Recenta decizie de a acorda subvenție pe numărul efectiv de animale existente în fermă, fără a le mai condiționa de înregistrarea acestora în registrele genelogice, a generat numeroase controverse printre crescătorii de oi, mulți dintre aceștia intenționând să iasă din programele de ameliorare a raselor, pentru că nu mai sunt motivați financiar.
Cartelul ciobanilor scumpeşte carnea de miel. Cum s-au coalizat oierii pe grupurile de Facebook pentru a ţine preţurile sus
Ministrul Barbu a dat însă asigurări că pentru crescătorii de oi care nu vor renunța la registrele genealogice Ministerul Agriculturii va acorda o subvenție suplimentară de circa 40-50 de euro/cap de mieluță.
„Ministerul Agriculturii deja lucrează la un program pentru stimularea creșterii efectivelor în ferme prin finanțarea mieluțelor. Aceste mieluțe vor fi selectate și sigur vor fi trecute și urmărite în aceste registre. Este un program separat față de sprijinul cuplat și ANT”, a anunțat Florin Barbu, joi seara, în emisiunea „Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea la AgroTV.
Potrivit ministrului agriculturii, programul prin care se va acorda această subvenție suplimentară urmează să fie pus în aplicare începând de anul acesta.
„Până în iunie-iulie, vom ieși cu actul normativ prin care vom stimula creșterea de animale în sectorul ovin prin finanțare pe mieluță, care va fi bineînțeles înregistrată, urmărită și verificată de aceste registre. Cuantumul poate fi între 40 și 50 de euro pe fiecare mieluță”, a mai spus ministrul Florin Barbu.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a făcut un anunț mult așteptat de români, în contextul sărbătorilor pascale, promițând un preț decent pentru carnea de miel.
Citește și: Carnea de miel va fi un lux pe masa de Paşte 2024. De ce nu vor avea românii berbecuţ de pus pe grătar
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a abordat subiectul prețului cărnii de miel în perspectiva sărbătorilor pascale din acest an, în care prețurile la bunuri și servicii au crescut considerabil. Întrebat cât va costa kilogramul de carne de miel, Florin Barbu a subliniat importanța unei piețe corecte și a stabilității prețurilor pentru fermieri și consumatori.
„Nu pot să dau un preț estimat, pentru că vreau să fie o piață corectă a vânzării cărnii de miel în perioada sărbătorilor pascale. Din discuțiile pe care le-am avut cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preț decent astfel încât să-și acopere cheltuielile și să aibă și un mic profit, pentru că toată lumea muncește pentru acest lucru”, a explicat ministrul la Prima TV.
Florin Barbu a precizat că, anul trecut, kilogramul de carne de miel „a fost undeva la 25 de lei”. Întrebat dacă anul asta va fi mai mult, ministrul Agriculturii a răspuns: „Eu nu cred că va fi. Nu pot să influențez piața. Dacă în calitatea mea de ministru dau un preț, sigur că voi influența piața. Nu vreau să fac acest lucru. Sunt sigur că fermierii vor avea un preț corect pentru români la carnea de miel
Ministrul Agriculturii a mai fost întrebat câte oi mai exportăm în țările arabe. „Suntem net exportatori de carne de ovină. 17% din consumul din UE este asigurat de către ovinele din România. Exportăm între cinci și șase milioane de capete pe an. Suntem o forță în sectorul ovin. În țările arabe, 90% din import se face din România”, a încheiat Florin Barbu.