Subiecte română Capacitate 2019. Ce subiect le poate strica media la Evaluare. BAREME ROMANA EDU.RO

Subiecte română Capacitate 2019. Subiecte ROMÂNĂ Evaluare Națională. Zi cu emoții pentru absolvenții de clasa a VIII-a! Un număr de 154.956 de absolvenţi de gimnaziu s-au înscris la examenul de Evaluare Națională. Astăzi, a avut loc prima probă, cea la Română. Află, din materialul următor, ce subiecte au primit absolvenții de clasa a VIII-a la proba de Română din cadrul examenului de Evaluare Națională, dar și ce bareme de corectare sunt. Site-ul nostru, RomaniaTV.net, îți arată care au fost subiectele de la proba de astăzi, conform www.edu.ro.
Viorel Dobran
18 iun. 2019, 09:44
Subiecte română Capacitate 2019. Ce subiect le poate strica media la Evaluare. BAREME ROMANA EDU.RO

Subiecte Română Capacitate 2019Subiecte Română CAPACITATE 2019. Astfel, la subiectul I, elevii au lucrat pe un text de Horia Lovinescu, „Ultima cursă„.

SUBIECTE Capacitate 2019 EDU.RO. Deși subiectele nu au avut un grad ridicat de dificultate, acestea prezintă anumite ”capcane”, iar elevii pot cădea în eroare.

 „Nu sunt subiecte foarte dificile per ansamblu, dar anumite cerinţe îi pot pune în încurcătură pe elevi.

Textul dramatic de la prima parte e destul de dificil de citit şi înţeles. Nu cred că e foarte bine ales fragmentul pentru că nu explică comportamentul personajului, nu îi sunt motivate reacţiile”, arată profesoara de Limba Română, Cristina Tunegaru.

Subiecte Română Capacitate 2019. Subiecte Română CAPACITATE 2019. La subiectul II, elevii au avut de redactat o narațiune de 150 – 300 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură.

Subiecte Română CAPACITATE 2019. La proba scrisă de Română din cadrul Evaluării naționale, se urmărește viziunea comunicativ-pragmatică, abordarea funcţională şi aplicativă a elementelor de construcţie a comunicării, cu accent pe identificarea rolului acestora în construirea mesajelor şi pe utilizarea lor corectă şi adecvată în propria exprimare scrisă.

Subiecte Română CAPACITATE 2019. Așadar, pe scurt, subiectele de la evaluarea națională urmăresc evaluarea anumitor competențe, după cum urmează:

– dovedirea ințelegerii unui text literar sau non literar, pornind de la cerințe date
 – sesizarea corectitudinii şi a valorii expresive a categoriilor morfosintactice, a mijloacelor de îmbogăţire a vocabularului şi a categoriilor semantice studiate, a ortografiei şi punctuaţiei
– identificarea valorilor etice şi culturale într-un text, cu exprimarea impresiilor şi preferinţelor
– redactarea diverselor texte, cu scopuri şi destinaţii diverse, adaptându-le la situaţia de comunicare concretă
– utilizarea în redactarea unui text propriu a cunoştinţelor de lexic şi de morfosintaxă, folosind adecvat semnele ortografice şi de punctuaţie.

SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2019 EDU.RO. Absolvenții de clasa a VIII-a vor susține marți, 18 iunie, proba la Limba și Literatura Română, urmând ca joi, 20 iunie, să susțină proba la Matematică. 

 

SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2019 EDU.RO. Deși subiectele nu au avut un grad ridicat de dificultate, acestea prezintă anumite ”capcane”, iar elevii pot cădea în eroare.

 „Nu sunt subiecte foarte dificile per ansamblu, dar anumite cerinţe îi pot pune în încurcătură pe elevi.

Textul dramatic de la prima parte e destul de dificil de citit şi înţeles. Nu cred că e foarte bine ales fragmentul pentru că nu explică comportamentul personajului, nu îi sunt motivate reacţiile”, arată profesoara de Limba Română, Cristina Tunegaru.

SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2019 EDU.RO. Elevilor de clasa a VIII-a, care, azi, 18 iunie 2019, au susținut proba scrisă laEvaluarea Națională, le-au picat următoarele subiecteLa primul subiect la română la CAPACITATE 2019, elevilor li s-a cerut să redacteze o argumentație pe baza unui text al genului dramatic, ei primind un fragment din „Ultima cursă”, de Horia Lovinescu. De asemenea, la primul dintre subiecte una dintre cerințe a fost formularea unui enunț cu două idei principale, respectiv secundare din text.

Al doilea dintre subiectele la română la CAPACITATE 2019 a constat într-un fragment „A fost o dată un scriitor foarte încăpățânat” de Adina Nelega, printre cerințe fiind menționarea modului și timpului unor verbe, a funcției sintactice a unor cuvinte, transcrierea unei propoziții principale și a unei subordonate și construirea unei fraze cu două propoziții – o subordonată completivă directă introdusă prin conjuncția „dacă.

 

VEZI AICI SUBIECTELE LA ROMÂNĂ

Alţi dascăli susţin că un elev cu pregătire medie ar trebui să ia nota 8 sau 9!

„Subiectele au fost foarte simple, la obiect. Nu mi s-au părut a fi neînţelegeri. Doar la compunerea privind o întâmplare din timpul unei activităţi de lectură poate ridica probleme, pentru că unii elevi se grăbesc sau nu au răbdare să citească enunţul, până la final. Acolo se puteau produce erori, dacă nu citeau că este vorba despre o activitate de lectură petrecută acasă sau la şcoală. Un elev cu pregătire medie poate lua foarte uşor nota 8 sau 9”, arată profesoara de Limba română, de la Şcoala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” din Giurgiu,Marilena Drăghici, potrivit aceleiași surse.

Despre subiectele la Limba și Literatura Română, din cadrul examenului de Capacitate, și elevii sunt de părere că cerințele au fost simple și că nu au pus probleme. „Subiectele mi s-au părut uşoare, asta dacă ai învăţat”, a spus un elev. „Am rezolvat toate cerinţele. Cred că iau 7 sau 8”, a spus un alt copil, potrivit sursei menționate.  

Evaluarea Națională 2019 continuă cu proba la Matematică, din data de 20 iunie 2019 și cu proba la limba și litertaura maternă, pentru elevii care aparțin minorităților naționale, pe data de 21 iunie 2019.

Sfatul meu este să înceapă cu subiectele 1A și 2A, adică cele legate de competențe concise. Dacă știi să le rezolvi, atunci nu ai cum să greșești. La celelalte subiecte, 1B și 2B, apare efortul rememorării, depinde de inspirație, de limbaj, intervine și factorul subiectiv”, a spus Stanca, pentru Edupedu.ro. 

MODELE DE SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUAREA NAŢIONALĂ 2019. Ce ar putea avea elevii de rezolvat la proba de matematică

În ceea ce privește împărțirea timpului de examen, profesoara de Limba și literatura română de la Colegiul Național „Tudor Vianu” îi sfătuiește pe elevi să își structureze pe ciornă exact care sunt cerințele pe care trebuie să le atingă, în special la compunerea liberă.

Le recomand să își facă un plan pe ciornă și să bifeze ce au scris. Pe măsură ce taie de pe ciornă, se asigură că au abordat tot ce trebuia pentru argumentare, spre exemplu.

La compunerea liberă este bine să stabilească momentele subiectului, mai ales intriga, adică ce anume declanșează acțiunea, și punctul culminant, care trebuie să fie deosebit”, îi sfătuiește Stanca.

SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2019 EDU.RO. Posibile greșeli: nerespectarea normelor de folosire a punctuației și a ortografiei

În ceea ce privește greșelile cel mai des întâlnite la corectură, profesoara spune pentru Edupedu.ro că cele mai multe sunt din neatenție.

Nu sunt atenți la cerințe. Spre exemplu, li se cere antonim și ei fiind obișnuiți să li se ceară un sinonim, scriu tot un sinonim, în loc de un antonim. Deci trebuie să fie foarte atenți la cerințe.

De asemenea, la gramatică trebuie să fie atenți la întrebările simple, cum ar fi atunci când li se cere să precizeze care este numele articolului sau care este site-ul unde a fost publicat articolul. Aici, câteodată, nu scriu întreg titlul articolului. Mai greșesc la cazuri și la gen”, a exemplificat profesoara.

Ecaterina Stanca are și câteva sfaturi practice pentru elevi: „La împărțirea frazei de la subiectul de gramatică, le recomand să facă exact așa cum au învățat la școală, adică să stabilească felul predicatului, să înconjoare elementele de relație, să împartă fraza, să identifice propozițiile, chiar dacă lor li se cere: ‘reproduceți o atributivă sau o subiectivă din fraza dată’. De multe ori, elevii fac analiza ochiometric, în loc să o facă așa cum au învățat la școală”.

Dar cel mai important lucru este ca elevii să parcurgă încă o dată toată lucrarea înainte să o predea.

Trebuie să se uite neapărat pe lucrare pentru ortografie și mai ales pentru greșelile de punctuație, cum ar fi virgulele, și să fie foarte atenți la cratimă. Spre exemplu, ei mai scriu ‘va’ de la un verb conjugat la viitor ‘v-a’. Să fie atenți, fiindcă pot face greșeli din grabă sau din cauza stresului. Stresul își spune cuvântul la foarte mulți dintre ei și e păcat să ratezi un liceu bun”, a explicat profesoara, pentru Edupedu.ro.

SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2019 EDU.RO. „Perlele” de la examen

În ceea ce privește celebrele perle de la proba de Română, Stanca spune că cele mai amuzante greșeli de genul acesta au fost într-un an când elevilor le-a picat poezia „Creion”, de Tudor Arghezi.

S-a întâmplat demult, se dăduse o poezie de-a lui Arghezi care avea un vers ‘Căci e ca piatra-n fund’ și unii au interpretat ad litteram”, și-a amintit Stanca.

SUBIECTE şi BAREME ROMANA SIMULARE CAPACITATE 2019. EDU.RO a publicat documentele

SUBIECTE ROMANA SIMULARE CAPACITATE 2019La primul subiect elevii de clasa a VIII-a au avut mai multe cerinte plecând de la poezia „Stai si-asculti sub ramuri…” de St. O. Iosif.

La subiectul al II-lea, elevii au primit un text scris de Andrei Visan, numit „Cum s-a infiintat Gradina Botanica din Bucuresti”, pe baza caruia au avut de rezolvat mai multe cerinte. De asemenea, ei au avut de realizat un eseu despre o intamplare la muzeu.

SUBIECTE ROMANA SIMULARE CAPACITATE 2019, clasa a VIII-a

BAREME ROMANA SIMULARE CAPACITATE 2019, CLASA A VIII-a

SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2019. Iata ce subiecte s-au dat astazi la Simularea Evaluarii Nationale la clasa a VIII-a:

La subiectul I elevii au avut mai multe cerinte pe baza poeziei „Stai si-asculti sub ramuri…” de St. O. Iosif. 


 

La subiectul al II-lea, elevii au primit un text scris de Andrei Visan, numit „Cum s-a infiintat Gradina Botanica din Bucuresti”, pe baza caruia au avut de rezolvat mai multe cerinte. De asemenea, ei au avut de realizat un eseu despre o intamplare la muzeu.
 

Aproximativ 350.000 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a sunt asteptati sa participe la simularea Evaluarii Nationale care a inceput, astazi, cu proba scrisa la Limba si Literatura romana.
 
Potrivit MEN, la ora 9.00 au fost distribuite subiectele. Accesul elevilor in sali este permis pana la ora 8.30, timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise fiind de doua ore de cand s-a incheiat distribuirea subiectelor fiecarui elev.
 
„Subiectele sunt elaborate de catre specialistii Centrului National de Evaluare si Examinare si sunt proiectate astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatea elevilor de a se exprima pe temele din programa de examen parcurse pana la aceasta data. Corectarea lucrarilor va fi realizata in baza unor bareme care asigura unitatea si obiectivitatea evaluarii si notarii la nivel national, de catre doi profesori, de regula, din unitatile de invatamant in care elevii sustin simularea”, explica MEN.


SUBIECTE ROMANA SIMULARE CAPACITATE 2019 clasa a VII-a.

La simularea de la clasa a VII-a, elevii au avut de realizat un rezumat dintr-un basm popular, iar la subiectul al II-lea elevii au avut de realizat o compunere despre o activitate extrascolara.

SUBIECTE ROMANA SIMULARE CAPACITATE 2019, clasa a VII-a

BAREME ROMANA SIMULARE CAPACITATE 2019, clasa a VII-a

Evaluare Națională 18 iunie 2019: Cum sunt subiectele la Limba Română

Evaluarea Națională 2019 începe marți, 18 iunie, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română. Examenul va începe la ora 9:00, moment în care în fiecare sală vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă. Media obținută la EN VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.

Subiecte CAPACITATE 2019 – Programa școlară la Limba Română

Subiectele la Limba și Literatura Română pentru Evaluarea Naţională se elaborează în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, ţinând seama de următoarele cerinţe:

  • să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele pentru Evaluarea Naţională
  • să aibă un nivel mediu de dificultate
  • să permită rezolvarea în 120 de minute

Programa pentru evaluarea naţională de la finalul clasei a VIII-a la disciplina Limba şi Literatura Română vizează evaluarea competenţelor elevilor de receptare a mesajului scris, din texte literare şi nonliterare, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise. Competențele de evaluat la Limba și Literatura Română vizează următoarele

