SUBIECTE ROMÂNĂ, SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ 2017. BAREME DE CORECTARE conform EDU.RO

SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ 2017. Simularea evaluării naţionale începe luni cu proba scrisă la limba și literatura română.
Filip Stan
12 mart. 2017, 13:49
SUBIECTE ROMÂNĂ, SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ 2017. BAREME DE CORECTARE conform EDU.RO

SUBIECTE ROMÂNĂ, SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ 2017. Elevii de clasa a VIII-a încep simulările.

Pe 13 martie, este programată proba scrisă la limba și literatura română, iar pe 14 martie, elevii aparținând minorităților naționale vor da proba la limba și literatura maternă. Pe 16 martie vor avea loc proba scrisă la matematică. Rezultatele elevilor se vor afişa pe 31 martie şi vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ și discutate individual cu aceștia.

VEZI AICI MODELE SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAȚIONALĂ 2017

VEZI AICI BAREM SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAȚIONALĂ 2017

CALENDAR SIMULARE- Simulare Evaluare Naţională pentru elevii clasei a VIII-a

13 martie: Limba şi literatura română
14 martie: Limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)
16 martie: Matematică
31 martie: afişarea rezultatelor

Pentru clasa a VIII-a, programele de examen sunt disponibile aici, iar conţinuturile exceptate, adică acele teme care nu se vor regăsi în subiectele pentru simulare sunt publicate aici

În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obținute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roșie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanța cu borderourile individuale, și se semnează de aceștia. Nota finală se trece pe lucrare, în prezența profesorilor evaluatori, de către președintele comisiei. Președintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire și semnează.

În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei. Nota rezultată în urma reevaluării este nota care se trece pe lucrare și reprezintă nota finală. Sub notă semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei. Numărul pachetului și numărul de ordine al lucrărilor care necesită a treia evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiți anterior.

CU CE NU AI VOIE SĂ INTRI ÎN SALA DE CLASĂ
Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ în acest scop.

Candidații care refuză depozitarea obiectelor nu vor fi primiți în examen.

Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea, sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi vor fi eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise/ciornele/foile din lucrările scrise.

SUBIECTE EVALUARE NATIONALA 2016 ROMANA clasa a VIII-a UPDATE: La primul subiect, punctul A, elevii au avut de rezolvat 5 cerințe pe baza poeziei „Vârful dealului” de Ioan Pilat (vezi atasament)

Pentru punctul B aceștia au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să demonstreze apartenența la specie a pastelului „Vârful dealului”.

Pentru subiectul al II-lea, punctul A, elevii au avut de răspuns la 6 cerințe formulate pe baza textului „Grupa Munților Banatului-Piticii Carpaților” scris de Dănuț Călin.

La punctul B, elevii de au avut de redactat, în 150-250 de cuvinte, o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei excursii.

Marți se va desfășura proba la Matematică, iar miercuri va avea loc proba la Limba și literatura maternă, (pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale). Pentru testarea de miercuri, cea la Limba și literatura maternă, în județul Alba sunt înscriși un număr de 98 de elevi.

Rezultatele vor fi comunicate elevilor pe data de 4 martie, potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educației Naționale.

Este al treilea an în care Ministerul Educației organizează simulări ale examenelor la nivel național, cu subiecte unice. Testările sunt concepute pentru a veni în sprijinul celor care vor da examene de final de ciclu de învăţământ.

La proba de Limba şi literatura română, în cadrul sesiunii de simulare a examenului de Evaluare naţională, nu au fost incluse capitole din programă, precum trăsături specifice genului dramatic, romanul sau balada populară.

Limba şi literatura română – Simulare Evaluare Naţională clasa a VIII-a:

Testele pentru elevii de clasa a VIII-a au fost elaborate din programa prevăzută prentru examen, cu excepţia următoarelor conţinuturi:

– procedee de expresivitate artistică în textele studiate (figuri de stil: alegoria)

– trăsaturi specifice genului dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere

– trăsături ale speciilor literare: romanul, balada populară

– complemente circumstanţiale şi propoziţii subordonate circumstanţiale corespunzătoare (de loc, de timp, de mod, de cauză, de scop, condiţională, concesivă, consecutivă).



