Subvenţii 2024. Se dau peste 5.000 de euro de la stat. O vacă îţi dă lapte, brânză, carne, dar îţi bagă şi 130 de euro în cont

Fermierii, crescătorii de animale care vor să obțină subvențiile agricole aferente anului 2024 trebuie să se încadreze în definiția fermierului activ. Această definiție a fost modificată pentru anul de cerere APIA 2024.
Filip Stan
05 ian. 2024, 09:33
Subvenţii 2024. Se dau peste 5.000 de euro de la stat. O vacă îţi dă lapte, brânză, carne, dar îţi bagă şi 130 de euro în cont

Subvenţii 2024. Crescătorii de vaci de lapte beneficiază anul viitor, în 2024, de subvenția APIA. Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, este una dintre eco-schemele din zootehnie, introdusă în acest an. Ministerul Agriculturii, în înțelegere cu asociațiile crescătorilor a modificat pentru 2024 condițiile de obținere a acestor bani.

PD-07 Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte. Modificări pentru 2024.

„Modificările vizează:
• Actualizarea prețurilor;
• Completarea standardelor naționale obligatorii:
1. Podeaua zonei de odihnă trebuie să fie solidă, acoperită cu un strat izolator ori materiale higroscopice sub formă de aşternut, cum ar fi paie sau alte produse cu proprietăţi absorbante, în vederea asigurării confortului şi pentru reducerea riscului de rănire a animalelor. În cazul în care se utilizează materiale higroscopice sub formă de aşternut, cantitatea minimă trebuie să fie de 2 kg/cap/zi.
2. Echipamentele de muls trebuie menţinute în stare corespunzătoare pentru a preveni apariţia de traumatisme în timpul mulsului, iar modul de funcţionare a acestora trebuie verificat minimum o dată pe an. Manşoanele aparatelor de muls trebuie înlocuite cel puţin o dată pe an.
3. Înaintea mulsului şi mai ales după muls trebuie să se facă igiena mameloanelor prin aplicarea unei soluţii destinate în acest sens. Anual, cantitatea de soluţie aplicată trebuie să fie de minimum 1 litru/cap animal, cu respectarea indicaţiilor de utilizare din avizul în vigoare al produsului biocid utilizat.

 

Tichete de masă 2024. Risc mare să ai o surpriză la casă! Termenul până la care trebuie cheltuiţi banii

• Completarea condițiilor suplimentare de bunăstare:
a. reducerea cantități de paie asigurată în condiții superioare de la 2kg la 1kg;
b.introducerea unei noi soluții tehnice în cazul zonelor de odihnă prevăzute cu saltele acestea se vor acoperi cu o cantitate de minim 300 g/cap/zi de materiala absorbant (talaș, rumeguș, paie tocate).
• Eliminarea Directivei 2008/119/CE a Consiliului din 18 decembrie 2008 de stabilire a normelor minime privind protecția vițeilor: articolele 3 și 4 din secțiunea aferentă baseline-ului
• Actualizarea legislației:
– Înlocuire Proiect de Ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabilește standarde minime pentru protecția bovinelor și a Normei sanitare veterinare ce stabilește standarde minime pentru protecția ovinelor și caprinelor- art. 12 cu Ordinul nr. 10/2023 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte standarde minime pentru protecţia bovinelor din exploataţiile comerciale – art.13 cu modificările ulterioare
• Introducerea cerinței privind faptul că solicitanții de sprijin trebuie să îndeplinească toate angajamentele din cadrul acestei intervenții
În urma actualizării metodologilor de calcul a ratelor de sprijin au fost modificate ratele de sprijin.

Tichete de masă 2024: Ce angajaţi pierd 20 de lei din valoarea bonurilor de masă

Actualizarea prețurilor, criza provocată de Războiul din Ucraina a determinat o creștere a prețurilor a furajelor și a combustibililor.

În urma analizelor la diversele ferme de vaci de lapte s-a constat că suplimentarea cu 2 kg/cap/zi de paie este prea mare și că 1 kg/cap/zi de paie suplimentare sunt suficiente pentru acoperirea zonei de odihnă iar în cazul fermelor cu zone de odihnă prevăzute cu saltele este suficient aplicarea suplimentară a 300 g/cap/zi materiale higroscopice sub formă de fibre vegetale mărunțite sau tocate (talaș, rumeguș, paie tocate) peste stratul izolator.

Pentru a fi îndeplinit obiectivul de asigurare a unei bunăstării superioare a animalelor s-a introdus cerința că solicitanții de sprijin trebuie să îndeplinească toate angajamentele din cadrul acestei intervenții.

Alocarea intervenției a scăzut de la 142.756.500 la 80.947.460 euro.

Cuantum total anual estimat:
1. Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului – 70,24 euro/UVM;
2. Sănătatea ongloanelor – 38,46 euro/UVM;
3. Îmbunătațirea zonei de odihnă – 22,13 euro/UVM

Total 70,24 euro/UVM + 38,46 euro/UVM + 22,13 euro/UVM= 130,84 euro/UVM/an.
Solicitanții de sprijin trebuie să îndeplinească toate angajamentele din cadrul acestei intervenții.”

De această condiție depind toate plățile APIA în 2024! Fermierii, crescătorii de animale care vor să obțină subvențiile agricole aferente anului 2024 trebuie să se încadreze în definiția fermierului activ. Această definiție a fost modificată pentru anul de cerere APIA 2024.

„Modificarea definiției pentru fermierul activ

Modificarea efectuată la nivelul capitolului 4 – subcapitolul 4.1.4 – Fermier activ, vizează îmbunătățirea şi clarificarea acestui concept în înțelesul PS, având în vedere că formularea actuală prezintă elemente contradictorii şi restrictive din următoarele considerente:
• prin forma din PS în vigoare s-a urmărit ca demonstrarea calității de fermier activ să se realizeze prin realizarea de către fermieri a unui prag minim al veniturilor în domeniul agricol, condiție care este anulată de condiția alternativă referitoare la demonstrarea includerii în venituri a subvenției
directe;
• mai mult, actuala prevedere ar putea fi restrictivă în cazul unei categorii de solicitanți care activează și în domeniul agricol, respectiv cel al fermierilor care sunt şi procesatori (de exemplu cei din domeniul panificației), care pot ajunge să aibă venituri din procesare (non Anexa I la TFUE) mai mari decât cele din domeniul agricol și astfel să fie excluși de la plată, în ciuda faptului că dețin și lucrează terenuri agricole. Ori, o astfel de abordare ar fi în contradictoriu cu scopul introducerii definiției fermierului activ care urmăreşte să targeteze acele persoane care sunt implicate în cel puțin un nivel minim de activitate agricole (în cazul de față fiind vorbe de persoane juridice care desfăşoară fără echivoc activitate agricolă având producție agricolă), dar şi cu țelul urmărit în cadrul Pilonului II referitor la încurajarea și dezvoltarea domeniului procesării prin încurajarea fermierilor să îşi diversifice activitățile agricole prin extinderea şi la domeniul procesării, creând astfel plus valoare.

 

Prin formularea propusă se urmărește o cât mai bună corelare cu principiile prevăzute în Regulamentul 2115/2021, din perspectiva acordării sprijinului către fermierii implicați în cel puţin un nivel minim de activitate agricolă.

În modificarea propusă s-a stabilit ca în cazul fermierilor care ar avea dreptul la plăți ce depășesc 5.000 de euro să fie aplicat criteriul de verificare a veniturilor din activități agricole, în cazul fermierilor care dețin o suprafață de teren agricol de maximum 50 ha.

Peste acest prag se consideră că un fermier îndeplinește condiția de activitate agricolă minimă, pragul fiind stabilit în conformitate cu prevederile PS, respectiv pragul maxim stabilit în intervenția sprijinului redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, acordat fermelor mici.
Prin noua definiție propusă, se consideră că activitatea agricolă minimă în cazul fermelor medii și mari este o activitate desfășurată în mod constant.
Un argument suplimentar este și faptul că un fermier care exploatează o suprafață de peste 50 ha, dispune în mod cert de o bază tehnologică adecvată pentru astfel de activitate.
În urma interogării bazei de date și în conformitate cu noua definiție propusă, la nivelul campaniei 2023 din cele aproximativ 60.601 cereri de plată depuse care ar avea dreptul la o plată de peste 5.000 euro, aproximativ 32.802 cereri au suprafețe de maximum 50 de ha, la care se adaugă 1.724 de dosare fără suprafață, dar cu solicitări de plăți directe în sectorul zootehnic de peste 5.000 de euro.

Astfel, conform noii definiții, peste 56% din cererile care ar avea dreptul la plăți directe de peste 5.000 euro vor fi verificate pentru îndeplinirea condițiilor de venit minim din domeniul agricol.

Noua propunere se aplică concomitent cu păstrarea listei negative care, potrivit art. 4, alin (5), par 2, teza a II-a din Regulamentul nr. 2021/2115, reprezintă un instrument care, de asemenea, poate fi utilizat în scopul asigurării targetării sprijinului către fermieri care au un nivel minim de activitate agricolă, excluzând de la sprijin acele persoane care desfăşoară activități ce se află pe lista negativă şi nu pot face dovada faptului că au un nivel al veniturilor din activități agricole corespunzător comparativ cu cele neagricole pentru a fi considerate fermier activ.

Pentru a nu denatura principiul utilizării listei negative ca și criteriu complementar, nu este oportună verificarea acestei categorii din perspectiva pragului de 50 ha exploatate, întrucât natura/scopul activităților din listă este în mod cert diferită de cea a agriculturii. Având în vedere natura activităților propuse în lista negative considerăm că simpla exploatare a unei suprafețe de peste 50 ha nu este suficientă pentru a demonstra caracterul de fermier activ (anulând însăși ideea utilizării unei liste negative), singura verificare relevantă pentru această categorie fiind din perspectiva veniturilor obținute din agricultură.

Astfel, se creează premisele asigurării direcționării sprijinului acordat prin plăți directe doar către acele persoane care fac dovada implicării într-un nivel minim de activitate agricolă prin aplicarea unor criterii obiective și nediscriminatorii, care garantează totodată că nu sunt excluşi de la sprijin fermierii care desfășoară mai multe activităţi, ceea ce ar reprezenta un tratament discriminatoriu ce contravine prevederilor Regulamentului nr. 2021/2015.

Modificarea va conduce la facilitarea accesului fermierilor activi la sprijinul acordat sub forma plății directe din Pilonul I şi totodată eliminare oricăror neclarități şi contradicții în definiția fermierului activ, concomitent cu identificarea clară a elementelor obligatorii din care reiese îndeplinirea criteriilor de fermier activ.

Modificare este aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024,” precizează Planul Național Strategic 2023-2027.

DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ele sunt cele trei zodii care trec printr-o transformare totală după 1 decembrie. Se îndeplinesc dorințe, se câștigă bani, iar evenimente neașteptate au loc
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Rusia a lansat o rachetă hipersonică asupra orașului Dnipro, Ucraina
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili