SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2022 EDU.RO. Cum se rezolvă subiectele de la Bacalaureat 2022 pentru notă mare!

Luni au început probele scrise ale examenului de bacalaureat. Peste 117.000 de absolvenţi erau aşteptaţi la proba de Limba şi literatura Română.
Filip Stan
19 iun. 2022, 21:14
SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2022 EDU.RO. Cum se rezolvă subiectele de la Bacalaureat 2022 pentru notă mare!

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2022 EDU.RO. Probele scrise ale examenului de bacalaureat din acest an au început luni cu proba la Limba şi Literatura Română.

Elevii de la filiera teoretică, profilul umanist și pentru cea vocațională, profilul pedagogic au primit un text la prima vedere din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, potrivit edupedu.ro.

La Subiectul I.B. au avut de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul al II-lea – notat cu 10 punte, a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

Subiectul al III-lea – tinerii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte  în care să prezinte particularitățile unui presonaj dintr-o comedie studiată. Subiectul era notat cu 30 de puncte.

 

Elevii de la filiera teoretică, profilul real doar subiectul III a fost diferit. Mai exact, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate. Şi în acest caz, subiectul era notat cu 30 de puncte.

 

 

Potrivit Ministerului Educaţiei, 117.219 candidaţi din toate promoţiile sunt aşteptaţi să participe la prima probă, cea de Limba şi literatura română. Marţi este programată proba obligatorie a profilului, iar miercuri va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Candidaţii din promoţiile anterioare susţin doar probele pe care nu le-au promovat, probele pentru care au notă de trecere în sesiunile trecute fiind recunoscute.

Rezultate Evaluarea Naţională 2022. Cum pot face contestaţii elevii nemulţumiți de notele primite

Conform Ministerului Educaţiei, probele scrise din cadrul sesiunii iunie-iulie 2022 a examenului naţional de bacalaureat se vor susţine organizate în 475 de centre. Probele încep la ora 9:00, accesul candidaţilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Pentru rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, iar candidaţii  cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare pentru care există o aprobare conform legii vor avea un timp prelungit cu cel mult două ore.
„Potrivit datelor transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de bacalaureat, 117.219 candidaţi (toate promoţiile) sunt aşteptaţi să participe la prima probă (Limba şi literatura română). Reamintim că există candidaţi din promoţiile anterioare care susţin doar una sau două probe, celelalte fiind promovate şi recunoscute în sesiunile precedente”, informează Ministerul.

Marţi se va desfăşura proba obligatorie a profilului – discipline, în funcţie de profil: Matematică şi Istorie -iar miercuri va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfăşura joi, 23 iunie.
Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie, până la ora 12:00. Contestaţiile pot fi depuse sau transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie. Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie publică subiectele şi baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

BAC 2022 Română. Sfaturi recapitulative de la profesoara Ileana Topologeanu: După primele trei minute în care oricine are impresia că este foarte greu, stăpânirea de sine va conduce spre rezultatele dorite – Edupedu.ro

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2022 EDU.RO. Real-tehnologic

AICI: Model SUBIECT Română Bacalaureat 2022_real-tehn

AICI: Model BAREM Română Bacalaureat 2022_real-tehn

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2022 EDU.RO, Uman-pedagogic

AICI: Model SUBIECT Română Bacalaureat 2022_uman-ped

AICI: Model BAREM Română Bacalaureat 2022_uman-ped

Vă reamintim și modele de subiecte pentru examenul care s-a desfășurat în 2021, publicate de Ministerul Educației, respectiv testele de antrenament.

MODELE de SUBIECTE și BAREME BACALAUREAT 2021:

Limba și literatura ROMÂNĂ

AICI: Model subiect Limba și literatura română – Bacalaureat 2021 – real-tehnologic

AICI: Barem model Limba și literatura română – Bacalaureat 2021 – real-tehnologic

AICI: Model subiect Limba și literatura română – Bacalaureat 2021 – uman-pedagogic

AICI: Barem model Limba și literatura română – Bacalaureat 2021 – uman-pedagogic

Modele de subiecte / Teste pregătire / Bareme – Limba și literatura ROMÂNĂ – BACALAUREAT 2021:

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2022 EDU.RO, Real tehnologic: teste Bacalaureat – modele de subiecte

