EDU.RO SUBIECTE MATEMATICĂ la Evaluarea Națională 2024. La ce să fii atent în rezolvarea cerințelor

A doua probă scrisă la Evaluarea Națională 2024, cea la Matematică, va avea loc joi, 27 iunie, fiind urmată, vineri, 28 iunie, de ultima probă scrisă, Limba şi literatura maternă.
Filip Stan
26 iun. 2024, 19:05
EDU.RO SUBIECTE MATEMATICĂ la Evaluarea Națională 2024. La ce să fii atent în rezolvarea cerințelor

Peste 160.000 de elevi sunt așteptați să susțină joi proba la matematică în cadrul examenului Evaluarea Națională 2024.

Subiecte Matematică la Evaluarea Națională 2024. Emoții mari pentru peste 160.000 de absolvenți de clasa a VIII-a

 

”Marţi, 25 iunie, s-a desfăşurat prima probă scrisă (Limba şi literatura română) din cadrul Evaluării Naţionale a absolvenţilor de clasa a VIII-a (sesiunea 2024) în 3.392 unităţi de învăţământ/centre de examen. Au fost prezenţi 153.398 de absolvenţi ai clasei a VIII-a (95.6%) din totalul celor 160.467 de înscrişi pentru susţinerea acestei probe. Nu s-au prezentat 7.069 de absolvenţi”, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Subiectele la Matematică şi baremele de corectare vor fi publicate de către Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, în aceeași zi, la ora 15:00.

 

Cum se desfășoară probele de la Evaluarea Națională 2024

Accesul absolvenților de gimnaziu în unitățile de învățământ și în centrele de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Aceștia trebuie să aibă la ei un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră.

Proba de astăzi de la Limba Română începe a început la ora 9:00. Elevii au primit broșura cu subiecte și hârtie ștampilată pentru ciorne. Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe este de 120 de minute, adică două ore. Timpul se calculează după completarea casetei de identificare. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2024.

Pentru buna desfășurare a probelor și pentru a-i încuraja pe elevi, Ministerul Educației a publicat pe pagina de Facebook o serie de recomandări menite să-i ajute pe absolvenți.

„Iată câteva sfaturi pentru ca totul să decurgă cât mai bine în zilele de examen:

Asigurați-vă că aveți la voi actul de identitate și instrumente de scris de culoare albastră!
Citiți cu atenție cerințele și începeți rezolvarea subiectelor cu cel pe care îl stăpâniți cel mai bine!
Folosiți ciorna pentru a schița răspunsurile!
Rezervați-vă timp la final pentru a reciti întreaga lucrare și pentru a face eventualele corecturi ale răspunsurilor!
De asemenea, punem la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800 801 100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea evaluării naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise.

Mai multe informații sunt disponibile în linkul din comentarii. Mult succes tuturor!” , este postarea publicată pe pagina oficială a Ministerului Educației.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 9 iulie. Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale.

 

Bareme de corectare la Limba română la Evaluarea Națională 2024. Cum se rezolvau subiectele

Subiectele primite de elevii de clasa a VIII-a la proba scrisă de la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2024 au avut două texte suport: primul din Constantin Chiriţă – „Cireșarii” și al doilea din Cella Delavrancea – „Portret”. Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe. La subiectul al II-lea, elevii au avut o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să-l caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță.

Citește și: Scandal-monstru după publicarea subiectelor la Evaluarea Națională 2024 la Limba și literatură română. Se face dosar penal

 

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2024. Bareme de corectare la Limba română la Evaluarea Națională 2024. Cum se rezolvau subiectele

”Gradul de dificultate mi se pare accesibil, mi se par bine făcute una peste alta și subiectele de literatură, și cele de comunicare, de limbă. Textele-suport din ”Cireșarii” și din Cella Delavrancea, de asemenea, mi se par bune, deopotrivă accesibile și nuanțate. Amândouă sunt despre nume ale trecutului. E adevărat că e un trecut destul de apropiat, cu care copiii pot să se conecteze, pot empatiza.

Dar poate că n-ar fi fost rău ca măcar unul dintre ele să fie ales dintr-un scriitor contemporan, pentru a arăta elevilor că literatura nu este neapărat un discurs muzeal, un discurs despre trecut care reprezintă luni dispărute, ci are legătură și cu lumea contemporană, cu întrebările, neliniștile contemporane. Asta doar ca preferință personală. Însă, altfel, textele într-adevăr nu sunt excesiv de paseiste, nu au un limbaj care să necesite o codificare foarte dificilă. Mie mi se pare bine gândit subiectul.

Citește și: Subiectele de la Evaluarea Națională 2024 par o glumă! Nivelul de dificultate la proba de Limba și literatura română a fost unul scăzut. FOTO

Acum, nu i-aș face un portret de istorie literară lui Constantin Chiriță, care este un personaj și cu lumini, și cu umbre, cumva. „Cireșarii” a fost, într-adevăr, una dintre părțile generației noastre și chiar și a generațiilor anterioare. E adevărat că tinerii de acum, fiul meu, de exemplu, care și el este la vârsta Evaluării Naționale, nu mai empatizează cu cărțile lui. Am văzut asta. Dar pasajul ales, care e despre o plimbare prin pădure și o întoarcere pe înnoptate, un pasaj hiperbolizat, nu e un text dificil. E mai degrabă despre relația dintre băiat și câine, dintre Tic și Țombi, decât despre natură ca atare. Ceea ce cred că e un lucru bun, ajută la construcția asta a empatiei față de animale, pe care copiii o au din belșug”, a spus Radu Vancu, scriitor și profesor la Litere, pentru Edupedu.ro.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH