SUBIECTE Istorie Bacalaureat 2021. Elevii de liceu au susținut luni prima probă de la Bac 2021, cea la limba și literatura română. Testările continuă astăzi cu proba obligatorie a profilului și specializării urmate în liceu.
Astfel, a doua probă este matematică pentru elevii de la profilul real, servicii, resurse naturale și protecția mediului, tehnic militar, respectiv istorie, pentru profilul uman, artistic, pedagogic (mai puțin specializarea învățătoare-educatoare) și teologic.
Subiectele nu vor fi mai ușoare, dar formulările vor fi mai clare, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, duminică seară, despre subiectele care vor fi date de luni la Bacalaureat. Oficialul a spus că “nu accepă sub nicio formă formulări capcană”.
“Subiectele nu vor fi mai ușoare. Formulările vor fi clare, pe înțelesul candidaților, și nu accept sub nicio formă formulări capcană, care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen național. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor, nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învățământ. Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din sistemul de educație, profesorii în ultimă instanță, dar nicidecum elevi. Nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susțin examenul de Bacalaureat”, a declarat Sorin Cîmpeanu în seara dinaintea primei probe a examenului, cea la Limba și literatura română, la Digi 24.
Iată aici subiectele la Bac Istorie 2021, potrivit Gândul.ro:
E_c_istorie_2020_var_06_LRO
Elevii claselor a XII-a trebuie să formuleze argumente referitoare la un subiect istoric, să folosească un limbaj adecvat în cadrul unei prezentări scrise, dar și să evidențieze relația cauză-efect într-o succesiune de evenimente sau procese istorie. În plus, ei trebuie să formuleze, în scris, opinii referitoare la o temă de istorie.
Bacalaureat 2021. Cum arată programa la Istorie
Exersarea demersurilor și acțiunilor civice demcratice
La acest punct, elevii trebuie să extragă informației esențiale dintr-un mesaj și să descopere constantele în desfășurarea fenomenelor istorice studiate.
Aplicarea principiilor și a metode adecvate în abordarea surselor istorice
Cei care dau bacul la istorie trebuie să selecteze și să comenteze sursele istorice pentru a susține sau a combate un punct de vedere.
În plus, trebuie să descopere în sursele de informare perspectivele multiple asupra evenimentelor proceselor istorice.
Ei trebuie să facă analiza diversității sociale, culturale și de civilizație în istorie pornind de la sursele istorice.
Utilizarea surselor istorice pentru rezolvarea de probleme
Elevii tebuie să utilizeze coordonate temporale și spațiale relative la un subiect istoric și să construiască sinteze tematice.
Domeniile de conținut
Popoare și spații istorice
Romanitatea românilor în viziunea istoricilor.
Oamenii, societatea și lumea ideilor
– Secolul XX- între democrație și totalitarism. Ideologii și practici politice în România și Europa.
– Constituțiile din România.
Statul și politica
– Autonomii locale și instituții centrale și în spațiul românesc (secolul IX- XVIII)
– Statul român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari (secolele XVIII- XX)
– România postbelică. Stalinism, național-comunism și disidență anticomunistă. Construcția democrației postdecembriste.
Relațiile internaționale 1
– Spațiul românesc între diplomație și conflict în Evul Mediul și la începuturile modernității.
– România și concertul european; de la ”criza orientală” la marile alianțe ale secolului XX – cu excepția aspectelor referitoare la faptele istorice desfășurate după 1920 din acest conținut.
Calendarul Bacalaureat 2021 a fost finalizat săptămâna trecută și a intrat în vigoare pe 28 mai 2021, prin ordinul nr. 3.852/27 mai 2021, după ce ministerul Educației a publicat în Monitorul oficial Ordonanța de Urgență nr 40/2021 și Ordinul 3.842/26 mai 2021 prin care sunt echivalare sau recunoscute competențele, fără să mai fie susținute în acest an școlar. Asta înseamnă că rămân doar probele scrise.
Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu anunţă extinderea Programului ”Sprijin pentru Bacalaureat, acces la facultate”. Suma disponibilă este de 120 milioane euro
Sesiunea iunie-iulie 2021
Luni, 31 mai – vineri, 4 iunie 2021 – înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
Vineri 4 iunie 2021 – se încheie cursurile pentru clasele a XII-a/a XIII-a
14 – 25 iunie 2021 – Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
Luni, 28 iunie 2021 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
Marți, 29 iunie 2021 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă (matematică sau istorie)
Miercuri, 30 iunie 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
Joi, 1 iulie 2021 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
Luni, 5 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00
Marți 6 – vineri, 9 iulie 2021 – Rezolvarea contestațiilor
Vineri, 9 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale