Subvenţia la gigacalorie va fi eliminată. Gabriela Firea a răbufnit după ce Raluca Turcan a anunţat că vrea să elimine subvenţia la gigacalorie.
„Am avertizat încă de anul trecut ce se va întâmpla dacă atat conducerea administrativă a ţării, cât şi cea la nivel local vor intra pe mana dreptei de România. Concret, in Bucuresti subventia inseamna 63 %. Daca se elimina, factura creste cu 63 la sută. Factura se triplează.
Când eram primar, eu am propus ca in momentul in care vom fi obligati să eliminăm aceasta subventie pentru că va fi considerata ajutor de stat, eu am propus ca aceasta diferenta de tarif sa fie suportata de Primaria Capitalei. Nicusor Dan minte când spune că nu are bani. Am informatii ca bani exista. Nu vrea sa le usureze viata bucurestenilor pentru plata facturii la termoficare”, a declarat Gabriela Firea la România Tv.
De asmenea, pe pagina de Facebook, Firea îi avertizează pe bucureştenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire că în iarna va fi una grea.
„Facturile vor sāri în aer! Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat anularea subvenției la gigacalorie! Asta în contextul în care prețul energiei a explodat, fiind semnalate creșteri cuprinse între 300% și 500%! Toate acestea înseamnă o iarnă foarte grea pentru bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire, și nu doar pentru ei, ci și pentru locuitorii marilor orașe ale României!
Celebra OUG 114 plafona prețul la energie, însă Guvernul PNL-USR a anulat-o, că nu era bună, că era dată de PSD! Mai mult, a liberalizat piața energiei, susținând că asta va aduce scăderea prețurilor, prin stimularea concurenței!
S-a întâmplat exact invers, așa cum PSD a semnalat de la bun început!
Dragi bucureșteni, Doamne ajută! Atât a mai rămas!”, a transmis Gabriela Firea pe Facebook.
Citeşte şi Legea consumatorului vulnerabil. Câţi români vor beneficia de compensarea facturilor
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, proiectul legii consumatorului vulnerabil, stabilind că aceasta va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021.
Potrivit legii, consumatorul vulnerabil este „persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale”.
Consumatorii vulnerabili se încadrează în următoarele categorii: a) consumatori vulnerabili din motive de venit; b) consumatori vulnerabili din motive de vârstă; c) consumatori vulnerabili din motive de sănătate; d) consumatori vulnerabili izolați.
Vor primi ajutoare financiare pentru încălzire:
persoanele singure cu venit mediu net lunar mai mic de 2.053 de lei
familiile în care venitul mediu lunar în cazul fiecărui membru al familiei este mai mic de 1.386 de lei/lună
Ajutoarele de încălzire pot varia astfel:
Pentru gaze: Maxim 250 de lei/lună, minim 25 de lei/lună
Pentru curent: Maxim 500 de lei/lună, minim 50 de lei/lună
Pentru lemne: Maxim 160 de lei/lună, minim 16 lei pe lună
Valoarea de referință a ajutoarelor, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, se actualizează prin hotărâre a Guvernului și nu poate fi mai mică de: a) 250 lei/lună, pentru gaze naturale; b) 500 lei/lună, pentru energie electrică; c) 160 lei/lună, pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.