Punctul B de la Subiectul I avea următoarea cerință: „Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă este necesară sau nu o pregătire riguroasă în vederea susținerii unui discurs, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Amintiri de la Junimea din Iași de George Panu, cât și la experiența personală sau culturală”.
Monica Anisie, profesoară de Limba română la Colegiul Național Tudor Vianu din București, a declarat că „unul dintre elevii mei mi-a spus că a făcut trimitere, atunci când a argumentat necesitatea unei pregătiri riguroase în vederea susținerii unui discurs, la situația în care a fost pus premierul Viorica Dăncilă. El a argumentat că e foarte important să-ți structurezi un discurs, ca să nu ajungi ca Viorica Dăncilă”.
Monica Anisie a fost secretar de stat în Ministerul Educației, iar în prezent este coordonatorul comisiei de educație pentru învățământ preuniversitar din PNL.
„Din punct de vedere al subiectului, este corectă argumentarea: să îți construiești un discurs astfel încât să nu ajungi să te faci de râs. A făcut parte din argumentare”, a adăugat Anisie.
Monica Anisie, care predă limba română atât la gimnaziu, cât și la liceu, a declarat că subiectele date astăzi, 1 iulie 2019, la examenul la limba română din cadrul Bacalaureatului „au respectat modelul publicat de Ministerul Educației și au fost construite pe aceeași structură ca subiectele de la simularea Bacalaureatului. Per total, au fost subiecte de nivel mediu. Se poate obține cu ușurință nota 7”.
Care este subiectul la care elevii puteau greși din neatenție
„Însă au avut și elemente care necesitau un grad de atenție mai mare”, a precizat aceasta.
„Subiectul I A a avut cerințe construite integral pe baza textului: se verifica gradul de înțelegere a textului și de atenție. Era acolo, însă, un punct la care elevii puteau greși, dacă nu citeau cu atenție. Cerința de la Subiectul I punctul A. 3 era următoarea: ‘Precizează numele persoanei care a impus tradiția ca oratorul să nu se folosească de niciun fel de însemnări, justificându-ți răspunsul cu o secvență din textul dat’. Dacă nu erai atent, puteai să spui numele autorului, în loc de Maiorescu, și puteai greși. Trebuia să fii atent la textul suport și să vezi mențiunea: ‘în tradiție maioresciană”, a atras atenția Anisie.
Profesoara de limba și literatura română a explicat pentru Edupedul.ro că, „la Subiectul I punctul B, pe baza textului la prima vedere elevii puteau să construiască foarte ușor un text argumentativ, dar și aici trebuia să fie atenți la argumentele pe care le aduc. Un argument trebuia să facă referire la textul suport, iar un argument trebuia să pornească din experiența personală sau din cea culturală”.
„Unul dintre elevii mei mi-a spus că a făcut trimitere, atunci când a argumentat necesitatea unei pregătiri riguroase în vederea susținerii unui discurs, la situația în care a fost pus premierul Viorica Dăncilă. El a argumentat că e foarte important să-ți structurezi un discurs, ca să nu ajungi ca Viorica Dăncilă”, a povestit Anisie, pentru Edupedu.ro.
Citeşte mai mult pe Edupedu.ro