Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, în ultimele 24 de ore în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava s-au internat alţi opt pacienţi cu diagnosticul meningită acută virală, cu vârste cuprinse între 3 şi 19 ani.
Sursa citată precizează că printre aceşti pacienţi se numără şi o fetiţă în vârstă de 12 ani, din localitatea botoşăneană Orăşeni, care venise la sora sa din localitatea Frătăuţii Vechi.
DSP Suceava mai precizează că în urma primirii rezultatelor investigaţiilor virusologice şi a reevaluarii unor cazuri internate, iniţial, cu diagnosticul „enteroviroză. reacţie meningiană”, au mai fost declarate încă şase cazuri de meningită acută virală care nu au fost comunicate anterioar, iar trei dintre pacienţi sunt deja externaţi, ceilalţi trei aflându-se încă în Secţia de Boli Infecţioase.
Astfel, în prezent, în judeţul Suceava au fost diagnosticaţi cu meningită acută virală 123 de pacienţi, iar dintre aceştia 64 sunt internaţi în Secţia de Boli Infecţioase, alţi 59 fiind externaţi.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Ludovic Abiţei, declara, luni, că focarul de meningită acută virală a fost determinat de un virus care circulă în judeţul Suceava, anume enterovirusul Coxsakie tip B2.
El spunea că în urma analizelor de laborator făcute pe probe recoltate de la pacienţi s-a stabilit că îmbolnăvirile au fost cauzate de acest tip de enterovirus nepoliomielitic, cu circulaţie „pur umană”.
La rândul său, directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, afirma, tot luni, că majoritatea cazurilor evoluează bine sub tratament, arătând că s-a înregistrat doar un singur caz grav, la o elevă în vârstă de 14 ani, care a fost diagnosticată cu encefalită.
Ea mai spunea că există o periodicitate în evoluţia cazurilor de boli transmisibile, arătând că în anul 1999 în judeţul Suceava s-au înregistrat 550 de cazuri de meningită acută virală, iar în prezent cei mai afectaţi sunt copiii cu vârstă până la 13-14 ani, care „nu au trecut prin acea epidemie şi nu au anticorpi”.
Zorescu preciza că în condiţiile evoluţiei focarului de meningită acută virală este de preferat ca până la începerea noului an şcolar, în toamnă, unităţile şcolare, mai ales cele din mediul rural, să încerce să rezolve problemele privind aprovizionarea cu apă şi amenajarea grupurilor sanitare.