Subvenţii pentru cartofi. Principala condiţie pentru ca agricultorii români să primească ajutorul oferit de stat este ca recolta de cartofi să fie destinată consumului.
Pe lângă faptul că recolta de cartofi trebuie să fie pentru consum, nu pentru industrie sau sămânţă, agricultorii trebuie să mai îndeplinească şi alte condiţii. De exemplu,
suprafață minimă cultivată trebuie să fie de cel puţin 0,3 hectare iar titularul să facă dovada comercializării sau a depozitării recoltei.
Suma alocată programului „cartoful” este de 15 milioane de lei.
„Un astfel de program pentru noi ar fi salvator deoarece, vă spun sincer, fermierul român nu mai face față la creșterea imputurilor de la ora aceasta și abandonează cultura de cartof. Noi cumpărăm majoritatea semințelor de afară, între 700 și 800 de euro pe tonă, plus transportul, deci noi din start pornim cu prețul mare față de fermierul occidental”, a spus Mircea Costina, vicepreședintele Federației Cultivatorilor de Cartofi din România, potrivit stirileprotv.ro.
Conform ultimului recensământ agricol, suprafața de cartofi cultivată a scăzut din 2010 până în 2020 cu 40%. Principalul motiv este lipsa depozitelor în care să poată fi păstraţi în condiţii optime cartofii. Ministerul Agriculturii își propune să aloce 50 de milioane de euro pentru construcția unor asemenea spaţii.
„Principala problemă a României nu este că nu produce cartofi. Principala problemă este că nu avem spaţii de depozitare suficiente. Producem peste 2 milioane de tone de cartofi anual, necesarul nostru de consum este situat undeva la 1.500-1.700 de mii de tone, dar, din păcate, spațiile de depozitare sunt destul de reduse”, a transmis ministrul Agriculturii.
Potrivit datelor oficiale, un român mănâncă, în medie, anual peste 90 de kilograme de cartofi. Că să acopere consumul, România cumpără cartofi din străinătate. 60% din necesar vine din import, din țări precum Germania, Belgia, Franța, Olanda și Polonia.
Cartofii au înregistrat în ultimul an cea mai mare creștere de preț dintre legume. Acum sunt cu 30% mai scumpi decât în februarie 2021.
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 18 octombrie 2021 – 31 martie 2022 a autorizat la plată suma totală de 2,72 miliarde euro, din care:
– 2,58 de miliarde euro pentru Campania 2021, din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) şi Bugetul National, conform tabelului prezentat în anexă.
-139,94 milioane de euro pentru Măsurile de piață, comerț exterior, promovarea produselor agricole si ajutoare de stat.
”Misiunea noastră permanentă vizează efectuarea plăților către fermieri, în termenele prevăzute de legislația în vigoare, în mod echitabil și transparent”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a APIA.