În prim plan când vine vorba de subvenții sunt bivolițele și laptele pe care acestea îl oferă. Astfel, contează mai mulți factori când vine vorba de suma primită. Fermierii pot fi recompensați pe măsură.
Potrivit Planului SNațional Strategic, se oferă 70,24 euro/UVM pentru evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului. De asemenea, se mai oferă alți 38,46 euro/UVM pentru sănătatea ongloanelor, dar și alți 22,13 euro/UVM pentru îmbunătățirea zonei de odihnă.
Citește și: Propunere RADICALĂ din partea unui fermier: „APIA să dea subvenții doar de la 10 hectare în sus”
Fermierii pot primi între 130 și 240 de euro, adică aproximativ 1.330 de lei. Ei trebuie însă să îndeplinească și alte condiții care au ca scop bunăstarea animalului.
De exemplu, primești 1.330 de lei de la stat dacă animalul are suficient spațiu și stă în condiții bune. Astfel, se oferă 174,04 euro/UVM pentru creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal.
Se mai dau alți 18,22 euro/UMV pentru asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor, dar și alți 55,53 euro/UMV pentru asigurarea unor rații furajere optmizare pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Astfel, o persoană poate primi în total 247,79 euro/UVM, echivalentul a aproape 1.330 de lei.
Deși carnea de bivol este foarte sănătoasă, iar laptele este unul deosebit, românii o evită. Nutriționiștii explică ce beneficii are laptele de bivoliță. Acesta este bogat în calciu și poate să ofere o protecie puternică împotriva bolilor cardiovasculare.
Citește și: Mai mulți bani pentru crescătorii de vaci de lapte de anul acesta. Unii fermieri nu vor mai primi subvenții
Carnea de bivol este mai slabă chiar și decât cea de pasăre și are colesterol mic. Se pare că nici măcar aceste beneficii nu îi atrag pe consumatorii români.
„Laptele este de două ori mai gras ca laptele de vacă dar conţine grăsimi bune. Conţine cu 58 la sută mai mult calciu, sunt foarte bune pentru sistem osos, pentru dinţi, previn anemia şi bolile cardiovasculare.
Carnea de bivol este de trei ori mai slabă decât carnea de pasăre, are colesterol mai mic, are omega 3 şi omega 6 foarte buni pentru imunitate şi ne ajuta chiar şi la slăbit”, a explicat nutriționistul Diana Chivu, conform stirileprotv.ro.