  • înțelegerea unui text literar sau nonliterar, pornind de la cerinţe date dovedirea înțelegerii unui text literar sau nonliterar, pornind de la cerințe date
  • idei principale, idei secundare; ordinea logică şi temporală a ideilor/ a întâmplărilor dintr-un text;
  • moduri de expunere (naraţiune, descriere, dialog);
  • structuri în textele epice (logica acţiunii, timp, spaţiu, modalităţi de caracterizare a personajelor, relaţiile dintre personaje, naratorul) şi lirice (concordanţa dintre forma grafică a poeziei şi ideea transmisă de aceasta, eul liric);
  • subiectul operei literare, momentele subiectului;
  • procedee de expresivitate artistică în textele studiate (figuri de stil: personificarea, alegoria, repetiţia fonetică/ aliteraţia, metafora, hiperbola, epitetul, comparaţia, repetiţia, enumeraţia, antiteză);
  • sensul propriu şi sensul figurat al unor cuvinte într-un context dat; – elemente de versificaţie (măsura, rima, piciorul metric, ritmul, versul, strofa);
  • trăsăturile specifice genului epic, liric și dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere;
  • trăsături ale speciilor literare: schiţa, basmul popular, pastelul, fabula, nuvela, romanul, doina populară, balada populară;
  • texte literare (populare şi culte – aparţinând diverselor genuri şi specii); texte nonliterare;
  • sesizarea corectitudinii şi a valorii expresive a categoriilor morfosintactice, a mijloacelor de îmbogăţire a vocabularului şi a categoriilor semantice studiate, a ortografiei şi punctuaţiei
  • arhaisme, regionalisme şi neologisme; cuvinte derivate, compuse sau obţinute prin schimbarea valorii gramaticale/conversiune;
  • categorii semantice studiate: sinonime, antonime, omonime, cuvinte polisemantice; construcţii pleonastice; sensurile cuvintelor în contexte diferite;
  • mijloacele interne de îmbogăţire a vocabularului (derivarea, compunerea, schimbarea valorii gramaticale/conversiunea), familia de cuvinte; mijloacele externe de îmbogăţire a vocabularului;
  • ortografierea diftongilor, a triftongilor şi a vocalelor în hiat;
  • despărţirea cuvintelor în silabe;
  • semne de punctuație: punctul, virgula, două puncte, ghilimelele, linia de dialog, semnul întrebării, semnul exclamării, cratima, punctul şi virgula, linia de pauză;
  • semne ortografice: cratima, punctul; – valori expresive ale nivelurilor limbii
  • elemente de limbă şi de stil în textul literar; figurile de stil, versificaţia;
  • categorii morfologice specifice părţilor de vorbire (conform programelor şcolare pentru clasele a V-a – a VIII-a): părţile de vorbire flexibile (verbul, substantivul, articolul, pronumele, numeralul, adjectivul) şi neflexibile (adverbul, prepoziţia, conjuncţia, interjecţia);
  • relaţii şi funcţii sintactice;
  • elemente de sintaxă a propoziţiei şi a frazei (probleme de acord; funcţii sintactice; tipuri de propoziţii principale şi subordonatele indicate de programa şcolară; propoziția regentă, elementul regent, cuvintele și construcțiile incidente; relaţii sintactice; topică şi punctuaţie;
  • valori stilistice ale folosirii acestora în textul dat);
  • identificarea valorilor etice şi culturale într-un text, cu exprimarea impresiilor şi preferinţelor
  • elemente etice şi culturale în texte literare şi nonliterare şi exprimarea propriei atitudini faţă de acestea;
  • Utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare, cu scopuri diverse
  • redactarea diverselor texte, cu scopuri şi destinaţii diverse,adaptându-le la situaţia de comunicare concretă – elemente de redactare a unor compuneri pe o anumită temă/urmărind un plan dat sau conceput de elev;
  • părţile componente ale unei compuneri;
  • organizarea planului unei compuneri pe o temă dată;
  • structurarea detaliilor în jurul ideii principale; dispunerea în pagină a diverselor texte; scrierea îngrijită, lizibilă şi corectă;
  • redactarea unor texte reflexive şi imaginative (compuneri care presupun exprimarea propriilor sentimente cu ocazia unui eveniment personal, social sau cultural; evidenţierea unor trăsături ale unui obiect (peisaj, operă de artă, persoană)
  • într-o descriere; – redactarea unor scurte naraţiuni; continuarea unor dialoguri; redactarea unor texte argumentative (susținerea preferințelor și a opiniilor);
  • redactarea unor compuneri având ca suport texte literare studiate sau la prima vedere – rezumat, caracterizare de personaj; – motivarea apartenenţei unui text studiat sau la prima vedere la o specie literară sau la un gen literar;
  • întețelegerea unui text la prima vedere: aprecieri personale referitoare la fragmente din textele studiate sau la prima vedere;
  •  utilizarea în redactarea unui text propriu a cunoştinţelor de lexic şi de morfosintaxă, folosind adecvat semnele ortografice şi de punctuaţie – elemente de lexic studiate în clasele V – VIII;
  • aplicarea corectă a cunoştinţelor de morfosintaxă în exprimarea scrisă; – folosirea corectă a semnelor de punctuaţie la nivelul propoziţiei şi al frazei (coordonare, subordonare, incidenţă);
  • enunţul, fraza, părţi de propoziţie şi propoziţii studiate (predicatul şi propoziţia subordonată predicativă, subiectul şi propoziţia subordonată subiectivă; atributul şi propoziţia subordonată atributivă;
  • complementul direct şi propoziţia subordonată completivă directă; complementul indirect şi propoziţia subordonată completivă indirectă;
  • complementele circumstanţiale şi propoziţiile subordonate circumstanţiale corespunzătoare (de loc, de timp, de mod, de cauză, de scop);
  • propoziția subordonată circumstanțială condițională, concesivă, consecutivă; expansiunea şi contragerea. 