AICI: Test 1 Română Bacalaureat

AICI: Barem Test 1 Română Bacalaureat

AICI: Test 2 Română Bacalaureat

AICI: Barem Test 2 Română Bacalaureat

AICI: Test 3 Română Bacalaureat

AICI: Barem Test 3 Română Bacalaureat

AICI: Test 4 Română Bacalaureat

AICI: Barem Test 4 Română Bacalaureat

AICI: Test 5 Română Bacalaureat

AICI: Barem Test 5 Română Bacalaureat

AICI: Test 6 Română real-tehnologic Bacalaureat

AICI: Barem Test 6 Română Real-tehn Bacalaureat

AICI: Test 7 Română Real-tehn Bacalauerat

AICI: Barem Test 7 Română Real-tehn Bacalaureat

AICI: Test 8 Română Real-tehn Bacalaureat

AICI: Barem Test 8 Română Real-tehn Bacalaureat

AICI: Test 9 Română Real-tehn Bacalaureat

AICI: Barem Test 9 Română Real-tehn Bacalaureat

AICI: Test 10 Română Real-tehn Bacalaureat

AICI: Barem Test 10 Română Real-tehn Bacalaureat

AICI Subiect Bacalaureat Română Real-tehn sesiunea specială 18 mai 2021

AICI: Barem Bacalaureat Română Real-tehn sesiunea specială 18 mai 2021

AICI: Test 11 Română Real-tehn Bacalaureat

AICI: Barem Test 11 Română Real-Tehn Bacalaureat

AICI: Test 12 Română Real-Tehn Bacalaureat

AICI: Barem Test 12 Română Real-Tehn Bacalaureat

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2022 EDU.RO Uman-pedagogic: teste bacalaureat – modele de subiecte

AICI: Test 1 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Barem Test 1 Română Uman-Ped Bacalureat

AICI: Test 2 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Barem Test 2 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Test 3 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Barem Test 3 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Test 4 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Barem Test 4 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Test 5 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Barem Test 5 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Test 6 Română Uman-Pedagogic Bacalaureat

AICI: Barem Test 6 Română Uman-Pedagogic Bacalaureat

AICI: Test 7 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Barem Test 7 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Test 8 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Barem Test 8 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Test 9 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Barem Test 9 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Test 10 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Barem Test 10 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Test 11 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Barem Test 11 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Test 12 Română Uman-Ped Bacalaureat

AICI: Barem Test 12 Română Uman-Ped Bacalaureat

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2022 EDU.RO.  Sesiunea iunie-iulie de BAC 2022 continuă luni, 20 iunie, cu prima probă scrisă – Limba și literatura română. Într-un articol trimis pe edupedu.ro, profesoara de Limba și literatura română Ileana Topologeanu le-a transmis câteva sfaturi candidaților la examen. Aceasta susține că “un elev care a frecventat școala, a redactat teme, stăpânește normele orografice și de punctuație în vigoare, ar putea lua între 6 și 7, chiar mai mult”. Sfaturile complete, mai jos.

Cadrul didactic subliniază că “materia ar trebui parcursă/ repetată de câteva ori. A fost predată la școală, a fost repetată înainte de simulare, este repetată de câte ori este nevoie. Legendele urbane că învățăm tot cu câteva zile înainte de examen se susțin pe adevăruri parțiale că există anumite cunoștințe fundamentale în domeniul respectiv. Cultura este ce ținem minte după ce uităm totul, deci AMR 2 zile”.

Ileana Topologeanu este profesor de Limba și literatura română la Colegiul National “Ion C. Brătianu” Pitești, cu o experiență la catedra 30 de ani.

Dana Budeanu intervine în scandalul premierii elevilor la sfârşit de an şcolar: Jos laba de pe premianţi. Nu e nimeni afectat ca nu ia coroniţă, doar voi adulţii neterminaţi
“Emoțiile pot fi copleșitoare, la contactul cu cele două pagini ale subiectului de examen, dar, după primele trei minute în care oricine are impresia că este foarte greu, stăpânirea de sine va conduce spre rezultatele dorite”, mai consideră aceasta.

Profesoara mai indică și un calcul aproximativ pentru împărțirea timpului: “Subiectul I A s-ar putea redacta în 30 de minute, subiectul I B (textul argumentativ) în 40 de minute, subiectul al doilea – 20 de minute. Fiecare cerință trebuie schițată eventual pe ciornă, trecută pe foaia de examen și verificată. Astfel, pentru subiectul al treilea ar putea fi alocat un interval de timp de aproximativ o oră si jumătate”.

