„În prezent, situația s-a normalizat, s-au depășit perioadele de vârf și nu sunt localități izolate. Toate aceste acțiuni pe care Ministerul de Interne le-a susținut în această perioadă au fost apreciate la nivelul Guvernului, inclusiv de către prim-ministru. S-a comentat foarte mult în ultima perioadă de ce nu există acțiune la nivelul Guvernului. A existat o acțiune de supraveghere și de coordonare, de implicare directă, prin mii de angajați ai MAI, la nivelul MAI. Premierul consideră că nu este cazul să se plimbe cu barca prin zonele inundate pentru a-și arăta implicarea într-un proces complicat și tragic, atâta vreme cât la nivelul MAI activitatea se desfășoară în bune condiții. Și aceasta este aprecierea după evaluarea pe care ministerul a făcut-o legat de situația privind inundațiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Acesta a făcut referire la un episod din timpul inundaţiilor din 2014, din Teleorman, când fostul premier Victor Ponta a fost criticat pentru faptul că a acceptat să meargă cu o barcă penumatică trasă, prin apă de mică adâncime, de mai mulţi lucrători ISU.
Suciu a mai spus că, după informarea făcută de ministrul de Interne în cadrul ședinței de Guvern, premierul a cerut ministerelor care au relație și legătură cu situația legată de inundații să se implice în evaluarea pagubelor în perioada imediat următoare — Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Agriculturii, Mediului, MAI.
„Așa încât, în cel mai scurt timp, să poată fi făcute eventuale corecții financiare sau susțineri de plată. Eventual chiar din fonduri europene, dacă situația poate fi clasificată ca atare și se pot utiliza fondurile europene pentru situații de urgență de la Comisia Europeană”, a explicat Dan Suciu.
Din evaluările realizate la nivelul prefecturilor, regăsite în informarea prezentată de ministrul de Interne în cadrul ședinței de Guvern, fenomenele hidrometeorologice periculoase au afectat 692 de locuințe din 13 județe, 1.673 de anexe gospodărești din 15 județe, 32 de școli, cămine culturale, săli de sport din opt județe, 658 de poduri și podețe, 18.753 hectare și terenuri agricole.
CITEŞTE ŞI: Femeie luată de viitură în faţa jurnaliştilor, în Bacău. Scene dramatice în zonele lovite de inundaţii VIDEO