Cum au fost subiectele la Limba și Literatura Română de anul trecut 

La Evaluarea Națională de anul trecut, elevilor le-au picat următoarele subiecte: Literatură – genul epic, iar la partea de gramatică – propoziția subordonată subiectivă. De asemenea, elevilor li s-au dat un text jurnalistic la prima vedere, în baza căruia unde au fost nevoiți să rezolve mai multe cerințe. Ultimul subiect la Evaluarea Națională 2018 a fost relatarea unei întâmplări petrecute într-o cetate.

Ce este Evaluarea Națională

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă. Media obținută la EN VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.

Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE). Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene.

Înscrierea candidaţilor

La Evaluarea Naţională 2019 se pot înscrie absolvenţii clasei a VIII-a din seria curentă, dar și din seriile anterioare, care nu au participat la examene naționale – examen de capacitate, teste naționale, teze cu subiect unic sau evaluare națională.

La Evaluarea Naţională se pot înscrie şi absolvenţi din seriile anterioare, care nu au participat în nici o sesiune la unul din examenele naţionale: examenul de capacitate, testele naţionale, tezele cu subiect unic sau evaluare naţională.

Candidaţii din promoţiile de până în 1998 inclusiv nu participă la Evaluarea Națională, întrucât pot solicita echivalarea examenului de capacitate, în conformitate cu ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4701/2000, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 37/2001, Partea I.

Elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie la Evaluarea Naţionalănumai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de MECTS, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor.

 

Înscrierea candidaţilor pentru Evaluarea Naţională se face la secretariatele unităţilor de învăţământ pe care aceştia le-au absolvit, numai în perioada prevăzută în calendarul examenului, după cum urmează:

  • pentru candidaţii din seria curentă, înscrierea se face de către secretarii unităţilor de învăţământ, în conformitate cu evidenţele din şcoli
  • pentru candidaţii din anii precedenţi, înscrierea se face de către secretariatul unităţii de învăţământ pe care candidaţii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceştia (certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie, un act de identitate, foaia matricolă, adeverinţă din care să reiasă anul absolvirii şi faptul că nu a participat la alte examene naţionale.
  • pentru candidaţii din seriile anterioare, în situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, candidaţii se pot înscrie pentru a susţine Evaluarea Naţională la o unitate de învăţământ, stabilită de comisia judeţeană din judeţul în care se află noul domiciliu al candidatului.

CAPACITATE 2019, la clasa 8. Regulile examenului

Pe tot parcursul desfășurării examenului Evaluare Naționale, comisiile județene/Comisia municipiului București asigură dotarea cu camere funcționale de supraveghere video și audio a sălilor de clasă din unitățile de învățământ/centrele de examen în care se desfășoară probele pentru evaluarea națională 

Dacă se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia din unitatea de învățământ ia măsurile care se impun: acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Ce e interzis la Evaluarea Națională 2019

  • La examenul de CAPACITATE 2019, li se interzice candidaților să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea. Altfel nu intră în examen.
  • Li se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați
  • Li se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare
  • Li se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale
  • Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
  • Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a evaluării naționale și prevederile alin. și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen

Elevii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetică, conform listelor afişate.

Fiecare elev primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează lizibil celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit.

Colţul colii tipizate este lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenţii din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor prevăzute şi după ce aceştia semnează în interiorul porţiunii care urmează a fi sigilată.

Colţurile lucrărilor sunt lipite numai după ce elevii au început să scrie pe foaie rezolvarea subiectelor.

După primirea variantei de subiect extrase de Comisia Naţională, se multiplică subiectele în număr egal cu numărul elevilor, urmând ca acestea să fie distribuite în săli.

Durata fiecărei probe scrise este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev.

Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă.

Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.

CAPACITATE 2019 – Programa școlară la Limba Română

Programa pentru evaluarea naţională de la finalul clasei a VIII-a la disciplina Limba şi Literatura Română vizează evaluarea competenţelor elevilor de receptare a mesajului scris, din texte literare şi nonliterare, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise.