SIMULARE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ CLASA A VIII-a, SUBIECTE ROMANA EVALUARE, SUBIECTE SIMULARE, BAREME CORECTARE SUBIECTE ROMANA, SUBIECTE EVALUARE NATIONALA, EVALUARE NATIONALA 2016. Luni, 22 februarie 2016, elevii de clasa a VIII-a încep simularile examenelor din cadrul Evaluarii Nationale. Prima simulare se va desfasura la Limba si literatura romana. Marti, elevii vor fi testati la Matematica, iar miercuri va fi simulare la Limba si literatura materna, pentru elevii apartinand minoritatilor nationale care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna. Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 2 ore. Afișarea rezultatelor la simularea Evaluării Naționale este programată pentru data de 4 martie.

Modele orientative de subiecte

EVALUAREA NAŢIONALĂ CLASA a VIII-a SUBIECTE ROMÂMĂ / Anul şcolar 2014 – 2015

EVALUAREA NAŢIONALĂ CLASA a VIII-a BAREM DE EVALUARE ŞI DE NOTARE ROMÂNĂ- Anul şcolar 2014 – 2015

Limba şi literatura română are, în cadrul evaluării naţionale de la finalul clasei a VIII-a, statut de disciplină obligatorie.

SIMULARE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ CLASA A VIII-a, SUBIECTE ROMANA EVALUARE, SUBIECTE SIMULARE, BAREME CORECTARE SUBIECTE ROMANA, SUBIECTE EVALUARE NATIONALA, EVALUARE NATIONALA 2016. Programa pentru evaluarea naţională de la finalul clasei a VIII-a la disciplina limba şi literatura română vizează evaluarea competenţelor elevilor de receptare a mesajului scris, din texte literare şi nonliterare, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare, cu scopuri diverse. Deoarece competenţele de evaluat sunt ansambluri de cunoştinţe, deprinderi şi atitudini formate în clasele a V-a – a VIII-a, subiectele pentru evaluarea naţională vor evalua atât competenţele specifice şi conţinuturile asociate acestora, conform programei şcolare actualizate pentru clasa a VIII-a (aprobată prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi inovării cu nr. 5097/ din 09.09.2009), cât şi conţinuturile din programele şcolare actualizate pentru clasele a V-a – a VII-a.

Prin evaluarea naţională la limba şi literatura română, în evaluarea unităţilor de conţinut care privesc domeniul limba română (Elemente de construcţie a comunicării), se are în vedere viziunea comunicativ-pragmatică, abordarea funcţională şi aplicativă a elementelor de construcţie a comunicării, cu accent pe identificarea rolului acestora în construirea mesajelor şi pe utilizarea lor corectă şi adecvată în propria exprimare scrisă. Sarcinile de lucru vizează exerciţii de tip analitic (de recunoaştere, de grupare, de motivare, de descriere, de diferenţiere) şi de tip sintetic (de modificare, de completare, de exemplificare, de construcţie), de subliniere a valorilor stilistice şi de evidenţiere a aspectelor ortografice şi de punctuaţie, în situaţiile care impun o asemenea abordare.

SIMULARE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ CLASA A VIII-a, SUBIECTE ROMANA EVALUARE, SUBIECTE SIMULARE, BAREME CORECTARE SUBIECTE ROMANA, SUBIECTE EVALUARE NATIONALA, EVALUARE NATIONALA 2016. În evaluarea unităţilor de conţinut ale domeniului lectură, sarcinile de lucru implică cerinţe care privesc înţelegerea unui text dat, literar sau nonliterar (identificarea ideilor principale, a unor trăsături generale şi particulare ale textului şi exprimarea unui punct de vedere asupra acestora etc.), precum şi redactarea de către elev a unor compuneri vizând scrierea despre un text literar sau nonliterar (rezumat, caracterizare de personaj, comentarea sumară a unor secvenţe, identificarea ideilor principale, exprimarea unui punct de vedere privind ideile sau structurarea textului etc.).

