Lipsa locurilor de muncă şi dorinţa de a avea un trai mai bun i-a determinat pe foarte mulţi români să-şi lase familia, casa şi să plece să-şi găsescă de lucru în străinătate. În multe cazuri, în urma românilor plecaţi la muncă peste hotare au rămas mii de copii. Potrivit Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), peste 75.800 de copii sunt în acest moment în grija rudelor, în țară, în urma migrației pe fond economic a părinților. Regiunea cea mai afectată de acest fenomen este Moldova, județul Suceava înregistrând 7.216 copii care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
Pentru ei, dar şi pentru copiii din județele Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara nevoiţi să trăiască departe de părinţi, Salvați Copiii România vine cu programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional care să-i ajute să-și poată continua viața într-un ritm cât mai aproape de normal.
„Copiii rămași singuri în țară, pentru că părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe, au fost vulnerabilizați suplimentar, în această perioadă de criză sanitară. Mulți dintre ei au trecut prin anxietățile acestei perioade fără să o aibă pe mama alături. Izolarea socială care a fost necesară, pentru a limita pandemia, pe ei i-a marginalizat și mai mult, pentru că și-au auzit părinții doar la telefon”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Citeşte şi: Anchetă la o şcoală din Suceava după ce un profesor a pălmuit un elev în faţa colegilor de clasă