Subiecte Matematică la Evaluarea Națională 2024. Emoții mari absolvenții de clasa a VIII-a. Peste 160.000 de elevi sunt așteptați să susțină joi proba la matematică în cadrul examenului Evaluarea Națională 2024.
La subiectul I au fost 6 subpuncte, fiind itemi obiectivi – tip grilă, fiecare punctat cu 5 puncte. La fel, subiectul al II-lea are 6 subpuncte, tot grilă și notate tot cu câte 5 puncte fiecare. La subiectul al III-lea, problemele nu mai sunt cu răspunsuri de tip grilă.
La subiectul al III-lea, una dintre cerințe a fost următoarea: „Dacă elevii unei clase se aşază câte 2 în fiecare bancă din laboratorul de fizică, atunci rămân 3 elevi în picioare. Dacă elevii se aşază câte 4 în bancă, atunci rămân 5 bănci libere și o bancă în care stă un singur elev.
La geometrie, elevii au avut un triunghi isoscel, un cerc și o prismă dreaptă.
Tot la subiectul al III-lea, elevii au avut o figură unde este „reprezentat cercul de centru O, în care CD este diametru. Punctul B aparține cercului astfel încât dreptele BO si CD sunt perpendiculare. Punctul M aparţine arcului mic BC , dreptele DM si BO se intersectează în punctul N, DN =2/ MN si MN =4cm .
(2p) a) Arată că măsura unghiului CMD este egală cu 90°.
(3p) b) Calculează aria triunghiului DON.
Accesul absolvenților de gimnaziu în unitățile de învățământ și în centrele de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Aceștia trebuie să aibă la ei un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră. La ora 9, candidații primesc broșura cu subiecte și hârtie ștampilată pentru ciorne. Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe este de 120 de minute, adică două ore. Timpul se calculează după completarea casetei de identificare. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2024.
Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate pe pagina Ministerului Educației după ora 15.
Pentru buna desfășurare a probelor și pentru a-i încuraja pe elevi, Ministerul Educației a publicat pe pagina de Facebook o serie de recomandări menite să-i ajute pe absolvenți.
„Iată câteva sfaturi pentru ca totul să decurgă cât mai bine în zilele de examen:
Asigurați-vă că aveți la voi actul de identitate și instrumente de scris de culoare albastră!
Citiți cu atenție cerințele și începeți rezolvarea subiectelor cu cel pe care îl stăpâniți cel mai bine!
Folosiți ciorna pentru a schița răspunsurile!
Rezervați-vă timp la final pentru a reciti întreaga lucrare și pentru a face eventualele corecturi ale răspunsurilor!
De asemenea, punem la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800 801 100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea evaluării naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise.
Citește și: REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2024. Peste 7.000 de elevi au picat examenul după prima probă
Mai multe informații sunt disponibile în linkul din comentarii. Mult succes tuturor!” , este postarea publicată pe pagina oficială a Ministerului Educației.
Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).
Primele rezultate la Evaluare Naționale 2024 vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).