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2022 EDU.RO. Recomandările complete:

“Prima etapă în pregătirea unui examen este planificarea activităților, un domeniu în care, în general, nu excelăm, pentru că domină impresia că este timp (de la Educație antreprenorială, clasa a X-a sau Economie, clasa a XI-a, am aflat cu toții că timpul este o resursă care nu se regenerează). Cei care au făcut armata, își notau AMR (au mai rămas), în cazul lor, până se încheia stagiul militar.

Programa este cunoscută încă de la începutul anului școlar și a fost discutată la clasă, mai ales, că au fost eliminate conținuturile ce vizau literatura postbelică. Programa pentru examenul de bacalaureat poate fi consultată aici.

De ce este dificilă proba de Limba și literatura română? Paradoxal, este o probă dificilă  pentru că… este prima probă scrisă, emoțiile și așteptările legate de necunoscut pot fi copleșitoare. Literatura, ca și viața, include implicare afectivă, cunoaștere, speranță.

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2022 EDU.RO. În ce constă subiectul?
Subiectul I (50 de puncte) pornește de la un text la prima vedere, cu 5 întrebări legate de înțelegerea textului dat (partea A: 6 puncte, 5 întrebări, total 30 de puncte); un text argumentativ în care se valorifică anumite idei prezente în text (partea B: 20 de puncte, minimum 150 de cuvinte). Subiectul al doilea (10 puncte) impune comentarea unui text la prima vedere, în minimum 50 de cuinte (text epic, liric sau dramatic).

Subiectul al treilea (30 de puncte) are în vedere operele literare studiate și solicită candidatul să prezinte trăsăturile textului literar respectiv/ caracterizarea personajului sau relațiile dintre personaje (acestea două din urmă, pentru text narativ sau dramatic). Eseul pentru acest ultim subiect trebuie să conțină minimum 400 de cuvinte și să trateze subiectul dat, astfel că 18 puncte sunt alocate pentru conținut și 12 pentru redactare, dacă este respectată cerința legată de limita inferioară de cuvinte.

Care sunt cerințele prezente pe un subiect de bacalaureat la Limba și literatura română? Nu este nimic nou de câțiva ani, deoarece este un text la prima vedere, de aproximativ trei sferturi de pagină, cu 5 întrebări legate de înțelegerea textului, fiecare având 6 puncte pentru răspunsul corect, complet și redactat în conformitate cu normele de ortografie și de punctuație în vigoare. Mai mult decât atât, în anii școlari 2019-2020 și 2020-2021 au fost publicate teste de antrenament, există un model de subiect, publicat la începutul anului școlar 2021-2022, a fost organizată o simulare și a fost proba de evaluare pentru sesiunea specială de bacalaureat. Așadar, citim cu atenție textul de la subiectul I și redactăm răspunsul.

De exemplu, la simulare, sintagma “ieșean din adopțiune” a fost greu decodabilă de elevi, inclusiv pentru unii care pregătesc gramatica pentru examene dificile, deoarece în primul rând al textului era numit orașul Fălticeni, apărea și “Azuga”, numele unui local, termenul “adopțiune” nu se mai folosește actualmente. Emoțiile pot fi copleșitoare, la contactul cu cele două pagini ale subiectului de examen, dar, după cele trei minute în care oricine are impresia că este foarte greu, stăpânirea de sine va conduce spre rezultatele dorite.

În privința textului argumentativ, este necesar să fie respectată structura. Goe, plecat la București, bate din picior: “eu vreau să vie trenul”, dar acesta nu este un argument. Orice copil a utilizat structuri argumentative când i-a rugat pe părinți ceva anume. Ce am învățat rămâne valabil, astfel că doamna învățătoare/domnul învățător ne-au spus că orice compunere are introducere, cuprins și încheiere. Textul argumentativ conține o introducere legată de tema dată, opinia candidatului cu privire la ipoteză, două paragrafe dezvoltate, structurate în acest mod: enunțarea argumentului, dezvoltarea argumentului, exemplul ce susține argumentul, cu valorificarea amplă a textului prezent la subiectul I sau un alt exemplu. Referirea la textul dat la subiectul I este punctată, deci nu se poate elimina.

De asemenea, este necesară referirea la experiența personală a candidatului sau la experiența sa culturală. Cred că este evident că opinia nu se confundă cu experiența personală. Concluzia însumează ideile exprimate, fără a copia sau repeta cele expuse anterior, în textul argumentativ. Nu uitați de cerința minimală de 150 de cuvinte!

