„Nu vom contesta, evident, această decizie. Aceste norme sau elemente care vizau reglementarea situaţiei erau deja luate în calcul la nivelul Guvernului. (…) Trebuie văzut care este regimul potrivit pentru implementarea lor, dacă o putem face prin hotărâre de guvern sau este nevoie de un cadru mai larg de genul proiect de lege sau, în cazul în care considerăm necesar, ordonanţă de urgenţă, pentru că luăm în calcul acest lucru având în vedere solicitările pe care autorităţile le-au adresat Guvernului pentru a crea cadrul de reglementare. Până la urmă, ceea ce poate face Guvernul este să creeze cadrul de reglementare, aşa încât autorităţile locale să poată lua decizia în cunoştinţă de cauză şi în cadrul legal pentru ridicarea autoturismelor parcate ilegal”, a afirmat Suciu, potrivit Mediafax.
Jurnaliştii l-au întrebat pe purtătorul de cuvânt al Executivului dacă se ia în calcul obligarea autorităţilor locale să utilizeze într-un scop prestabilit destinaţia sumelor care provin din amenzile pentru parcări neregulamentare, iar Dan Suciu a precizat că trebuie analizată această problemă astfel încât să nu apară o „vânătoare de maşini” a companiilor care vor fi abilitate să ridice autovehicule.
Maşinile parcate sau oprite neregulamentar ar putea fi ridicate iar, după ce în ultimele luni astfel de sancţini nu se mai aplicau. Guvernul este obligat să adopte de urgență regulamentul de ridicare a mașinilor, după ce, la solicitarea Primăriei sectorului 1, Curtea de Apel București a emis sentința.
Instanța de judecată obligă Ministerul Afacerilor Interne ca, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, să elaboreze procedura de ridicare a mașinilor oprite/ staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice, așa cum este prevăzută la art. 64 și art. 97 alin. 1 lit. d) și alin. 6 din OUG 195/2002 republicată.
Totodată, Curtea de Apel București obligă Guvernul ca, în termen de 30 de zile de la comunicarea proiectului de reglementare întocmit de Ministerul Afacerilor Interne, să adopte regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar pe partea carosabilă, se mai arată în comunicatul Primăriei sector 1, potrivit Agerpres.
”Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Primăria sectorului 1 va solicita, printr-o adresă, Guvernului și ministerului de resort să pună în aplicare hotărârea Curții de Apel și să adopte regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar. Acest regulament trebuie adoptat în cel mai scurt timp posibil având în vedere importanța sa pentru decongestionarea traficului și siguranța pietonilor”, se arată în comunicatul citat.
Începând din data de 25 mai 2015, în sectorul 1 nu se mai ridică mașinile parcate neregulamentar. Decizia a fost luată de Primăria sectorului 1 ca urmare a pronunțării hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit căreia procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staționate/ oprite neregulamentar pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.
Ca urmare a hotărârii Înaltei Curți, Primăria sectorului 1 a chemat în judecată Guvernul și Ministerul Afacerilor Interne solicitând instanței să oblige aceste instituții să adopte regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar.
Vezi: Proprietarii de maşini vechi ar putea plăti un nou impozit