SUBIECTE Matematică Bacalaureat 2021. AVEM cerinţele pentru a doua probă obligatorie. Punctul dificil cu care s-au confruntat elevii!

Elevii de clasa a XII-a susţin marţi, 29 iunie, proba obligatorie a profilului la Bac 2021. Subiectele la matematică sunt diferite în funcţie de filiera, profilul și specializarea pe care le urmează elevii.
Mirabela Vasile
29 iun. 2021, 10:30
SUBIECTE Matematică Bacalaureat 2021. AVEM cerinţele pentru a doua probă obligatorie. Punctul dificil cu care s-au confruntat elevii!

SUBIECTE Matematică Bacalaureat 2021. Elevii de liceu au susținut luni prima probă de la Bac 2021, cea la limba și literatura română. Testările continuă astăzi cu proba obligatorie a profilului și specializării urmate în liceu.

SUBIECTE Matematică Bacalaureat 2021. AVEM cerinţele pentru a doua probă obligatorie. Punctul dificil cu care s-au confruntat elevii!

Astfel, a doua probă este matematică pentru elevii de la profilul real, servicii, resurse naturale și protecția mediului, tehnic militar, respectiv istorie, pentru profilul uman, artistic, pedagogic (mai puțin specializarea învățătoare-educatoare) și teologic.

Subiectele nu vor fi mai ușoare, dar formulările vor fi mai clare, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, duminică seară, despre subiectele care vor fi date de luni la Bacalaureat. Oficialul a spus că “nu accepă sub nicio formă formulări capcană”.

“Subiectele nu vor fi mai ușoare. Formulările vor fi clare, pe înțelesul candidaților, și nu accept sub nicio formă formulări capcană, care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen național. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor, nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învățământ. Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din sistemul de educație, profesorii în ultimă instanță, dar nicidecum elevi. Nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susțin examenul de Bacalaureat”, a declarat Sorin Cîmpeanu în seara dinaintea primei probe a examenului, cea la Limba și literatura română, la Digi 24.

Iată subiecele la Matematică, profilul real, M1, mate-info:

Iată subiectele la Matematică, profilul real, M2, Ştiinţele Naturii

Iată care au fost subiectele la profilul tehnologic,  M2

În 2020, varianta extrasă a fost cea cu numărul 6.

E_c_matematica_M_mate-info_2020_var_06_LRO E_c_matematica_M_pedagogic_2020_var_06_LRO E_c_matematica_M_st-nat_2020_var_06_LRO E_c_matematica_M_tehnologic_2020_var_06_LRO

Programa pentru Matematică la Bacalaureat 2021 conține materia pe care elevii de clasa a XII-a trebuie să o învețe pentru examen.
Pe baza acestor programe, publicate de Ministerul Educației, vor fi construite subiectele de examen pentru Bacalaureat.

SUBIECTE Matematică Bacalaureat 2021. Cum este structurat examenul la matematică

În cadrul examenului național de bacalaureat Matematica are statut de disciplină obligatorie în funcție de filieră, profil și specializare. Astfel, programele de examen se diferenţiază, în funcţie de filiera, profilul şi specializarea absolvite, în:

• programa M_mate-info pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică şi pentru filiera vocaţională, profilul militar, specializarea matematică-informatică;

• programa M_şt-nat pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea ştiinţe ale naturii;

• programa M_tehnologic pentru filiera tehnologică: profilul servicii, toate calificările profesionale; profilul resurse naturale şi protecţia mediului, toate calificările profesionale; profilul tehnic, toate calificările profesionale;

• programa M_pedagogic pentru filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţătoreducatoare.

Programa de examen este realizată în conformitate cu prevederile programelor şcolare în vigoare pentru învățământul liceal. Variantele de subiecte pentru examenul național de bacalaureat evaluează competențele și conținuturile din prezenta programă, iar baremele de evaluare și de notare prevăd acordarea punctajelor pentru orice modalitate corectă de rezolvare a cerințelor.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România și echipa de la Spaţiul Public European au realizat o serie de 8 filme ce conţin recomandări pentru probele scrise la Limba și Literatura Română și Matematică de la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, în sprijinul elevilor de clase terminale.

Subiecte ca „Atenție la neatenție”, „Tips&Tricks” sau „BAC de 10” vor putea fi urmărite, în perioada 7-20 iunie, pe paginile de Facebook ale Reprezentanței Comisiei Europene în România și ale Spațiului Public European, precizează un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Fiecare film, susţinut de elemente grafice, conține sfaturi oferite de profesori și exemple de rezolvare a celor mai dificile tipuri de subiecte, cât și detalii despre baremul de corectare.

Bacalaureat 2021. Pentru absolvenții de liceu – săptămâna 14-20 iunie:

Algebra la Bac – sfaturi și modele de rezolvare a unor exerciții
#BACDE10 – Puncte importante la Română și greșeli frecvente
Geometria nu e de speriat
Cum redactăm cea mai bună lucrare la Limba Română

Potrivit Monitorului educaţiei şi formării din 2020, procentul elevilor cu un nivel scăzut de cunoștințe la citire, matematică și știință este foarte mare și situația nu s-a îmbunătățit. Programul privind evaluarea internațională a elevilor al OCDE din 2018 (PISA) indică faptul că 40,8% dintre elevii români de 15 ani au avut dificultăți de înțelegere a textelor cu o lungime și complexitate moderate sau a materialelor cu care nu erau familiarizați.

Un procent de 46,6% au avut dificultăți de interpretare și de recunoaștere a modului în care se pot reprezenta matematic unele situații simple, iar 43,9% nu aveau un nivel de cunoștințe de bază în domeniul științei. Acest nivel scăzut de cunoștințe este printre cele mai ridicate din UE și reprezintă aproximativ dublul mediei UE (22,7% pentru citire, 22,9% pentru matematică și 22,3% pentru știință).

Citeşte şi: Bacalaureat 2021. Subiecte asemănătore la prima probă a examenului, la Limba Română. Ce reguli trebuie să respecte elevii și care au fost cerinţele
 

În toate cele trei domenii, media PISA a elevilor români a fost cu aproximativ 60 de puncte sub media UE, echivalentul a un an și jumătate de școlarizare.
Comparativ cu 2015, performanța României nu s-a îmbunătățit la citire sau la știință și s-a înrăutățit considerabil la matematică, inversând unele îmbunătățiri observate între 2006 și 2015. Procentul elevilor cu rezultate bune, și anume al elevilor care au demonstrat că dețin cunoștințe complexe la materiile testate este foarte scăzut, cu mult sub media UE: 1,4% la citire (media UE: 8,5%); 3,2% la matematică (media UE: 11%); 1% la știință (media UE: 6,3%).

Impactul reformei în curs privind programa de învățământ, care a mutat accentul abordării învățării de la conținut la competențe, va putea fi cuantificat doar începând cu următoarea rundă de testare (2022), atunci când PISA va evalua pentru prima oară competențele elevilor care vor fi urmat noua programă de învățământ.
De asemenea, studiul PISA a indicat că aproximativ 45% dintre elevii de 15 ani consideră că nu au sentimentul de apartenență la școală.

Citeşte şi: SUBIECTE ROMANA BACALAUREAT 2021. AVEM testele la prima probă de la Bac 2021!
 

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rețeta de post pe care Arsenie Boca o adora. Era, de fapt, mâncarea preferată a duhovnicului
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Donald Trump poate solicita respingerea cauzei penale privind plățile confidențiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni