Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să lanseze o nouă subvenție pentru producătorii agricoli care au atât producție vegetală, cât și zootehnie. Aceasta ar urma să fie implementată din campania 2024, fiind o plată la hectar pentru porumbul siloz.
Potrivit ministrului Florin Barbu, această subvenție ar urma să se adreseze fermierilor care pot dovedi că au o încărcătură de 3 bovine pe hectarul de porumb siloz. Plata suplimentară ar fi în valoare de 260 de euro/hectar, ceea ce ar duce suma primită de fermier la un total de aproximativ 460 euro/hectar.
”Am identificat în Planul Național Strategic această schemă, o aveam deja notată de când eram președintele Comisiei de Agricultură, pentru că atunci când am dat acea subvenție de 73 euro, pe cadru Ucraina, a fost o întreagă discuție. Eu nu mai vreau să vină fermierii români la Ministerul Agriculturii să se milogească. Datoria mea și a Ministerului Agriculturii este să le dăm siguranță.
Sorin Grindeanu, anunț de ultimă oră pentru fermierii români! ”Vom acorda subvenții indiferent de ce decide UE”
Am identificat sume în Programul Național Strategic prin care, atunci când o fermă are vegetal cu creștere de vacă de lapte sau de carne și îmi arată că are încărcătura de 3 vaci/hectar realizat de siloz, va primi o subvenție de 260 euro. Asta înseamnă că plata pe hectar pentru 3 animale încărcătură, în realizarea de siloz, va fi de 460 euro.
Vreau să vin în sprijinul zootehniei cu plată directă, nu vreau să mai stea fermierii să se roage de ministrul agriculturii să le dea 50-60 de euro. Voi merge cu măsuri mult mai ample în ceea ce privește vegetalul cu zootehnia, pentru că îmi doresc ca cei din vegetal să nu mai exporte materie primă, ci să facă ferme de zootehnie, ca să avem o independență. Îmi doresc să ajungem odată ca balanța asta comercială de care se vorbește de 20 de ani să se mai încline și spre România”, a precizat ministrul Florin Barbu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Banii intră pe card în 10 zile. Cine sunt românii care încep toamna cu o recoltă de subvenţii de la stat
Noua schemă de plată urmează să fie introdusă și în Planul Național Strategic, fiind denumită ”PD-26 – Sprijin cuplat pentru venit – Porumb pentru siloz”.
A mai rămas aproximativ o lună de zile până când Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va da drumul la primele intervenții din Planul Național Strategic pentru fermierii care vor să acceseze fonduri europene. Una dintre liniile de finanțare cele mai așteptate este cea pentru tinerii fermieri, pe care Ministerul Agriculturii a ales să o îndrepte, de data aceasta, către legumicultură.
Șeful MADR, Florin Barbu, a confirmat această concentrare a finanțării spre bazinele legumicole, în direct la AGRO TV. Acesta a subliniat că aproximativ 170 de milioane de euro se vor duce către legumicultură, prin linia de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri.
”Avem acei bani pentru instalarea tinerilor fermieri, 70 de milioane în zona montană pentru dezvoltarea fermelor cu 70.000 de euro, intensitate 100%; și cei 170 de milioane de euro pe care îi dăm direct în bazinele legumicole pentru realizarea de instalații de încălzire și combustibilul necesar pentru o perioadă de 3 ani. Gradul de intensitate, și aici, este de 100%”, a precizat Florin Barbu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.