Competențele de evaluat la Limba și Literatura Română vizează următoarele

  • înțelegerea unui text literar sau nonliterar, pornind de la cerinţe date dovedirea înțelegerii unui text literar sau nonliterar, pornind de la cerințe date
  • idei principale, idei secundare; ordinea logică şi temporală a ideilor/ a întâmplărilor dintr-un text;
  • moduri de expunere (naraţiune, descriere, dialog);
  • structuri în textele epice (logica acţiunii, timp, spaţiu, modalităţi de caracterizare a personajelor, relaţiile dintre personaje, naratorul) şi lirice (concordanţa dintre forma grafică a poeziei şi ideea transmisă de aceasta, eul liric);
  • subiectul operei literare, momentele subiectului;
  • procedee de expresivitate artistică în textele studiate (figuri de stil: personificarea, alegoria, repetiţia fonetică/ aliteraţia, metafora, hiperbola, epitetul, comparaţia, repetiţia, enumeraţia, antiteză);
  • sensul propriu şi sensul figurat al unor cuvinte într-un context dat; – elemente de versificaţie (măsura, rima, piciorul metric, ritmul, versul, strofa);
  • trăsăturile specifice genului epic, liric și dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere;
  • trăsături ale speciilor literare: schiţa, basmul popular, pastelul, fabula, nuvela, romanul, doina populară, balada populară;
  • texte literare (populare şi culte – aparţinând diverselor genuri şi specii); texte nonliterare;
  • sesizarea corectitudinii şi a valorii expresive a categoriilor morfosintactice, a mijloacelor de îmbogăţire a vocabularului şi a categoriilor semantice studiate, a ortografiei şi punctuaţiei
  • arhaisme, regionalisme şi neologisme; cuvinte derivate, compuse sau obţinute prin schimbarea valorii gramaticale/conversiune;
  • categorii semantice studiate: sinonime, antonime, omonime, cuvinte polisemantice; construcţii pleonastice; sensurile cuvintelor în contexte diferite;
  • mijloacele interne de îmbogăţire a vocabularului (derivarea, compunerea, schimbarea valorii gramaticale/conversiunea), familia de cuvinte; mijloacele externe de îmbogăţire a vocabularului;
  • ortografierea diftongilor, a triftongilor şi a vocalelor în hiat;
  • despărţirea cuvintelor în silabe;
  • semne de punctuație: punctul, virgula, două puncte, ghilimelele, linia de dialog, semnul întrebării, semnul exclamării, cratima, punctul şi virgula, linia de pauză;
  • semne ortografice: cratima, punctul; – valori expresive ale nivelurilor limbii
  • elemente de limbă şi de stil în textul literar; figurile de stil, versificaţia;
  • categorii morfologice specifice părţilor de vorbire (conform programelor şcolare pentru clasele a V-a – a VIII-a): părţile de vorbire flexibile (verbul, substantivul, articolul, pronumele, numeralul, adjectivul) şi neflexibile (adverbul, prepoziţia, conjuncţia, interjecţia);
  • relaţii şi funcţii sintactice;
  • elemente de sintaxă a propoziţiei şi a frazei (probleme de acord; funcţii sintactice; tipuri de propoziţii principale şi subordonatele indicate de programa şcolară; propoziția regentă, elementul regent, cuvintele și construcțiile incidente; relaţii sintactice; topică şi punctuaţie;
  • valori stilistice ale folosirii acestora în textul dat);
  • identificarea valorilor etice şi culturale într-un text, cu exprimarea impresiilor şi preferinţelor
  • elemente etice şi culturale în texte literare şi nonliterare şi exprimarea propriei atitudini faţă de acestea;
  • Utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare, cu scopuri diverse
  • redactarea diverselor texte, cu scopuri şi destinaţii diverse,adaptându-le la situaţia de comunicare concretă – elemente de redactare a unor compuneri pe o anumită temă/urmărind un plan dat sau conceput de elev;
  • părţile componente ale unei compuneri;
  • organizarea planului unei compuneri pe o temă dată;
  • structurarea detaliilor în jurul ideii principale; dispunerea în pagină a diverselor texte; scrierea îngrijită, lizibilă şi corectă;
  • redactarea unor texte reflexive şi imaginative (compuneri care presupun exprimarea propriilor sentimente cu ocazia unui eveniment personal, social sau cultural; evidenţierea unor trăsături ale unui obiect (peisaj, operă de artă, persoană)
  • într-o descriere; – redactarea unor scurte naraţiuni; continuarea unor dialoguri; redactarea unor texte argumentative (susținerea preferințelor și a opiniilor);
  • redactarea unor compuneri având ca suport texte literare studiate sau la prima vedere – rezumat, caracterizare de personaj; – motivarea apartenenţei unui text studiat sau la prima vedere la o specie literară sau la un gen literar;
  • întețelegerea unui text la prima vedere: aprecieri personale referitoare la fragmente din textele studiate sau la prima vedere;
  •  utilizarea în redactarea unui text propriu a cunoştinţelor de lexic şi de morfosintaxă, folosind adecvat semnele ortografice şi de punctuaţie – elemente de lexic studiate în clasele V – VIII;
  • aplicarea corectă a cunoştinţelor de morfosintaxă în exprimarea scrisă; – folosirea corectă a semnelor de punctuaţie la nivelul propoziţiei şi al frazei (coordonare, subordonare, incidenţă);
  • enunţul, fraza, părţi de propoziţie şi propoziţii studiate (predicatul şi propoziţia subordonată predicativă, subiectul şi propoziţia subordonată subiectivă; atributul şi propoziţia subordonată atributivă;
  • complementul direct şi propoziţia subordonată completivă directă; complementul indirect şi propoziţia subordonată completivă indirectă;
  • complementele circumstanţiale şi propoziţiile subordonate circumstanţiale corespunzătoare (de loc, de timp, de mod, de cauză, de scop);
  • propoziția subordonată circumstanțială condițională, concesivă, consecutivă; expansiunea şi contragerea. 

La Evaluarea Națională de anul trecut, elevilor le-au picat următoarele subiecte:La limba și literatura română- genul epic, iar la partea de gramatică – propoziția subordonată subiectivă. De asemenea, elevilor li s-au dat un text jurnalistic la prima vedere, în baza căruia unde au fost nevoiți să rezolve mai multe cerințe. Ultimul subiect la Evaluarea Națională 2018 a fost relatarea unei întâmplări petrecute într-o cetate. 


CALENDAR EVALUAREA NAȚIONALĂ CLASA A VIII-A 2019:

3 – 7 iunie 2019  Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la examenul de CAPACITATE 2019
7 iunie 2019         Elevii de clasa a VIII-a termină școala

18 iunie 2019       Limba şi literatura română – examen scris
20 iunie 2019       Matematică – examen scris
21 iunie 2019       Limba şi literatura maternă – examen scris

25 iunie 2019      Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele14:00 – 20:00)
29 iunie                Afișarea rezultatelor finale

CALENDAR ADMITERE LICEU 2019:

3 – 7 iulie 2019 Elevii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu
4 – 8 iulie 2019 Elevii și părinții verifică fişele de înscriere la liceu și corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată
12 iulie 2019     Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (contează în proporție de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).

 

Ultima medie la Admitere 2018 pentru liceele din toată ţara, pe fiecare specializare, publicată de ministerul Educaţiei. 

Pe site-ul Admitere 2019, publicat pe 13 iunie, a apărut menţiunea “În listele cu specializări regăsiți ultima medie de intrare din anul 2018“. Pentru a uşura căutările, Edupedu.ro publică această listă cu specializările şi codurile acestora, pe judeţe, în ultima casetă din tabel, în partea dreaptă a ecranului, fiind şi ultima medie de intrare.

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul ALBA

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul ARGEŞ

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul ARAD

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BACĂU

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BIHOR

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BISTRIŢA-NĂSĂUD

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BRĂILA

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BRAŞOV

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BOTOŞANI

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BUZĂU

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul CLUJ

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul CĂLĂRAŞI

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul CARAŞ-SEVERIN

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul CONSTANŢA

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul COVASNA

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul DÂMBOVIŢA

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul DOLJ

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul GORJ

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul GALAŢI

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul GIURGIU

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul HUNEDOARA

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul HARGHITA

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul IALOMIŢA

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul IAŞI

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul MEHEDINŢI

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul MARAMUREŞ

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul MUREŞ

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul NEAMŢ

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul OLT

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul PRAHOVA

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul SIBIU

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul SĂLAJ

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul SATU-MARE

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul SUCEAVA

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul TULCEA

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul TIMIŞ

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul TELEORMAN

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul VÂLCEA

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul VRANCEA

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul VASLUI

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul ILFOV

Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BUCUREŞTI

În urma publicării acestei liste cu ultima medie de intrare pe site-ul Admitere 2019, părinţii au continuat să ceară publicarea rezultatelor, deoarece, spun aceştia “nu ne ajută cu nimic ultima medie a celui admis la profilul respectiv. Opţiunea să făcea comparând poziţia din clasament, deoarece subiectele nu au aceeaşi dificultate de la un an la altul. 

CAPACITATE 2019. Ce schimbări sunt anunţate în 2019. Calendarul probelor şi SUBIECTE CAPACITATE 2019

CAPACITATE 2019. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, anunță, ca și schimbări potențiale în 2019, la Evaluarea Națională, posibilitatea revenirii laexamenul de treaptă pentru elevii de liceu, susținut la terminarea clasei a X-a. 

