SUBIECTE BIOLOGIE BACALAUREAT 2016 EDU.RO:
La testul cu mai multe variante de răspuns date, întrebările au fost despre regnul Fungi, cleroza în plăci şi paralizie, celulele cu conuri, respiraţia aerobă, rinichi la mamifere.
La subiectul doi, au avut de caracterizat boli ale sistemului circulator şi de calculat masa apei din plasma sângelui unui copil. Altă întrebare a fost despre plante hibride.
La subiectul trei, cerinţele au fost despre diviziunea celulelor.
Candidaţii au avut de răspuns la mai multe întrebări despre „Sistemul respirator”, „Sistemul exocrin”, şi „Sistemul excretor”, patru probleme legate de sistemul circulator, dar şi un test grilă. De asemenea, ei au avut de scris un eseu în care subiectul principal era Respiraţia.
SUBIECTE SI BAREME BIOLOGIE şi ANATOMIE BACALAUREAT 2016 edu.ro. Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
SUBIECTE SI BAREME BIOLOGIE şi ANATOMIE BACALAUREAT 2016 edu.ro. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. În acest sens, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.
Conform calendarului, primele REZULTATE BACALAUREAT 2016 vor fi afişate pe 12 iulie, atunci când, în intervalul 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Între 13 și 15 iulie urmează să fie rezolvate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.
În ceea ce priveşte sesiunea august-septembrie a examenului, înscrierile se vor desfăşura între 18 şi 22 iulie, iar probele – între 16 şi 26 august, conform următorului calendar:
16-17 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);
16-17 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);
17-19 august: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C);
18-19 august: Evaluarea competenţelor digitale (proba D);
22 august: Limba şi literatura română (proba E a, probă scrisă);
23 august: Limba şi literatura maternă (proba E b, probă scrisă);
24 august: Proba obligatorie a profilului (proba E c, probă scrisă);
26 august: Proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d, probă scrisă);
29 august: afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00-20:00);
30-31 august: rezolvarea contestaţiilor;
1 septembrie: afişarea rezultatelor finale.
Sălile de examen, supravegheate video și audio
Toate sălile în care se vor desfăşura probe din cadrul BACALAUREAT 2016 vor fi supravegheate atât video, cât şi audio, potrivit ordinului de ministru.
„Până la începerea probelor de examen, comisiile de bacalaureat judeţene/comisia municipiului Bucureşti iau toate măsurile, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, pentru asigurarea dotării tuturor sălilor de examen cu camere funcţionale de supraveghere video şi audio”, scrie în document.
Pe deasupra, vor fi supravegheate în acelaşi fel sălile în care se vor descărca şi se vor multiplica subiectele şi sălile în care se vor prelua, evalua şi depozita lucrările scrise.
„În vederea asigurării desfăşurării corecte a examenului de bacalaureat, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile de bacalaureat din centrele de examen şi comisiile de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv”, mai prevede Ordinul MECS nr. 5080/2015.
Candidații la Bacalaureat 2016 vor semna un proces-verbal, în sala de examen, înainte de începerea probelor, prin care vor menționa că știu faptul că vor fi dași afară din sala de examen în cazul în care sunt prinși copiind și că nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni de Bacalaureat.
Elevii nu au voie să intre în sala de examen cu următoarele lucruri: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. De asemenea, nu au voie să aibă asupra lor: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio sau calculatoare.
Candidații sunt obligați să lase aceste obiecte în sala de depozitare a obiectelor personale, în caz contrar urmând să nu fie primiți în sala de examen.
În timpul probelor, elevii nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul și nici să schimbe între ei foi de lucrare, ciorne, notișe sau orice alte materiale care pot fi folosite la rezolvarea subeictelor, în caz contrar urmând să fie eliminați.
Noul ordin prevede că lucrările elevilor nu vor mai fi corectate automat într-un alt județ decât cel în care au susținut examenul, ci numai în cazul în care Comisia Națională de Bacalaureat decide acest lucru.
BACALAUREAT 2016: PROMOVABILITATEA, în creștere în ultimii ani
Rata de promovabilitate în ultimii 5 ani, sesiunea iunie-iulie: BAC 2015: 67,9%; BAC 2014: 60,65%; BAC 2013: 56,4%; BAC 2012: 44,3%; BAC 2011: 45,72%.
BACALAUREAT 2016. La sesiunea specială au promovat 68,09 % dintre cei 235 de candidaţi. Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2016 s-a adresat elevilor care participă la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale care se desfăşoară în perioada sesiunii normale.