Producţia medie la hectar a scăzut la toate culturile de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, din cauza secetei prelungite din toamna trecută, urmată de cea din primăvara acestui an, arată primele date colectate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, după ce au fost adunate roadele de pe aproape 90% din suprafaţa cultivată.
„La grâu am avut cea mai mare suprafaţă însămânţată, peste 80% din suprafaţa totală, de 2,9 milioane de hectare. S-a recoltat peste 89% din suprafaţă şi producţia medie la grâu este de 2,9 t/ha faţă de 4,8 t/ha în 2019. S-a diminuat cu 40% producţia medie la hectar. Dacă anul trecut am avut peste 9 mil. tone grâu, anul acesta estimările sunt de 5,5 – 5,6 mil. tone“, a spus Adrian Nechita Oros, Ministrul Agriculturii, în cadrul unei conferinţe de presă.
În 2019, cantitatea de grâu recoltată a fost de aproape 10 mil. tone, România situându-se pe locul patru în UE la producţia obţinută şi suprafaţa cultivată, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
Recent, producătorii de cereale din sud-estul ţării, cei mai afectaţi de secetă, spuneau că au rămas cu o recoltă de grâu de până în 10% faţă de cât ar fi trebuit să recolteze, iar traderii de cereale susţineau că tranzacţionează numai la 30-35% din capacitate comparativ cu anul trecut.
Adrian Oros a mai afirmat că ministerul de resort va primi bani pentru despăgubiri, la rectificarea bugetară, ce va avea loc cel mai probabil la jumătatea lunii august. Suma prevăzută în schema de sprijin pentru agricultori este de 1,2 mld. lei pentru peste 34.000 fermieri. Valoarea despăgubirilor va fi de 925 lei/ha pentru culturile de grâu şi secară şi de 1.002 lei/ha pentru cultura de rapiţă. Totodată, ministrul a menţionat că vor fi despăgubiţi şi fermierii care au pagube însemnate şi la culturile de primăvară – floarea-soarelui şi porumb, cât şi proprietarii livezilor şi viilor, iar constatările efectelor calamităţii naturale se vor efectua până la data de 15 septembrie.
„Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor. Ieri a am avut a doua întâlnire, iar marea majoritate este de acord, singura problema este să primim o reglementare a BNR, sper ca în urma consultărilor să le permită băncilor să dea această facilitate. Seceta a afectat fermierii şi trebuie să îi ajutăm să îşi poată relua activitatea, să nu îi falimentăm“, a mai spus Oros.
Suprafaţa afectată de secetă a fost de 1,2 mil. ha din cele 2,9 mil. ha însămânţate în toamnă, producţia de grâu scăzând aproape la jumătate, însă ministrul Agriculturii crede că „piaţa nu va fi afectată, iar preţul pâini nu va creşte, pentru că e suficient grâu la nivel intern şi în Europa“.
În 2019, România a avut o suprafaţă cultivată cu cereale de 5,4 mil. ha şi o producţie de 29,5 mil. tone. Cei mai mari cultivatori de cereale din România sunt Agricost, companie controlată de arabii de la Al Dahra, ce lucrează o suprafaţă de 56.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei, Intercereal din Ialomiţa, ce lucrează peste 23.000 de hectare şi JD Agro Cocora, din acelaşi judeţ, ce lucrează circa 20.000 de hectare, arată datele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care acordă subvenţii în funcţie de suprafaţa cultivată.