Subvarianta mai contagioasă a Omicron a devenit dominantă la nivel mondial

Subvarianta BA.2 a Omicron a devenit dominantă la nivel mondial. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, noua subvariantă reprezintă în acest moment aproape 86% din toate cazuri.
Alina Costache
29 mart. 2022, 13:33
Subvarianta mai contagioasă a Omicron a devenit dominantă la nivel mondial

Subvarianta mai contagioasă a Omicron a devenit dominantă la nivel mondial, atrag atenţia specialiştii. Mai multe ţări din Europa şi Asia se confruntă cu subvarianta BA.2.

Subvarianta mai contagioasă a Omicron a devenit dominantă la nivel mondial

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, BA.2 reprezintă acum aproape 86% din toate cazurile. Această subvariantă este mai contagioasă decât celelalte subvariante ale Omicron, BA.1 şi BA.1.1, însă dovezile de până acum sugerează că nu ar provoca boli grave, scrie Reuters, citat de Mediafax. 

Citeşte şi Octavian Jurma estimează prelungirea valului 5 Omicron până în luna Mai: „Riscul de spitalizare este mult mai mare pentru persoanele nevaccinate”

Ca şi în cazul celorlalte variante Omicron, vaccinurile sunt mai puţin eficiente împotriva BA.2 decât împotriva variantelor anterioare, cum ar fi Alpha sau tulpina originală de coronavirus, iar protecţia scade în timp.

Cu toate acestea, conform datelor Agenţiei de Securitate Sanitară din Marea Britanie, protecţia este restabilită de o doză booster, în special pentru prevenirea spitalizării şi a decesului.

Răspândirea BA.2 a fost pusă pe seama recentelor creşteri ale cazurilor în China, precum şi a infecţiilor record din ţări europene precum Germania şi Regatul Unit. Cu toate acestea, unele ţări europene înregistrează acum o creştere mai lentă a numărului de cazuri noi sau chiar un declin.

BA.2 a fost numită „varianta invizibilă”, deoarece este mai greu de urmărit.

O preocupare cheie cu privire la această subvariantă este reinfectarea persoanelor care au avut deja BA.1, în special pentru că o serie de ţări păreau să se confrunte cu „vârfuri duble” ale ratelor de infectare surprinzător de apropiate.

Datele din Marea Britanie şi Danemarca au arătat că, în timp ce Omicron poate reinfecta persoanele care au avut alte variante, cum ar fi Delta, până acum au fost descoperite doar câteva cazuri de reinfectare cu BA.2 la persoane care au avut BA.1.

Oamenii de ştiinţă spun că o posibilă explicaţie pentru răspândirea recentă a numărului de cazuri de BA.2 ar putea consta în ridicarea simultană a restricţiilor în mai multe ţări.

„BA.2 a fost varianta care a circulat când toţi aceşti oameni au încetat să mai poarte măşti”, a declarat Dr. Andrew Pekosz, virusolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.

Indiferent de cauza răspândirii repide a BA.2, oamenii de ştiinţă sunt de părere că este un memento pentru faptul că virusul continuă să provoace daune, în special în rândul celor nevaccinaţi, subvaccinaţi şi vulnerabili.

„Rămâne o problemă uriaşă de sănătate publică”, a declarat Mark Woolhouse, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh.

Citeşte şi Valul 6 al pandemie amenință România! Anunțul făcut de Adrian Marinescu: ”Omicron este cu 30% mai trasmisibilă”

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Soldați ruși, în disperare, se adresează direct lui Vladimir Putin
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'