De asemenea, sarcinile de lucru vor avea în vedere evaluarea competenţelor de redactare a unor texte argumentative (exprimarea argumentată a unui punct de vedere privind textul studiat sau la prima vedere, motivarea apartenenţei la un gen literar sau la o specie literară), reflexive şi imaginative (compuneri care presupun exprimarea propriilor sentimente, evidenţierea trăsăturilor unui obiect într-o descriere, scurte naraţiuni, continuarea logică a unor dialoguri etc.)

Pentru competenţele de receptare şi de producere a mesajelor orale, profesorii vor organiza activităţi specifice şi vor realiza evaluarea de parcurs a progresului elevilor.

COMPETENȚE DE EVALUAT

SIMULARE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ CLASA A VIII-a, SUBIECTE ROMANA EVALUARE, SUBIECTE SIMULARE, BAREME CORECTARE SUBIECTE ROMANA, SUBIECTE EVALUARE NATIONALA, EVALUARE NATIONALA 2016. Mai jos aveţi competenţele generale care vizează receptarea şi producerea mesajelor scrise din programa şcolară pentru clasa a VIII-a (Receptarea mesajului scris, din texte literare şi nonliterare, în scopuri diverse; Utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare, cu scopuri diverse), detalierile lor în competenţele specifice şi conţinuturile asociate, din programele şcolare pentru clasele a V-a – a VIII-a.

Receptarea mesajului scris, din texte literare şi nonliterare, în scopuri diverse

Competenţe specifice

  • dovedirea înțelegerii unui text literar sau nonliterar, pornind de la cerinșe date
  • sesizarea corectitudinii şi a valorii expresive a categoriilor morfosintactice, a mijloacelor de îmbogăţire a vocabularului şi a categoriilor semantice studiate, a ortografiei şi punctuaţiei
  • identificarea valorilor etice şi culturale într-un text, cu exprimarea impresiilor şi preferinţelor

Utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare, cu scopuri diverse

Competenţe specifice

  • redactarea diverselor texte, cu scopuri şi destinaţii diverse, adaptându-le la situaţia de comunicare concretă
  • utilizarea în redactarea unui text propriu a cunoştinţelor de lexic şi de morfosintaxă, folosind adecvat semnele ortografice şi de punctuaţie

SIMULARE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ CLASA A VIII-a, SUBIECTE ROMANA EVALUARE, SUBIECTE SIMULARE, BAREME CORECTARE SUBIECTE ROMANA, SUBIECTE EVALUARE NATIONALA, EVALUARE NATIONALA 2016. Rezultatele pe care le vor obtine elevii la aceste simulari vor fi analizate la nivelul fiecarei scoli, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei si sedinte cu parintii, in vederea imbunatatirii performantelor scolare, stabileste Ministerul Educatiei.  

Anul şcolar 2015-2016 nu a adus noutăţi privind organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale şi admiterii în liceu. Astfel, după algoritmul inaugurat în urmă cu doi ani, media de admitere în liceu se va calcula ca medie ponderată între media de la Evaluarea Naţională (75 la sută) şi media notelor din gimnaziu (25 la sută). 

Evaluarea Naţională a elevilor din clasa a VIII-a se va desfăşura la aceleaşi discipline ca cele din acest an, elevii vor susţine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape.

EVALUARE NATIONALA 2016. Rezultatele pe care le vor obtine elevii la aceste simulari vor fi analizate la nivelul fiecarei scoli, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei si sedinte cu parintii, in vederea imbunatatirii performantelor scolare, stabileste Ministerul Educatiei.  

Calendar Simulare Evaluarea Nationala 2016

22 februarie 2016   Simulare – Limba si literatura romana – proba scrisa
23 februarie 2016   Simulare – Matematica – proba scrisa
24 februarie 2016   Simulare – Limba si literatura materna – proba scrisa
4 martie 2016                         Afisarea rezultatelor

Calendar Evaluarea Nationala 2016
15-17 iunie 2016              Inscrierea la Evaluarea Nationala
17 iunie 2016                   Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
27 iunie 2016                   Limba si literatura romana – proba scrisa
28 iunie 2016                   Limba si literatura materna – proba scrisa
29 iunie 2016                   Matematica – proba scrisa
1 iulie 2016                      Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)
1 iulie 2016                      Depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00)
2 – 4 iulie 2016                 Rezolvarea contestatiilor
5 iulie 2016                      Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

EVALUARE NATIONALA 2016, SUBIECTE MATEMATICĂ. Elevii care susţin anul viitor examenul de evaluare naţională au programtă prima probă, cea la limba și literatura română, pe 27 iunie. Elevii aparținând minorităților naționale vor susține proba la limba și literatura maternă pe 28 iunie.

