SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2018. Elevii au primit genul liric. Când anunţă EDU.RO baremele la Bac 2018 UPDATE

SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2018. Emoții mari pentru elevii care au finalizat clasa a XII-a. Examenul de Bacalaureat 2018 a început luni, 25 iunie, când a avut loc prima probă la Limba și Literatura Română (Ea), urmând apoi probele la Limba Maternă (Eb), proba obligatorie a profilului - Ec. Ultima proba scrisă de la Bac 2018 este cea la alegere a profilului și a specializării. RomaniaTV.net vă prezintă subiectele şi baremele, conform www.edu.ro.
Roxana Gagiu
25 iun. 2018, 02:47
SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2018. Elevii au primit genul liric. Când anunţă EDU.RO baremele la Bac 2018 UPDATE

UPDATE: Subiectele la Bacalaureat 2018 la limba și literatura română. Absolvenții de liceu au susținut, luni, prima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2018, la limba și literatura română.

La subiectul I, la profilul real, elevii au primit un text la prima vedere, cu 5 cerințe, despre cărțile turistice. Elevii au avut de comentat anumite pasaje din text și realizarea unui text argumentativ în care să explice dacă oamenii își pot da seama de frumusețea locurilor în care trăiesc.

 

Subiectul II, profilul real, a presupus un fragment dintr-o piesă de teatru, iar elevii au fost puși să comenteze rolul intervențiilor autorului.

La subiectul III, la profilul real elevilor le-a picat genul liric. Elevii au fost puși să comenteze pe baza unei poezii de Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi. La subiectul III, la profilul uman a picat arta poetică în opera lui Ion Barbu sau Lucian Blaga.

UPDATE: SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2018. Din primele informaţii, subiectul al treilea a fost din genul liric. Se pare că autorii care au picat în acest an la proba de Română la Bacalaureat 2018 au fost Mihai Eminescu şi Tudor Arghezi.

La profilul umanist, a picat arta poetică în opera lui Lucian Blaga sau Ion Barbu.

Absolvenții de REAL au primit „Moromeții” la ultimul subiect. Baremele oficiale se vor anunţa la ora 15.00.

UPDATE: Absolvenții de clasa a XII-a au avut la subiectul al treilea genul liric.
Cei de la real aveau de ales poezii din opera lui Mihai Eminescu și Tudor Arghezi. Astfel, ei puteau să aleagă poezia Floare Albastră a lui Mihai Eminescu. O altă opțiune era Flori de mucigai de Tudor Arghezi sau Testament.

La profilul uman, autorii care au picat la subiectul al treilea la Limba și literatura română au fost Ion Barbu sau Lucian Blaga. Astfel, opțiunile elevilor sunt următoarele: “Riga Crypto și lapona Enigel” de Ion Barbu sau “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga

Tot la Profilul Real candidaţii au primit un text dramatic în baza căruia trebuiau să zică ce rol le-a fost atribuit personajelor. 

SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2018. Bacalaureat 2018 a fost împărţit în două etape. Astfel, după ce în luna februarie s-au desfăşurat probele orale, de săptămâna viitoare vor începe probele scrise.

Peste 136.000 de candidaţi din toate promoţiile s-au înscris pentru susţinerea examenului de bacalaureat ale cărui probe scrise încep, luni, şi se vor susţine în 440 de centre din întreaga ţară. Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie.

Prima proba scrisa – Limba si literatura romana – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura materna – Eb) este programata marti, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima proba scrisa – la alegere a profilului si specializarii – proba Ed) – se va desfasura joi, 28 iunie.

VEZI MAI JOS MODELE SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT

SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2018- Filiera teoretică – Profilul real

SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2018- Filiera teoretică – Profilul umanist

BAREMELE DE CORECTARE:

BAREM DE CORECTARE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2018- Filiera teoretică – Profilul real

BAREM DE CORECTARE BACALAUREAT 2018- Filiera teoretică – Profilul umanist

Afisarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (pana la ora 12:00) si e urmata de depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00). Intre 5 si 8 iulie vor fi solutionate contestatiile, in timp ce afisarea rezultatelor finale este prevazuta pentru data de 9 iulie.

În perioada 14 – 24 mai, s-a desfăşurat sesiunea specială a examenului naţional de Bacalaureat.

Pe 14-15 mai a fost evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă, pe 16 mai s-a desfăşurat examenul la limba străină, iar în perioada 17-18 mai a avut loc evaluarea competenţelor digitale.

Luni, 21 mai, a avut loc examenul la Limba şi literatura română, proba scrisă.

VEZI AICI SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT OLIMPICI, profil real

VEZI AICI SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT OLIMPICI, profil uman

VEZI AICI REZULTATE BACALAUREAT 2017, înainte de CONTESTAŢII

Cei care nu promovează examenul de Bacalaureat din prima sesiune au la dispoziție doar câteva zile să se înscrie pentru a doua posibilitate de a trece de această treaptă. Iată calendarul sesiunii a doua.

Bacalaureat 2018. A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 are urmatoarea structura:

  • 10 – 13 iulie: inscrierea candidatilor
  • 27 iulie: inscrierea candidatilor care au promovat examenele de corigente
  • 20 august: limba si literatura romana – proba Ea) – proba scrisa
  • 21 august: limba si literatura materna – proba Eb) – proba scrisa
  • 22 august: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisa
  • 23 august: proba la alegere a profilului si specializarii – proba Ed) – proba scrisa
  • 24 si 27 august: evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
  • 28 august: evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
  • 29-30 august: evaluarea competentelor digitale – proba D
  • 30-31 august: evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala -proba C
  • 1 septembrie: afisarea primelor rezultate (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00)
  • 2 – 5 septembrie: rezolvarea contestatiilor
  • 6 septembrie: afisarea rezultatelor finale.

Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

”În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat”, precizează MEN. 

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
• susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
• susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea;
• obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii.” Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.

În premieră, probele orale ale examenului de bacalaureat au fost susţinute de elevi în luna februarie. 

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Bărbat arestat la Capitoliu cu manifest și echipament inflamabil
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate