UPDATE: La subiectul I, candidații de la profilul real și cei de la tehnologic au avut un text la prima vedere de Liviu Rebreanu, „Metropole”. Pe baza acestui text, candidații au rezolvat mai multe exerciții. Subiectul al II-lea a avut în prim-plan textul „Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu. Cerința a fost să prezinte, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului. Doar 10 puncte a avut acest subiect. Subiectul III a fost un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Lucian Blaga.
La subiectul III, profilul uman, elevii au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unui text aparținând lui Ion Barbu.
Rezultatele de la simulare, pe 15 martie, nu vor fi făcute publice, dar vor fi comunicate prin profesorii elevilor.
UPDATE: Cu doar câteva ore înainte de debutul simulării la Bacalaureat 2024, proba de limba și literatura română, Ministerul Educației a ținut să transmită un anunț oficial legat de simularea de luni, 4 martie 2024. Toate detaliile sunt AICI.
Subiecte simulare BAC 2024 Limba şi Literatura Română. Pentru a-i pregăti pe elevi pentru examenul de Bacalaureat, Ministerul Educației organizează simulări la nivel național. Acestea sunt oportunități cruciale pentru elevi să se familiarizeze cu formatul și cerințele examenului final. Participanții la simulare, respectiv elevii claselor a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă, au avut de trecut, luni, 4 martie 2024, proba scrisă la Limba şi Literatura Română. Aceasta va fi urmată de alte probe, inclusiv de cea obligatorie a profilului și cea la alegere a profilului și specializării, astfel, că se anunță o săptămână de foc pentru elevi.
Probele scrise implică următoarele discipline: limba şi literatura română – proba E) a), limba şi literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale) – proba E) b), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie şi filosofie – probele E) c) şi E) d).
Simularea se va organiza în peste 1.320 de unităţi de învăţământ şi va implica participarea – estimată – a peste 146.000 de elevi.
Conform Ministerului Educației, elevii au fost programați să intre în săli până la ora 8:30, iar proba scrisă a început la ora 9:00. Timpul alocat pentru rezolvarea subiectelor este de 180 de minute (trei ore). Acest lucru presupune o gestionare atentă a timpului pentru a răspunde în mod eficient și complet la cerințele examenului. Pentru a reduce posibilitatea de fraude și a asigura imparțialitatea evaluării, lucrările elevilor au fost scanate în timpul examenului și vor fi corectate pe o platformă digitalizată. Această metodă asigură transparență și obiectivitate în procesul de evaluare. „În plus, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un clic”, a transmis ministrul educației, Ligia Deca.
Una dintre schimbările semnificative aduse de simularea Bacalaureatului 2024 este eliminarea anumitor conținuturi din programă. Printre acestea se numără textul dramatic postbelic și perioada postbelică, precum și autorii canonici precum Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu. O altă modificare importantă este aceea că lucrările elevilor care susțin simulările de la BAC 2024 sunt scanate de către profesorii asistenți, potrivit ghidului Ministerului Educației.
Lucrările elevilor care susțin simulările examenelor naționale (Evaluarea Națională și BAC 2024) sunt scanate de către profesorii asistenți, potrivit ghidului Ministerului Educației. Conform ghidului, lucrarea se scanează cu prima pagină nesecretizată, cu colțul din dreapta desfăcut. Dacă lucrarea are mai multe pagini cu colț (în cazul examenului de bacalaureat), acestea se vor scana secretizate. Platforma elimină prima pagină a lucrării, cea care se scanează nesecretizată.
În document se arată că fișierul rezultat în urma scanării va avea 2 pagini negre în plus față de lucrare: prima și ultima. Profesorii asistenți verifică dacă pe parcursul documentului paginile sunt întregi și lizibile.
Dacă sunt pagini care nu se văd bine, profesorii corectori le vor șterge și vor scana din nou lucrarea.
Art. 11 – „(10) După verificarea fiecărei lucrări, în ordinea primirii acestora, în prezența elevilor, asistenții scanează lucrarea, verifică existența corespondentei dintre numărul paginilor scanate, numărul paginilor lucrării în format fizic și numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate a examenului national de bacalaureat.
Profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, transmite Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Guvernul nu a acceptat nicio variantă propusă de federațiile sindicale
Marcarea lucrării în platformă presupune introducerea numărului de pagini al lucrării (care se selectează astfel: numărul total de pagini al lucrării scrise + 2 corespunzător celor două pagini negre generate de procesul de scanare), respectiv selectarea opțiunii „neprezentat” sau a opțiunii „eliminat”, în cazul elevilor care nu s-au prezentat sau, după caz, au fost eliminați de la proba respectivă. Lucrarea elevului eliminat nu se scanează si nu se încarcă în platformă.
(11) În situatia în care există elev/elevi care susține/susțin examenul în sală separată, lucrarea/lucrările acestuia/acestora se sigilează într-un plic de către asistenti, care se deplasează la cea mai apropiată sală în care se scanează lucrările, din centrul de examen. Plicul se desigilează, lucrarea/lucrările se scanează și se încarcă în aplicatie conform prevederilor alin. (10).”
„Cei mai mari dintre elevii noștri încep, de mâine, probele scrise ale simulării examenului național de bacalaureat. Succes, dragii mei! Am încredere că veți folosi acest moment pentru a vă familiariza cu atmosfera examenului din vară, precum și pentru a vă îmbunătăți rezultatele! Generalizarea evaluării digitalizate continuă cu probele scrise ale simulării examenului de bacalaureat care încep mâine în peste 1.300 de unități de învățământ. După încheierea evaluării acestor probe, vom folosi feedbackul colegilor noștri din teritoriu pentru a optimiza platforma de evaluare, înaintea examenelor naționale”, a transmis ministrul Educației, Ligia Deca.