Substanțele din bomboanele de Crăciun care îți pun sănătatea în pericol

Bomboanele de Crăciun au în compoziție aditvi alimentari care au un efect dăunător asupra organismului, fiind interzise mai ales copiilor.
Alina Costache
12 dec. 2022, 17:25
Substanțele din bomboanele de Crăciun care îți pun sănătatea în pericol

Într-un studiu comparativ realizat de InfoCons pentru bomboanele de Crăciun cu ciocolată au fost analizate 26 de produse diferite. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, valorile găsite au fost între 1 și 3 aditivi.

Cei mai întâlniți aditivi în bomboanele de Crăciun

E 476 – Aditiv alimentar cu rol de stabilzator și emulgator, obținut din poliglicerol și ulei de ricin. Acesta este folosit de obicei în produsele de cofetărie pe bază de cacao și ciocolată, în emulsii sau paste tartinabile cu conținut de până șa 41% grăsime sau în sosuri pentru salate.

Cantitatea maximă permisă pe zi pentru un om este de 7,5 mg/kg corp, iar aceasta poate fi ușor depășită de către copii. Doza de încorporare în alimente este de 4 g/l și 5 g/kg. Nu este destinat sugarilor și copiilor mici.

E 1103 – Este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator și agent de legare, fiind o enzimă care descompune zahărul în fructoză și glucoză, sub formă de sirop de zahăr invertit. Invertaza este, în mod natural, sintetizată de albine, care o folosesc pentur a produce mierea. Aceasta se obține din drojdii pentru uz alimentar. Se folosește în produsele fine de ciocolată, dar și în unele produse fine de cofetărie sau patiserie.

Citește și: Câți bani cheltuie românii de Crăciun. Cumpărăturile online, cele mai apreciate. Trucuri ca să economisești mai mult în perioada sărbătorilor

E 202 – Se obține prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200 și face parte din categoria conservanților.

Este bun împotriva mucegaiurilor și a drojdiilor, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Se mai utilizează și în combinație cu benzonații în produse precum băuturile aromate nealcoolice, băuturi alcoolice slabe, comcentarte lichide de ceai, produse conservate din fructe și legume, gemuri și jeleuri cu conținut scăzut de zahăr, măsline și produse din pește, crustacee, creveți, moluște, sosuri emulsionate și neemulsionate, condimente, mirodenii, muștar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic și altele.

Cantitatea maximă zilnică permisă pentru consumul uman cumulat este de 25 mg/kg corp. Această doză poate fi ușor depășită, mai ales prin consumul mare de pâine. Poate avea efecte secundare și nu este permis în produsele pentru sugari și copii mici.

Citește și: Program de sărbători Lidl! În ce zile vor fi închise toate magazinele și până la ce oră vor fi deschise de Crăciun și Revelion!

Bomboanele de Crăciun – zaharuri și calorii

Produsele analizate au înregistrat cantități de până la 70,3 g per 100 g de zaharuri în glucide. Valoarea energetică de kcal/100 g ajunge până la 590 kcal. Toate produsele au în compoziția loe alergeni precum: urme de arahide, nuci, gluten, lecitină și făină de soia, lapte praf degresat, gluten, zer, grâu, ouă, fructe cu coajă lemnoasă, fistic și semințe de susan.

„Citiți întotdeauna eticheta înainte de a cumpăra produsul, și mai ales condițiile de păstrare ale acestuia! Trebuie să fim conștienți că zahărul consumat în exces ne poate afecta sănătatea! Ia atitudine! Alege în cunoștință de cauză! Și nu uitați: ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare”, a transmis Sorin Mierlea, Președinte InfoCons.

 

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Cât costă kilogramul de carne de miel în Piața Obor. Partea din animal care se vinde cu 29 de lei
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum arată cozonacul perfect. Rețeta Sandei Marin
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Scad drastic dobânzile la rate. Decizia Băncii Centrale aduce vești bune românilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai