Subprefectul Sorin Arjoca a spus că, la începutul lunii august, Prefectura Gorj, în baza dispoziţiilor primite de la nivel central, a solicitat tuturor primăriilor din judeţ informaţii despre numărul persoanelor decedate între 1 ianuarie 2002 şi 31 iulie 2012.
Rezultatele finale arată că peste 44.000 de persoane au decedat în acest interval de timp.
„Poate părea o cifră mare, la o primă vedere, dar trebuie să ne gândim că e vorba de zece ani şi de 70 de localităţi. La început m-a pus şi pe mine pe gânduri, dar sper să se mai fi şi născut între timp la fel de mulţi ca să nu dispărem”, a spus subprefectul.
Arjoca a afirmat că discuţiile care se regăsesc în interceptările din referatul prin care procurorii cer avizul de urmărire penală pentru fostul ministru al Administraţiei Vasile Paul Dobre, între doi funcţionari din MAI, nu au o bază reală, cei doi confundând perioada pentru care s-a făcut raportarea de 44.155 de persoane.
„Este treaba dumnealor ce au discutat la telefon şi ce au comentat. Probabil există o înregistrare şi a discuţiilor mele cu dumneavoastră sau cu raportările pe care le-am făcut la Bucureşti şi se poate vedea clar că e vorba de mai bine de zece ani, nu de o lună sau un an. E o confuzie care, evident, nu îmi aparţine”, a precizat Sorin Arjoca.
Funcţionari cu atribuţii în gestionarea listelor de alegători pentru referendum vorbeau, luni, 6 august, despre curăţarea, actualizarea numărului de morţi, la Gorj, „judeţul lui Ponta”, înregistrându-se într-o lună 40.000 de decese, concluzia ironică fiind că „rămân puţini olteni”.