Ultima probă a evaluării naționale — cea la matematică — va avea loc pe 29 iunie, iar rezultatele vor fi afișate pe 1 iulie până la ora 16,00 și în aceeași zi vor putea fi depuse contestațiile până la ora 20,00.

Rezolvarea acestora se va face între 2 — 4 iulie, iar rezultatele finale după contestații vor fi făcute publice pe 5 iulie.

VEZI AICI: MODELE SUBIECTE MATEMATICĂ, EVALUARE NAŢIONALĂ 2016 CLS A VIII-A

VEZI AICI: BAREME CORECTARE MATEMATICĂ, EVALUARE NAŢIONALĂ 2016 CLS A VIII-A 

Anul şcolar 2015-2016 nu a adus noutăţi privind organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale şi admiterii în liceu. Astfel, după algoritmul inaugurat în urmă cu doi ani, media de admitere în liceu se va calcula ca medie ponderată între media de la Evaluarea Naţională (75 la sută) şi media notelor din gimnaziu (25 la sută). 

Evaluarea Naţională a elevilor din clasa a VIII-a se va desfăşura la aceleaşi discipline ca cele din acest an, elevii vor susţine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. 

Citeşte şi: Ministerul Educaţiei cere şcolilor să îi pregătească suplimentar pe elevi pentru Evaluarea Naţională şi BAC

Anul şcolar 2015-2016 a început la data de 1 septembrie 2015 şi se încheie la data de 31 august 2016 şi se structurează pe două semestre, după cum urmează:

  • Semestrul I

Cursuri – luni, 14 septembrie 2015 – vineri, 18 decembrie 2015
În perioada 31 octombrie-8 noiembrie 2015, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
Vacanţa de iarnă: sâmbătă, 19 decembrie 2015 – duminică, 10 ianuarie 2016
Cursuri – luni, 11 ianuarie 2016 – vineri, 5 februarie 2016
Vacanţa intersemestrială – sâmbătă, 6 februarie 2016 – duminică, 14 februarie 2016

  • Semestrul al II-lea

Cursuri – luni, 15 februarie 2016 – vineri, 22 aprilie 2016
Vacanţa de primăvară – sâmbătă, 23 aprilie 2016 – marţi, 3 mai 2016

Cursuri – miercuri, 4 mai 2016 – vineri, 24 iunie 2016
Vacanţa de vară: sâmbătă, 25 iunie 2016 – duminică, 11 septembrie 2016.

Anul şcolar 2015-2016 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 175 de zile lucrătoare.

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 3 iunie 2016;

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 17 iunie 2016;

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare;

Pentru clasele din învăţământul profesional, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare;

Pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 180 de zile;

Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenţii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfăşoară în perioada propusă de unitatea de învăţământ organizatoare şi aprobată de inspectoratul şcolar, conform structurii anului şcolar, cu respectarea vacanţelor;

Pentru învăţământul postliceal (şcoală postliceală şi şcoală de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile- cadru de învăţământ, în vigoare. 

Când se dă EVALUAREA la clasele mici

EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. Informaţiile sunt incluse în Ordinul MENCS nr. 5992/2015 privind aprobarea Calendarului de administrare a evaluărilor naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2015-2016, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 956 din 23 decembrie 2015 şi se aplică de la data publicării.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. Primii care vor fi evaluaţi la finalul anului şcolar 2015-2016 vor fi elevii din clasa a VI-a. Aceştia vor susţine două examen, după cum urmează:

  • 23 mai: Limbă şi comunicare
  • 24 mai: Matematică şi Ştiinţe ale naturii

EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. Apoi va urma evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a:

  • 30 mai: Limba română
  • 31 mai: Matematică
  • 2 iunie: Limba maternă

EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. Ultimii care vor fi evaluaţi sunt elevii din clasa a II-a:

  • 6 iunie: Limba română – scris
  • 7 iunie: Limba română – citit – şi Limba română pentru minorităţile naţionale – scris şi citit
  • 8 iunie: Matematică
  • 9 iunie: Limba maternă – scris
  • 10 iunie: Limba maternă – citit

Citeşte şi: EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. S-au publicat modelele de subiecte şi baremele de corectare la matematică

Vezi şi: EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. S-au publicat MODELELE DE SUBIECTE şi BAREMELE la limba română

BACALAUREAT 2016 EDU.RO: Calendarul simularii examenelor de bacalaureat incepe in data 7 martie 2016, cand elevii de clasele a XI-a si a XII-a vor sustine simulare la Limba si literatura romana. Testarea liceeniilor va continua pana pe 10 martie, pentru a-i obisnui pe acestia cu atmosfera si rigorile unui examen si cu scopul de a-i determina sa se pregateasca mai bine pentru Bacalaureat. 

Calendarul examenului de BACALAUREAT 2016: Ce riscă elevii care sunt prinşi cu copiuţe la Bac 2016

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat din 2016, prima sesiune va avea loc în perioada iunie – iulie, candidaţii putând să se înscrie în perioada 30 mai – 3 iunie. Cursurile la clasele a XII-a şi a XIII-a se vor încheia în 3 iunie 2016.

Examenul de bacalaureat din 2016 va începe în 13 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, susţinută până în 15 iunie. În perioada 15-17 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, urmată în 21-24 iunie de proba de evaluare a competenţelor digitale şi în 27 iunie – 1 iulie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Probele scrise de la bacalaureat vor fi susţinute în 4 iulie la limba şi literatura română şi în 5 iulie la limba şi literatura maternă. Testarea va continua în 6 iulie cu proba obligatorie a profilului şi în 8 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. 

Rezultatele vor fi afişate în 12 iulie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00. Rezultatele finale vor fi afişate în 16 iulie.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2016 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 18 până în 22 iulie.

În 16-17 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 17-19 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi în 18-19 august – evaluarea competenţelor digitale.

Din 22 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la limba şi literatura română, urmată în 23 august de limba şi literatura maternă, 24 august – proba obligatorie a profilului şi 26 august – proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 29 august, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În 30-31 august vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 1 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale sau lingvistice, de evaluare a lucrărilor scrise sau de afişare a rezultatelor, precum şi reducerea perioadei de afişare a rezultatatelor, la solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene sau a municipiului Bucureşti ori din proprie iniţiativă, potrivit Ordinului privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat din 2016.

Bacalaureatul din 2016 se desfăşoară în conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului – 2011, aprobată prin ordinul ministrului Educaţiei nr. 4799/2010.

Lista disciplinelor la care candidaţii susţin examenul de bacalaureat în cele două sesiuni din 2013 rămâne cea aprobată în 2010 prin ordinul ministrului Educaţiei.

Comisiile de bacalaureat judeţene şi cea a municipiului Bucureşti trebuie să asigure camere de supraveghere audio-video în sălile în care se desfăşoară probele examenului, în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise.

Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, ori în cazul în care există sesizări, verificarea se va face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învăţământ respectivă.

Dacă se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia de bacalaureat din centrul de examen va luat măsurile necesare, care pot merge până la eliminarea candidaţilor din examen.

Lucrările scrise ale candidaţilor la bacalaureat pot fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, prin decizie a Comisiei Naţionale de Bacalaureat. Transportul lucrărilor scrise dintr-un judeţ în cel desemnat şi aducerea lor înapoi, precum şi consemnarea în catalogul electronic a rezultatelor obţinute de candidaţi se fac în conformitate cu procedurile elaborate de Comisia Naţională de Bacalaureat.

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen.

De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior.

Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceştia nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de luni, 20 ianuarie, patru produse românești pe care mulți se bat să le cumpere. Sunt foarte gustoase, au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Cresc facturile la energie de la 1 aprilie. Românii vor avea parte de un an greu
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Marcel Ciolacu anunță reuniunea comună a guvernelor român și israelian la București
MediaFlux
⁠Te simți mereu obosit și epuizat? Iată care sunt posibilele cauze
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă