Subvenții fermieri 2023. Subvențiile fermierilor vor ajunge în două tranșe. Se acordă 75% din sumă la semnarea contractului de finanțare și 25% din sumă după implementarea planului de afaceri.
Subvenții fermieri 2023. Bugetul total alocat pentru instalarea tinerilor fermieri în perioada 2023-2027 este de 250 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că AFIR va putea semna în această perioadă contracte de finanțare cu aproximativ 3.500 de beneficiari.
Subvenții fermieri 2023. Potrivit consultantului Ion Păunel, bugetul alocat este insuficient pentru a avea un efect considerabil în înnoirea generațiilor de fermieri.
”Bugetul total alocat Intervenției de Instalare a Tinerilor Fermieri din PNS 2023-2027, de doar 250.000.000 euro, putem spune că este total insuficient, iar înnoirea generațiilor de fermieri din țara noastră va trece printr-un proces anevoios și ineficient. Ca să fim puțin mai exacți, prin PNS, vom instala aproximativ 3000-3500 de tineri fermieri în 5 ani (2023-2027)”, a precizat Ion Păunel.
Odată cu lansarea noii identități vizuale a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), directorul general Adrian Pintea a publicat o sinteză a activității instituției din ultima vreme, precum și un avertisment pentru fermieri. Potrivit șefului APIA, agenția continuă eliberarea adeverințelor pentru beneficiarii Măsurii 14 – BUNĂSTAREA ANIMALELOR care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA, pentru anul de angajament 2022.
APIA primește și cereri de sprijin pentru Măsura de Stocare a Cărnii de Porc. Potențialii beneficiari trebuie să știe că le pot depune în perioada 25 martie – 29 aprilie 2022, stocarea privată a cărnii de porc fiind un sprijin acordat, în situaţia în care, preţul mediu de piaţă pentru carcasele de porc se află sub preţul de referinţă, cu impact negativ semnificativ în sector.
”A venit primăvara și pregătim pământul pentru efectuarea diverselor munci agricole. Îi felicit pe cei harnici și gospodari, însă, mă văd nevoit să revin cu un apel lansat către fermierii care exploatează teren arabil: este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale! Nerespectarea de către fermieri a normelor privind ecocondiţionalitatea conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată, a uneia sau a mai multor scheme de sprijin”, a mai transmis Adrian Pintea.