Substanţa interzisă în Franţa, consumată de copii în România. Este vorba despre dioxidul de titan (E171). Acesta este un colorant alb, care poate duce la apariţia diverselor tipuri de cancer.
Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat prin sondaj, în cursul lunii decembrie 2021, o evaluare a produselor destinate copiilor din punctul de vedere al prezenţei în compoziția acestora a aditivului dioxid de titan (E171), produse comercializate în reţeaua marilor magazine.
Experţii APC au identificat în spaţiile de vânzare ale marilor magazine, precum şi in magazinele din incinta acestora, următoarele produse cu dioxid de titan în compoziţie, după cum urmează:
Pasta de dinţi Sensodyne (ProNamel) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani;
Pasta de dinți Naturaverde pentru copii;
Pasta de dinţi Lacalut pentru copiii cu vârsta între 4 şi 8 ani;
Pasta de dinţi Aquafresh (little teeth) pentru copiii cu vârsta între 3 şi 5 ani;
Guma de mestecat cu gust de fructe – fabricată în Ungaria;
Drajeuri de gumă de mestecat fără zahăr, cu umplutură de mentă verde, cu îndulcitori – fabricate în Turcia;
Jelly beans fabricat în Thailanda;
Candy Canes fabricat în România.
Această acţiune s-a realizat ca urmare a unor demersuri realizate de instituţii/organizaţii din Uniunea Europeană cu privire la eliminarea aditivului dioxid de titan din compoziţia produselor alimentare şi de igienă. Dioxidul de titan este un colorant alb folosit de o parte a industriei alimentare, farmaceutice şi nu numai, pentru a da culoare acelor produse care altfel ar fi incolore, deci are doar un rol estetic.
Astfel, în luna mai a anului 2021, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a comunicat faptul că dioxidul de titan (E171), nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar. Acest aditiv alimentar are în compoziţia sa până la 50% nanoparticule cu o dimensiune de până la 100 nanometri (de până la o sută de miliarde de ori mai mici decât metrul), care în urma ingestiei orale se acumulează în ficat, plămâni şi alte organe, fapt care duce la deteriorarea ADN-ului şi la apariţia anumitor tipuri de cancer.
Reevaluarea acestui aditiv de către EFSA s-a realizat ca urmare a unor solicitări venite din partea unor instituţii cu atribuţii în domeniul siguranţei alimentare, respectiv Agenţia Franceză pentru Alimentaţie, Mediu şi Sănătate în Muncă, Autoritatea Olandeză pentru Siguranţa Produselor Alimentare, Organizaţia Europeană a Consumatorilor (BEUC) din care face parte şi Asociaţia Pro Consumatori.Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul ONU a clasificat dioxidul de titan ca fiind un posibil agent cancerigen uman.
Franţa a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a interzis folosirea dioxidului de titan începând cu 1 ianuarie 2020 ca măsură de precauție pentru a proteja sănătatea consumatorilor.
Citeşte şi Un bărbat a plecat la magazin să cumpere ciocolată copiilor şi s-a întors milionar