Este vorba despre cafeaua instant Nescafe Gold decofeinizată, respectiv cea cu cofeină, produse de compania Nestle. Celelalte alimente de pe lista neagră realizată de specialiştii britanici sunt cinci sortimente de chipsuri, aparţinând mărcilor Seabrook, Burt, Piper şi McCoy, respectiv patru sortimente de biscuiţi de la McVitie’s, Fox, Tesco şi Heinz.
Alimentele analizate aveau concentraţii de acrilamidă variind între 598 micrograme pe kilogram de produs, în cazul biscuiţilor de la Heinz, până la 2.061 micrograme la un kilogram de produs, în cazul chipsurilor de la Seabrook.
Cafeaua instant decofeinizată Nescafe Gold conţine 997 micrograme de acrilamidă pe kilogram, iar cea cu cofeină conţine 913 micrograme de substanţă pe kilogram, ambele fiind comercializate în supermarketurile din România.
Reprezentanţii Heinz, precum şi cei de la United Biscuits, producătorii biscuiţilor McVitie’s, au răspuns pozitiv recomandării făcute de autorităţile pentru siguranţă alimentară şi au schimbat reţetele produselor lor, reducând nivelul substanţei cancerigene chiar şi cu 70%.
Compania Nestle, deţinătorul bradului de cafea instant Nescafe, a spus însă că este imposibil să scadă concentraţia de acrilamidă fără să afecteze aroma produsului. „Până în prezent nu există nicio dovadă certificată ştiinţific care să demonstreze că un produs alimentar anume are un efect negativ asupra sănătăţii consumatorului, în contextul expunerii la acrilamidă”, au declarat cei de la Nestle, care produc cafeaua instant Nescafe.
Acrilamida este o substanţă care se găseşte în concentraţii foarte mici în cele mai multe dintre alimente gătite la temperaturi foarte mari, prăjite, coapte sau care sunt supuse congelării. În concentraţii mai mari, ea devine periculoasă pentru sănătatea organismului, cea mai frecventă afecţiune pe care o cauzează fiind cancerul, sub diversele sale forme. Specialiştii spun că un conţinut ridicat de acrilamida îl au cartofii dacă sunt prăjiţi la o temperatura mai mare de 120 de grade Celsius.
Potrivit Nastasiei Belc, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, acrilamida este o substanţă care apare în urma condensarii altor substante în timpul prăjirii.
„Atunci când vedem un produs mai colorat, cum este cel făcut la grătar, cu dungi negre, sau pâinea când este mai brună sau biscuiţii mai prăjiţi sau cartofii când sunt mai prăjiţi decât în normal, la temperaturi de peste 180 de grade, această substanţă se formează şi se pare că este cancerigenă. Acrilamida poate să apară şi în cafea, căci aceasta este prăjită. Este periculoasă în cantităţi extrem de mici„, a declarat Nastasia Belc, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare pentru România TV.