Achiziția mașinilor electrice prin programul Rabla va fi subvenționată cu 7.500 de euro, potrivit unei decizii de ultim moment luată de Ministerul Mediului. Astfel, suma propusă inițial este majorată, iar ghidul actualizat umează să fie aprobat de Guvern.
Industria auto din țara noastră a făcut presiuni asupra Guvernului pentru majorarea sumelor acordate pentru mașini electrice, astfel încât să poată relansa vânzarea. Potrivit Profit.ro, recent, în România, vânzările de mașini electrice s-au prăbușit. Se pare că amânarea intrării în vigoare a noului program Rabla și incertitudinile legate de valoarea tichetului pentru mașinile electrice au dus piața autovehiculelor electrice la un nivel foarte scăzut.
Citește și: Rabla pentru termopane 2025. Greşeala care face aproape inutil programul, avertismentul companiilor
Una dintre condițiile finanțării este înmatricularea mașinii cumpărate pentru o perioadă de minimum 3 ani. În caz contrar, finanțarea va fi restituită integral. Celelalte sume acordate sub formă de tichete rămân în linii mari la aceleași praguri anunțate prin ghidul publicat de Ministerul Mediului, prin ordinul de Ministru.
Tichetele vor avea o valoare de 17.500 lei pentru motorizările PHEV, adică aproximativ 2.750 euro, 13.000 lei pentru hibride, adică aproximativ 2.600 de euro, 10.000 de lei pentru motorizările pe benzină cu emisii care nu depășesc limita stabilită deja (2.000 de euro). Valoarea exactă pentru Rabla Plus la mașinile electrice va fi de 37.000 de lei, potrivit sursei citate anterior.
„Despre programul Rabla, așa cum am anunțat în trecut, urma să dau vești bune românilor. Cred că acesta este un bun moment să fac acest lucru. Vă anunț oficial, pe această cale, că voi trimite la Monitorul Oficial foarte curând propunerile de ecotichete pentru programul ‘Rabla 2025’. Voi propune și voi transmite pentru autoturismele electrice 7.500 de euro. Voi propune pentru motoarele cu combustie fără diesel, așa cum am promis, 10.000 de lei, adică aproximativ 2.000 de euro”, a declarat Mircea Fechet.
Programul Rabla pentru autoturisme se numește „Programul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră” și urmează să fie aprobat de Guvernul României și publicat în Monitorul Oficial. Printre noutățile de anul acesta se numără faptul că românii își vor solicita singuri tichetele cu care vor merge apoi la dealeri pentru achiziție. De asemenea, nu vor fi finanțate mașinile cu motoare diesel.
În forma actualizată, Ghidul păstrează limita de preț la 70.000 de euro, TVA inclus, la mașinile eligibile în programul Rabla. Pe de altă parte, persoanele juridice au posibilitatea să ceară mai multe ecotichete într-o singură cerere de finanțare și nu au obligația să caseze mai multe vehicule vechi.