Subiectul I A s-ar putea redacta în 30 de minute, subiectul I B (textul argumentativ) în 40 de minute, subiectul al doilea – 20 de minute. Fiecare cerință trebuie schițată eventual pe ciornă, trecută pe foaia de examen și verificată. Astfel, pentru subiectul al treilea ar putea fi alocat un interval de timp de aproximativ o oră si jumătate.
O concluzie parțială ar fi că un elev care a frecventat școala, a redactat teme, stăpânește normele orografice și de punctuație în vigoare, ar putea lua între 6 și 7, chiar mai mult, fără efort.

Subiectul al treilea vizează asimilarea temelor de literatură română și tratarea într-un eseu de minimum 400 de cuvinte. Sunt eternele întrebări: Ce credeți că ne dă la bac? Ce s-a dat la bac?

Sunt vizați 12 autori canonici (autorul canonic este obligatoriu în studiul școlar):

1. Mihai Eminescu; 2. Ion Creangă; 3. Ioan Slavici; 4. I.L. Caragiale; 5. G. Bacovia; 6. Lucian Blaga; 7. Tudor Arghezi; 8. Ion Barbu; 9. Mihail Sadoveanu; 10. Liviu Rebreanu; 11. Camil Petrescu; 12. G. Călinescu.

A doua abordare are în vedere trăsăturile curentelor culturale/literare reflectate în operele literare, care sunt texte lirice, narative sau dramatice și ilustrează specii literare precum basmul cult, nuvela, romanul (text narativ) sau comedia (textul dramatic). Nu ar trebui exclusă nicio temă, pentru că este inacceptabilă abordarea: “ne-a luat pe nepregătite”. Sunt 12 ani de școală în spate, nu există nicio statistică care să valideze că sigur va fi o temă. În 2021, a fost la simulare, la subiectul al treilea, cerința legată de trăsăturile unui text narativ scris la Ioan Slavici și, la examen, se solicita tratarea nuvelei (“Moara cu noroc” de Ioan Slavici sau “Alexandru Lăpușneanul” de Costache Negruzzi).

Ar mai fi de subliniat că materia ar trebui parcursă/ repetată de câteva ori. A fost predată la școală, a fost repetată înainte de simulare, este repetată de câte ori este nevoie. Legendele urbane că învățăm tot cu câteva zile înainte de examen se susțin pe adevăruri parțiale că există anumite cunoștințe fundamentale în domeniul respectiv. Cultura este ce ținem minte după ce uităm totul, deci AMR 2 zile.

Va dorim să fiți dominați de rațiune, minte clară și emoții constructive!”, spune profesoara.

“Observație: în cadrul probelor scrise, intrarea în sala de examen se realizează la o ora fixă! (Candidatul va fi în curtea școlii la cel târziu 8:20, cu un act de identitate valid, cu 2-3 pixuri identice cu mină albastră/stilou cu rezerve identice cu cerneală albastră și creion, riglă, pentru probele care necesită scheme/desene. Bagajele – telefoanele, mijloacele de comunicare, cărți, notițe etc. – sunt lăsate la sala de bagaje. Pe scurt: păstrați legătura cu dirigintele clasei, care vă poate clarifica anumite necunoscute legate de organizare.)”, mai precizează aceasta.

Ghid pentru probele scrise de la Bacalaureat: Când poate fi anulată lucrarea și cum se corectează o greșeală

Marți, 21 iunie, are loc proba obligatorie a profilului, iar pe 22 iunie este programată proba la alegere a profilului și specializării. În sala de examen, este interzis ca elevii să aibă telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet/la la rețelele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați din centrul de centrul de examen sau cu exteriorul.

Cei care nu respectă aceste reguli riscă să fie eliminați din examen, chiar dacă materialele interzise au fost sau nu folosite.

După ce elevii și-au lăsat obiectele în sala de depozitare, se îndreptă către sala de examen în care au fost repartizați, conform ghidului. Aceștia vor fi repartizați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcție de disciplina și de tipul de subiect primit, conform listelor afișate la avizier.

Înainte de distribuirea subiectelor, asistenții vor explica cum se va desfășura proba și cum se completează datele personale pe foaia tipizată. Lucrarea poate fi anulată dacă elevul își scrie numele pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive.

Niciun candidat nu mai poate intra în sală după ce au fost distribuite subiectele. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat. Elevii pot părăsi sala cel mai devreme după o oră și jumătate, doar dacă predau lucrarea și semnează predarea ei.

La redactarea lucrărilor, absolvenții de liceu folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen.

Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală.

Elevii care au fost eliminați de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, potrivit ghidului menționat anterior.

Ghidul făcut de Ministerul Educației mai prevede:

Candidații la Bacalaureat se vor așeza câte unul în bancă, în ordine alfabetică, conform listelor afișate la avizier sau pe ușa sălii de examen. Fiecare elev primește apoi o coală de hârtie tipizată, pe care trebuie să își scrie numele cu majuscule, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt în actul de identitate, precum și celelalte date de pe colțul de foaie ce urmează să fie lipit.

Cu ce nu au voie să vină la Bacalaureat candidații

Elevii care susțin BAC-ul NU au voie să vină la examen cu următoarele:

  • ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete
    manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor elevi
    telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare

Candidații la Bacalaureat sunt obligați să lase obiectele mai sus menționate într-o sală stabilită de comisia de bacalaureat. Elevii care refuză să lase obiectele în sala specială nu sunt primiți în examen.

Ce pățesc absolvenții de liceu prinși cu copiuțe la BAC 2022

Candidații la Bacalaureat 2022 care intră în sala de examen cu materiale nepermise (manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor elevi, telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare) sunt dați afară din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise.

Cei care au fost eliminați din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu mai pot să participe la următoarele probe și nu mai au nici posibilitatea de a le fi recunoscute, în sesiunile următoare, notele la probele promovate anterior eliminării.

Se consideră că acești candidați au picat Bacalaureatul. Cei care au fraudat nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Aceștia vor relua examenul integral de BAC cel mai devreme în a treia sesiune după cea la care au fost eliminați.

Regulile de desfășurare a examenelor de Bacalaureat 2022
Înainte de distribuirea subiectelor în săli, profesorii asistenți le vor explica elevilor cum se desfășoară examenul și cum să completeze datele personale pe foaia tipizată. De reținut că elevii nu au voie să își scrie numele pe alt spațiu decât cel care se sigilează; în caz contrar, lucrarea va fi anulată, pentru că poate fi identificată la corectare.

  • Candidații vor primi atâtea coli tipizate marcate cu ștampila “Bacalaureat 2022 – C.E.” câte le sunt necesare.
  • Din momentul în care subiectele sunt distribuite, niciun elev nu mai poate intra în sala de examen.
  • Elevii nu au voie să vorbească între ei în timpul examenelor, nici să copieze, să transmită materiale altor candidați și nici să facă schimb de foi sau ciorne cu ceilalți colegi.
  • Candidații pot să iasă din sala de examen cel mai devreme după o oră și jumătate, doar dacă predau lucrarea și semnează de predare.
  • În cazuri excepționale, dacă se simt rău, candidații pot cere părăsirea temporară a sălii și vor fi însoțiți de unul dintre profesorii asistenți, până la reîntoarcerea în sala de examen. Dar timpul alocat rezolvării subiectelor nu se va prelungi.
  • Absolvenții de liceu au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele.
  • Pentru rezolvarea subiectelor de la BAC 2022, candidații pot să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor și a desenelor pot să utilizeze doar creion negru. La examenele la Matematică și Geografie, elevii au voie să folosească instrumente de desen.
  • În examen se folosește numai hârtia care le este distribuită elevilor de către profesorii asistenți.
  • Dacă vor să corecteze o greșeală pe foaia de examen, absolvenții de liceu trebuie să taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală.
  • După ce se termină cele 3 ore de examen, candidații predau lucrarea în forma în care aceasta se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sala de examen până când este predată și ultima lucrare.

Calendar Bacalaureat 2022, prima sesiune:

20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise, conform unei informări a Ministerului Educației.

Sorin Cîmpeanu a declarat săptămâna recent că „numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Locul de muncă din România de la stat unde angajații lucrează doar patru luni, dar sunt plătiți pentru tot anul. Cu ce se ocupă în restul timpului
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
O cunoscută jurnalistă demisionează. Îl acuză pe Călin Georgescu
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Adio, maestre! E doliu național după moartea unui adevărat geniu: A fost un gigant şi un om rar
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
BAT, printre ele 16 companii globale recunoscute ca Angajator de Top în 2025
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin