Subiecte Română Capacitate 2019. Subiecte Română CAPACITATE 2019. Astfel, la subiectul I, elevii au lucrat pe un text de Horia Lovinescu, „Ultima cursă„.
„Nu sunt subiecte foarte dificile per ansamblu, dar anumite cerinţe îi pot pune în încurcătură pe elevi.
Textul dramatic de la prima parte e destul de dificil de citit şi înţeles. Nu cred că e foarte bine ales fragmentul pentru că nu explică comportamentul personajului, nu îi sunt motivate reacţiile”, arată profesoara de Limba Română, Cristina Tunegaru.
Subiecte Română Capacitate 2019. Subiecte Română CAPACITATE 2019. La subiectul II, elevii au avut de redactat o narațiune de 150 – 300 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură.
Subiecte Română CAPACITATE 2019. La proba scrisă de Română din cadrul Evaluării naționale, se urmărește viziunea comunicativ-pragmatică, abordarea funcţională şi aplicativă a elementelor de construcţie a comunicării, cu accent pe identificarea rolului acestora în construirea mesajelor şi pe utilizarea lor corectă şi adecvată în propria exprimare scrisă.
Subiecte Română CAPACITATE 2019. Așadar, pe scurt, subiectele de la evaluarea națională urmăresc evaluarea anumitor competențe, după cum urmează:
– dovedirea ințelegerii unui text literar sau non literar, pornind de la cerințe date
– sesizarea corectitudinii şi a valorii expresive a categoriilor morfosintactice, a mijloacelor de îmbogăţire a vocabularului şi a categoriilor semantice studiate, a ortografiei şi punctuaţiei
– identificarea valorilor etice şi culturale într-un text, cu exprimarea impresiilor şi preferinţelor
– redactarea diverselor texte, cu scopuri şi destinaţii diverse, adaptându-le la situaţia de comunicare concretă
– utilizarea în redactarea unui text propriu a cunoştinţelor de lexic şi de morfosintaxă, folosind adecvat semnele ortografice şi de punctuaţie.
„Nu sunt subiecte foarte dificile per ansamblu, dar anumite cerinţe îi pot pune în încurcătură pe elevi.
Textul dramatic de la prima parte e destul de dificil de citit şi înţeles. Nu cred că e foarte bine ales fragmentul pentru că nu explică comportamentul personajului, nu îi sunt motivate reacţiile”, arată profesoara de Limba Română, Cristina Tunegaru.
Al doilea dintre subiectele la română la CAPACITATE 2019 a constat într-un fragment „A fost o dată un scriitor foarte încăpățânat” de Adina Nelega, printre cerințe fiind menționarea modului și timpului unor verbe, a funcției sintactice a unor cuvinte, transcrierea unei propoziții principale și a unei subordonate și construirea unei fraze cu două propoziții – o subordonată completivă directă introdusă prin conjuncția „dacă.
Alţi dascăli susţin că un elev cu pregătire medie ar trebui să ia nota 8 sau 9!
„Subiectele au fost foarte simple, la obiect. Nu mi s-au părut a fi neînţelegeri. Doar la compunerea privind o întâmplare din timpul unei activităţi de lectură poate ridica probleme, pentru că unii elevi se grăbesc sau nu au răbdare să citească enunţul, până la final. Acolo se puteau produce erori, dacă nu citeau că este vorba despre o activitate de lectură petrecută acasă sau la şcoală. Un elev cu pregătire medie poate lua foarte uşor nota 8 sau 9”, arată profesoara de Limba română, de la Şcoala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” din Giurgiu,Marilena Drăghici, potrivit aceleiași surse.
Despre subiectele la Limba și Literatura Română, din cadrul examenului de Capacitate, și elevii sunt de părere că cerințele au fost simple și că nu au pus probleme. „Subiectele mi s-au părut uşoare, asta dacă ai învăţat”, a spus un elev. „Am rezolvat toate cerinţele. Cred că iau 7 sau 8”, a spus un alt copil, potrivit sursei menționate.
Evaluarea Națională 2019 continuă cu proba la Matematică, din data de 20 iunie 2019 și cu proba la limba și litertaura maternă, pentru elevii care aparțin minorităților naționale, pe data de 21 iunie 2019.
„Sfatul meu este să înceapă cu subiectele 1A și 2A, adică cele legate de competențe concise. Dacă știi să le rezolvi, atunci nu ai cum să greșești. La celelalte subiecte, 1B și 2B, apare efortul rememorării, depinde de inspirație, de limbaj, intervine și factorul subiectiv”, a spus Stanca, pentru Edupedu.ro.
În ceea ce privește împărțirea timpului de examen, profesoara de Limba și literatura română de la Colegiul Național „Tudor Vianu” îi sfătuiește pe elevi să își structureze pe ciornă exact care sunt cerințele pe care trebuie să le atingă, în special la compunerea liberă.
„Le recomand să își facă un plan pe ciornă și să bifeze ce au scris. Pe măsură ce taie de pe ciornă, se asigură că au abordat tot ce trebuia pentru argumentare, spre exemplu.
La compunerea liberă este bine să stabilească momentele subiectului, mai ales intriga, adică ce anume declanșează acțiunea, și punctul culminant, care trebuie să fie deosebit”, îi sfătuiește Stanca.
În ceea ce privește greșelile cel mai des întâlnite la corectură, profesoara spune pentru Edupedu.ro că cele mai multe sunt din neatenție.
„Nu sunt atenți la cerințe. Spre exemplu, li se cere antonim și ei fiind obișnuiți să li se ceară un sinonim, scriu tot un sinonim, în loc de un antonim. Deci trebuie să fie foarte atenți la cerințe.
De asemenea, la gramatică trebuie să fie atenți la întrebările simple, cum ar fi atunci când li se cere să precizeze care este numele articolului sau care este site-ul unde a fost publicat articolul. Aici, câteodată, nu scriu întreg titlul articolului. Mai greșesc la cazuri și la gen”, a exemplificat profesoara.
Ecaterina Stanca are și câteva sfaturi practice pentru elevi: „La împărțirea frazei de la subiectul de gramatică, le recomand să facă exact așa cum au învățat la școală, adică să stabilească felul predicatului, să înconjoare elementele de relație, să împartă fraza, să identifice propozițiile, chiar dacă lor li se cere: ‘reproduceți o atributivă sau o subiectivă din fraza dată’. De multe ori, elevii fac analiza ochiometric, în loc să o facă așa cum au învățat la școală”.
Dar cel mai important lucru este ca elevii să parcurgă încă o dată toată lucrarea înainte să o predea.
„Trebuie să se uite neapărat pe lucrare pentru ortografie și mai ales pentru greșelile de punctuație, cum ar fi virgulele, și să fie foarte atenți la cratimă. Spre exemplu, ei mai scriu ‘va’ de la un verb conjugat la viitor ‘v-a’. Să fie atenți, fiindcă pot face greșeli din grabă sau din cauza stresului. Stresul își spune cuvântul la foarte mulți dintre ei și e păcat să ratezi un liceu bun”, a explicat profesoara, pentru Edupedu.ro.
În ceea ce privește celebrele perle de la proba de Română, Stanca spune că cele mai amuzante greșeli de genul acesta au fost într-un an când elevilor le-a picat poezia „Creion”, de Tudor Arghezi.
„S-a întâmplat demult, se dăduse o poezie de-a lui Arghezi care avea un vers ‘Căci e ca piatra-n fund’ și unii au interpretat ad litteram”, și-a amintit Stanca.
SUBIECTE ROMANA SIMULARE CAPACITATE 2019. La primul subiect elevii de clasa a VIII-a au avut mai multe cerinte plecând de la poezia „Stai si-asculti sub ramuri…” de St. O. Iosif.
La subiectul al II-lea, elevii au primit un text scris de Andrei Visan, numit „Cum s-a infiintat Gradina Botanica din Bucuresti”, pe baza caruia au avut de rezolvat mai multe cerinte. De asemenea, ei au avut de realizat un eseu despre o intamplare la muzeu.
SUBIECTE ROMANA SIMULARE CAPACITATE 2019, clasa a VIII-a
BAREME ROMANA SIMULARE CAPACITATE 2019, CLASA A VIII-a
SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2019. Iata ce subiecte s-au dat astazi la Simularea Evaluarii Nationale la clasa a VIII-a:
La subiectul I elevii au avut mai multe cerinte pe baza poeziei „Stai si-asculti sub ramuri…” de St. O. Iosif.
La simularea de la clasa a VII-a, elevii au avut de realizat un rezumat dintr-un basm popular, iar la subiectul al II-lea elevii au avut de realizat o compunere despre o activitate extrascolara.
SUBIECTE ROMANA SIMULARE CAPACITATE 2019, clasa a VII-a
BAREME ROMANA SIMULARE CAPACITATE 2019, clasa a VII-a
Evaluarea Națională 2019 începe marți, 18 iunie, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română. Examenul va începe la ora 9:00, moment în care în fiecare sală vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă. Media obținută la EN VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.
Subiectele la Limba și Literatura Română pentru Evaluarea Naţională se elaborează în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, ţinând seama de următoarele cerinţe:
Programa pentru evaluarea naţională de la finalul clasei a VIII-a la disciplina Limba şi Literatura Română vizează evaluarea competenţelor elevilor de receptare a mesajului scris, din texte literare şi nonliterare, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise. Competențele de evaluat la Limba și Literatura Română vizează următoarele
Cum au fost subiectele la Limba și Literatura Română de anul trecut
La Evaluarea Națională de anul trecut, elevilor le-au picat următoarele subiecte: Literatură – genul epic, iar la partea de gramatică – propoziția subordonată subiectivă. De asemenea, elevilor li s-au dat un text jurnalistic la prima vedere, în baza căruia unde au fost nevoiți să rezolve mai multe cerințe. Ultimul subiect la Evaluarea Națională 2018 a fost relatarea unei întâmplări petrecute într-o cetate.
Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă. Media obținută la EN VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.
Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE). Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene.
La Evaluarea Naţională 2019 se pot înscrie absolvenţii clasei a VIII-a din seria curentă, dar și din seriile anterioare, care nu au participat la examene naționale – examen de capacitate, teste naționale, teze cu subiect unic sau evaluare națională.
La Evaluarea Naţională se pot înscrie şi absolvenţi din seriile anterioare, care nu au participat în nici o sesiune la unul din examenele naţionale: examenul de capacitate, testele naţionale, tezele cu subiect unic sau evaluare naţională.
Candidaţii din promoţiile de până în 1998 inclusiv nu participă la Evaluarea Națională, întrucât pot solicita echivalarea examenului de capacitate, în conformitate cu ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4701/2000, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 37/2001, Partea I.
Elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie la Evaluarea Naţionalănumai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de MECTS, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor.
Înscrierea candidaţilor pentru Evaluarea Naţională se face la secretariatele unităţilor de învăţământ pe care aceştia le-au absolvit, numai în perioada prevăzută în calendarul examenului, după cum urmează:
Pe tot parcursul desfășurării examenului Evaluare Naționale, comisiile județene/Comisia municipiului București asigură dotarea cu camere funcționale de supraveghere video și audio a sălilor de clasă din unitățile de învățământ/centrele de examen în care se desfășoară probele pentru evaluarea națională
Dacă se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia din unitatea de învățământ ia măsurile care se impun: acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Ce e interzis la Evaluarea Națională 2019
Elevii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetică, conform listelor afişate.
Fiecare elev primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează lizibil celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit.
Colţul colii tipizate este lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenţii din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor prevăzute şi după ce aceştia semnează în interiorul porţiunii care urmează a fi sigilată.
Colţurile lucrărilor sunt lipite numai după ce elevii au început să scrie pe foaie rezolvarea subiectelor.
După primirea variantei de subiect extrase de Comisia Naţională, se multiplică subiectele în număr egal cu numărul elevilor, urmând ca acestea să fie distribuite în săli.
Durata fiecărei probe scrise este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev.
Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă.
Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.
Programa pentru evaluarea naţională de la finalul clasei a VIII-a la disciplina Limba şi Literatura Română vizează evaluarea competenţelor elevilor de receptare a mesajului scris, din texte literare şi nonliterare, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise.
Competențele de evaluat la Limba și Literatura Română vizează următoarele
La Evaluarea Națională de anul trecut, elevilor le-au picat următoarele subiecte:La limba și literatura română- genul epic, iar la partea de gramatică – propoziția subordonată subiectivă. De asemenea, elevilor li s-au dat un text jurnalistic la prima vedere, în baza căruia unde au fost nevoiți să rezolve mai multe cerințe. Ultimul subiect la Evaluarea Națională 2018 a fost relatarea unei întâmplări petrecute într-o cetate.
CALENDAR EVALUAREA NAȚIONALĂ CLASA A VIII-A 2019:
3 – 7 iunie 2019 Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la examenul de CAPACITATE 2019
7 iunie 2019 Elevii de clasa a VIII-a termină școala
18 iunie 2019 Limba şi literatura română – examen scris
20 iunie 2019 Matematică – examen scris
21 iunie 2019 Limba şi literatura maternă – examen scris
25 iunie 2019 Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele14:00 – 20:00)
29 iunie Afișarea rezultatelor finale
CALENDAR ADMITERE LICEU 2019:
3 – 7 iulie 2019 Elevii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu
4 – 8 iulie 2019 Elevii și părinții verifică fişele de înscriere la liceu și corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată
12 iulie 2019 Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a
Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (contează în proporție de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).
Pe site-ul Admitere 2019, publicat pe 13 iunie, a apărut menţiunea “În listele cu specializări regăsiți ultima medie de intrare din anul 2018“. Pentru a uşura căutările, Edupedu.ro publică această listă cu specializările şi codurile acestora, pe judeţe, în ultima casetă din tabel, în partea dreaptă a ecranului, fiind şi ultima medie de intrare.
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul ALBA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul ARGEŞ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul ARAD
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BACĂU
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BIHOR
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BISTRIŢA-NĂSĂUD
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BRĂILA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BRAŞOV
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BOTOŞANI
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BUZĂU
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul CLUJ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul CĂLĂRAŞI
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul CARAŞ-SEVERIN
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul CONSTANŢA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul COVASNA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul DÂMBOVIŢA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul DOLJ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul GORJ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul GALAŢI
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul GIURGIU
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul HUNEDOARA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul HARGHITA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul IALOMIŢA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul IAŞI
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul MEHEDINŢI
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul MARAMUREŞ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul MUREŞ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul NEAMŢ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul OLT
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul PRAHOVA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul SIBIU
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul SĂLAJ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul SATU-MARE
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul SUCEAVA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul TULCEA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul TIMIŞ
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul TELEORMAN
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul VÂLCEA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul VRANCEA
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul VASLUI
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul ILFOV
Ultima medie de intrare pentru Liceele din judetul BUCUREŞTI
În urma publicării acestei liste cu ultima medie de intrare pe site-ul Admitere 2019, părinţii au continuat să ceară publicarea rezultatelor, deoarece, spun aceştia “nu ne ajută cu nimic ultima medie a celui admis la profilul respectiv. Opţiunea să făcea comparând poziţia din clasament, deoarece subiectele nu au aceeaşi dificultate de la un an la altul.
CAPACITATE 2019. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, anunță, ca și schimbări potențiale în 2019, la Evaluarea Națională, posibilitatea revenirii laexamenul de treaptă pentru elevii de liceu, susținut la terminarea clasei a X-a.
„Uitați-va dvs. vară după ce se face repartizarea computerizată și o să vedeți că sunt licee în București unde ultima medie trece de 9.50, ultima medie. Că urmare, să declanșăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat. Poate să gândim o trecere de la clasă a X-a la a XI-a, pentru că trece de la învățământ obligatoriu la învățământul… dar până atunci o să devină tot liceul învățământ obligatoriu. Poate niște evaluări intermediare ar trebui”, a declarat ministrul Educației.
CAPACITATE 2019. De reamintit este faptul că sistemul de treaptă a fost introdus în ultimii ani ai comunismului, iar la finalul clasei a X-a, elevii susţineau un examen la materiile de bază din primii doi ani de liceu.
CAPACITATE 2019. De asemenea, Ecaterina Andronescu a mai precizat și faptul că nu se va reintroduce examen de admitere la liceu și că repartizarea computerizată este eficientă.
Probele din cadrul evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a se vor desfășura în anul școlar 2018-2019, în intervalul 7 – 23 mai 2019.
Astfel, evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a (EN II) va avea loc în perioada 7 – 10 mai. Probele scrise la limba română și limba maternă sunt programate în 7 mai, fiind urmate a doua zi (8 mai) de testele de citire la cele două discipline. Proba de matematică este prevăzută pentru data de 9 mai, în timp ce proba de limbă română (scris și citit) pentru elevii din rândul minorităților naționale se va desfășura în data de 10 mai.
Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a) are următorul calendar: limba română (14 mai), matematică (15 mai) și limba maternă (16 mai).
Elevii claselor a VI-a vor susține evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) în zilele de 22 mai (limbă și comunicare) și 23 mai (matematică și științele naturii).
Prima probă scrisă din cadrul examenului va avea loc la Limbă Română, în data de 18 iunie.
Următoarea probă scrisă, la matematică, se va desfășura în data de 20 iunie, iar ultima, la limbă și literatură maternă-pentru elevii care au studiat această disciplină, este programată în data de 21 iunie.
Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la oră 12:00), procedura urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14:00-20:00.
Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.
Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Națională se face în perioadă 3-7 iunie 2019. Conform ordinului de ministru privind structură anului școlar 2018-2019, cursurile pentru clasă a VIII-a se vor încheia vineri, 7 iunie 2019.
În perioada 3-7 iulie, absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile din fișele de înscriere pentru admiterea la liceu. Vor parcurge aceeași procedura și absolvenții clasei a VIII-a care doresc să fie admiși în licee din alt județ.
Verificarea de către părinți și candidați a fișelor, corectarea greșelilor în bază de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator sunt prevăzute în intervalul 4 – 8 iulie.
SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2019. Ministerul Educației a publicat noile modele de subiecte la Evaluarea Națională 2019, pe site-ul oficial edu.ro. Subiectele nu conțin teste grilă, ci se respectă formatul anilor anteriori. Așadar, elevii de clasa a VIII, care susțin examenul de Bacalaureat în anul școlar 2018- 2019 nu vor avea de rezolvat cerințe tip-grilă, după ce Ministerul Educației a consultat reprezentanții sindicatelor, elevilor și ai părinților.
Calendar CAPACITATE 2019
Prima probă scrisă din cadrul examenului va avea loc la Limbă Română, în data de 18 iunie.
Următoarea probă scrisă, la matematică, se va desfășura în data de 20 iunie, iar ultima, la limbă și literatură maternă-pentru elevii care au studiat această disciplină, este programată în data de 21 iunie.
Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la oră 12:00), procedura urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14:00-20:00.
Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.
Înscriere CAPACITATE 2019
Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Națională se face în perioadă 3-7 iunie 2019. Conform ordinului de ministru privind structură anului școlar 2018-2019, cursurile pentru clasă a VIII-a se vor încheia vineri, 7 iunie 2019.
În perioada 3-7 iulie, absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile din fișele de înscriere pentru admiterea la liceu. Vor parcurge aceeași procedura și absolvenții clasei a VIII-a care doresc să fie admiși în licee din alt județ.
Verificarea de către părinți și candidați a fișelor, corectarea greșelilor în bază de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator sunt prevăzute în intervalul 4 – 8 iulie.