Partidul prooccidental Servitorul Poporului, care poartă numele serialului de televiziune în care Zelenski juca un preşedinte, a obţinut 42,4% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate publicate de Comisia Electorală după numărarea a aproape jumătate din buletinele de vot. Potrivit proiecţiilor mai multor publicaţii ucrainene, acest scor naţional, alături de scrutine locale, îi permite să obţină cel puţin 226 din cele 450 de mandate în Parlamentul unicameral. Aceasta ar fi prima dată când un partid obţine o asemenea majoritate în alegeri legislative, de la independenţa acestei foste republici societici, aflate la poarta Uniunii Europene (UE).
Alte patru partide trec pragul de 5% din voturile exprimate în vederea intrării în Parlament: Platforma Opoziţiei (proruşi, 12,8%), urmaţi de trei formaţiuni prooccidentale – Solidaritate Europeană (8,7%) al fostului preşedinte Petro Poroşenko, Patria (8%) al fostului premier Iulia Tomşenko şi Partidul Golos (Glas, 6,4%), înfiinţat în mai de către starul rock ucrainean Sviatoslav Vakarciuk. Din totalul de 450 de mandate, 26 nu vor fi atribuite în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia, şi în teritoriile separatiste.
Zelenski a stabilit duminică seara ca ”priorităţi principale” sfârşitul războiului cu separatiştiii proruşi în estul ţării, care s-a soldat cu 13.000 de morţi în cinci ani, şi lupta împotriva corupţiei. ”Noi nu-i vom lăsa baltă pe ucraineni”, a declarat el, scrie news.ro.
Zelenski a spus duminică seara că are deja ”mai multe candidaturi” la postul de şef al Guvernului, subliniind că acesta din urmă este necesar să fie ”o faţă nouă” şi ”un expert în economie”. Victoria sa şi a partidului său reflectă dezamăgirea ucrainenilor faţă de elitele lor, pe care le consideră corupte, incapabile să pună capăt războiului şi să îmbunătăţească nivelul de trai în această ţară – de mărimea Franţei – şi una dintre cele mai sărace din Europa.
Odată cu intrarea în Parlament a Golos, victoria sa marchează totodată o înnoire majoră a clasei politice ucrainene – ţinta unei foarte mari neîncrederi a populaţiei, în pofida răsturnării operate de revoluţia prooccidentală a Maidanului, marcată, în urmă cu cinci ani, de a destituirea unei puteri proruse, potrivit news.ro.
Partidul prezidenţial şi Golos se afişează ca reprezentanţi ai unei noi generaţii şi s-au aliat în a interzice accesul pe listele lor unor deputaţi în exerciţiu şi scoţând în faţă candidaţi novici – cu o vârstă medie de 37 de ani. Printr-o prezenţă masivă a tinerilor candidaţi – fără experienţă politică, Parlamentul ucrainean urmează să fie alcătuit în majoritatea sa din feţe noi.