Subiecte MATEMATICĂ Bacalaureat 2021. Astfel, a doua probă este matematică pentru elevii de la profilul real, servicii, resurse naturale și protecția mediului, tehnic militar, respectiv istorie, pentru profilul uman, artistic, pedagogic (mai puțin specializarea învățătoare-educatoare) și teologic.
Subiectele nu vor fi mai ușoare, dar formulările vor fi mai clare, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, duminică seară, despre subiectele care vor fi date de luni la Bacalaureat. Oficialul a spus că “nu accepă sub nicio formă formulări capcană”.
“Subiectele nu vor fi mai ușoare. Formulările vor fi clare, pe înțelesul candidaților, și nu accept sub nicio formă formulări capcană, care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen național. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor, nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învățământ. Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din sistemul de educație, profesorii în ultimă instanță, dar nicidecum elevi. Nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susțin examenul de Bacalaureat”, a declarat Sorin Cîmpeanu în prima sesiune, la Digi 24.
Cum este structurat examenul la matematică
În cadrul examenului național de bacalaureat Matematica are statut de disciplină obligatorie în funcție de filieră, profil și specializare. Astfel, programele de examen se diferenţiază, în funcţie de filiera, profilul şi specializarea absolvite, în:
• programa M_mate-info pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică şi pentru filiera vocaţională, profilul militar, specializarea matematică-informatică;
• programa M_şt-nat pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea ştiinţe ale naturii;
• programa M_tehnologic pentru filiera tehnologică: profilul servicii, toate calificările profesionale; profilul resurse naturale şi protecţia mediului, toate calificările profesionale; profilul tehnic, toate calificările profesionale;
• programa M_pedagogic pentru filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţătoreducatoare.
Programa de examen este realizată în conformitate cu prevederile programelor şcolare în vigoare pentru învățământul liceal. Variantele de subiecte pentru examenul național de bacalaureat evaluează competențele și conținuturile din prezenta programă, iar baremele de evaluare și de notare prevăd acordarea punctajelor pentru orice modalitate corectă de rezolvare a cerințelor.
Reprezentanţa Comisiei Europene în România și echipa de la Spaţiul Public European au realizat o serie de 8 filme ce conţin recomandări pentru probele scrise la Limba și Literatura Română și Matematică de la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, în sprijinul elevilor de clase terminale.
Subiecte ca „Atenție la neatenție”, „Tips&Tricks” sau „BAC de 10” vor putea fi urmărite, în perioada 7-20 iunie, pe paginile de Facebook ale Reprezentanței Comisiei Europene în România și ale Spațiului Public European, precizează un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Fiecare film, susţinut de elemente grafice, conține sfaturi oferite de profesori și exemple de rezolvare a celor mai dificile tipuri de subiecte, cât și detalii despre baremul de corectare.
Citeşte şi: Bacalaureat 2021 edu.ro. Sesiunea de toamnă începe luni. Calendarul probelor la Bac 2021