 „Uitați-va dvs. vară după ce se face repartizarea computerizată și o să vedeți că sunt licee în București unde ultima medie trece de 9.50, ultima medie. Că urmare, să declanșăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat. Poate să gândim o trecere de la clasă a X-a la a XI-a, pentru că trece de la învățământ obligatoriu la învățământul… dar până atunci o să devină tot liceul învățământ obligatoriu. Poate niște evaluări intermediare ar trebui”, a declarat ministrul Educației. 

CAPACITATE 2019. De reamintit este faptul că sistemul de treaptă a fost introdus în ultimii ani ai comunismului, iar la finalul clasei a X-a, elevii susţineau un examen la materiile de bază din primii doi ani de liceu. 

CAPACITATE 2019. De asemenea, Ecaterina Andronescu a mai precizat și faptul că nu se va reintroduce examen de admitere la liceu și că repartizarea computerizată este eficientă.

Evaluarea Națională 2019. Structura evaluărilor claselor a II-a, a IV-a, a VI-a

Probele din cadrul evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a se vor desfășura în anul școlar 2018-2019, în intervalul 7 – 23 mai 2019. 

Astfel, evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a (EN II) va avea loc în perioada 7 – 10 mai. Probele scrise la limba română și limba maternă sunt programate în 7 mai, fiind urmate a doua zi (8 mai) de testele de citire la cele două discipline. Proba de matematică este prevăzută pentru data de 9 mai, în timp ce proba de limbă română (scris și citit) pentru elevii din rândul minorităților naționale se va desfășura în data de 10 mai.

Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a) are următorul calendar: limba română (14 mai), matematică (15 mai) și limba maternă (16 mai).

Elevii claselor a VI-a vor susține evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) în zilele de 22 mai (limbă și comunicare) și 23 mai (matematică și științele naturii).

Evaluarea Națională 2019 pentru elevii de clasa a VIII-a 

Prima probă scrisă din cadrul examenului va avea loc la Limbă Română, în data de 18 iunie

 Următoarea probă scrisă, la matematică, se va desfășura în data de 20 iunie, iar ultima, la limbă și literatură maternă-pentru elevii care au studiat această disciplină, este programată în data de 21 iunie.  

Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la oră 12:00), procedura urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14:00-20:00. 
 

Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.  

Înscriere CAPACITATE 2019

Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Națională se face în perioadă 3-7 iunie 2019. Conform ordinului de ministru privind structură anului școlar 2018-2019, cursurile pentru clasă a VIII-a se vor încheia vineri, 7 iunie 2019.  
 

În perioada  3-7 iulie, absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile din fișele de înscriere pentru admiterea la liceu. Vor parcurge aceeași procedura și absolvenții clasei a VIII-a care doresc să fie admiși în licee din alt județ.  

Verificarea de către părinți și candidați a fișelor, corectarea greșelilor în bază de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator sunt prevăzute în intervalul 4 – 8 iulie.  

SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2019. Ministerul Educației a publicat noile modele de subiecte la Evaluarea Națională 2019, pe site-ul oficial edu.ro. Subiectele nu conțin teste grilă, ci se respectă formatul anilor anteriori. Așadar, elevii de clasa a VIII, care susțin examenul de Bacalaureat în anul școlar 2018- 2019 nu vor avea de rezolvat cerințe tip-grilă, după ce Ministerul Educației a consultat reprezentanții sindicatelor, elevilor și ai părinților.

SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2019. Modelele oficiale anunţate de EDU.ro. BAREME ROMANA CAPACITATE 2019

Calendar CAPACITATE 2019

Prima probă scrisă din cadrul examenului va avea loc la Limbă Română, în data de 18 iunie.
Următoarea probă scrisă, la matematică, se va desfășura în data de 20 iunie, iar ultima, la limbă și literatură maternă-pentru elevii care au studiat această disciplină, este programată în data de 21 iunie.

Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la oră 12:00), procedura urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14:00-20:00.

Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.

Înscriere CAPACITATE 2019

Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Națională se face în perioadă 3-7 iunie 2019. Conform ordinului de ministru privind structură anului școlar 2018-2019, cursurile pentru clasă a VIII-a se vor încheia vineri, 7 iunie 2019.

În perioada 3-7 iulie, absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile din fișele de înscriere pentru admiterea la liceu. Vor parcurge aceeași procedura și absolvenții clasei a VIII-a care doresc să fie admiși în licee din alt județ.

Verificarea de către părinți și candidați a fișelor, corectarea greșelilor în bază de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator sunt prevăzute în intervalul 4 – 8 iulie.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
O cunoscută jurnalistă demisionează. Îl acuză pe Călin Georgescu
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Adio, maestre! E doliu național după moartea unui adevărat geniu: A fost un gigant şi un om rar
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
BAT, printre ele 16 companii globale recunoscute ca Angajator de Top în 2025
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin