Succesiune 2025. Succesiunea, reglementată de Codul Civil, este procesul legal prin care moștenitorul/moștenitorii poate/pot intra în posesia bunurilor lăsate de o persoană care a decedat. În cazul în care nu există un testament, moștenirea legală stabilește modul în care bunurile, conturile și lichiditățile sunt împărțite între succesori, în funcție de gradul lor de rudenie.
Pentru succesiune, în 2025, aveți nevoie de următoarele acte:
Conform prevederilor Codului Civil, moștenitorii legali sunt, în ordine:
Clasa I – soțul supraviețuitor, descendenții (copiii defunctului, copiii copiilor acestora și așa mai departe, fără limită de grad de rudenie); Clasa a II-a și a III-a – ascendenții (părinții, bunicii și generațiile anterioare);
Clasa a IV-a – colateralii până la gradul al patrulea inclusiv (unchi, mătuși ai defunctului, veri primari, frați și surori ai bunicilor defunctului).
În cazul în care există rude din clasa I care nu renunță la moștenire, celelalte clase nu au drept succesoral. Averea persoanei decedate se împarte în mod egal între persoane din aceeași clasă și de același grad de rudenie. Totuși, fiecare clasă de moștenitori trebuie să împartă moștenirea cu soțul supraviețuitor.
Taxa pentru succesiune în 2025, dacă moștenirea este dezbătută la notar, include onorariul acestuia. Valoarea succesiunii se calculează în funcție de totalul bunurilor succesorale, mobile și/sau imobile, și se împarte între moștenitori. În cazul în care există un singur moștenitor, acesta va achita integral taxa de succesiune.
Taxa de succesiune la notar este stabilită conform Grilei Notarilor. Prin urmare, pentru bunuri moștenite în valoare de 100.000 de euro, taxa este de aproximativ 6.000 de lei, iar în cazul în care moștenitorul dorește înscrierea unui imobil în cartea funciară, costul crește cu încă 700-800 de lei, conform Motivul.
Citește și : Legislație 2025. Ce obligație nouă au firmele cu peste 50 de angajați. Sancțiuni pentru cine nu o respectă
În cazul în care succesiunea se dezbate în instanță, taxele variază în funcție de durata procesului, numărul de moștenitori și procedurile juridice necesare. Pe lângă toate taxele notariale sau judiciare, se poate aplica și un impozit de 1%. Totuși, moștenitorii sunt scutiți de acest impozit dacă succesiunea este finalizată în cel mult doi ani de la deces.