Vara sunt absolut necesare salatele de roșii, asta pentru că deosebite beneficii, inclusiv de protecție a pielii contra razelor de soare foarte puternice. Sucul de roșii proaspete este un foarte bun remediu împotriva celulelor canceroase, tumorilor, infecțiilor. Ajută la detoxifierea organismului, fiind un foarte bun antioxidant ce se găsește în orice grădină. 70% din necesarul de vitamina C din organism este dat de un singur pahar de suc de roșii.
Sucul de roșii conține fier și potasiu, vitaminele K, B1, B5 și B6, dar și alte minerale importante, ca zinc, crom, sodiu, mangan. Sucul de roșii are puterea de a regla colesterolul din sânge, de a întări sistemul imunitar, de a proteja inima și a întări oasele.
Licopenul, substanță ce se găsește din plin în roșii, este una dintre cele mai importante substanțe care luptă cu cancerul. Aceasta protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi, care distrug celulele și cauzează diverse afecțiuni. Roșiile fierte sau opărite conțin mai mult licopen, ce este mai solubil în grăsime. Așadar, adăugați la sucul de roșii din mâncare puțin ulei de măsline. Sucul de roșii se recomandă în special în următoarele tipuri de cancer: sân, prostată, colon, pancreas și plămâni.
Sucul de roșii este foarte important în dieta femeilor datorită faptului că ajută la întărirea sistemului osos. Așadar, vara, când roșiile sunt proaspete, profitați din plin de sucul de roșii și nu uitați să beți un pahar zilnic. Cantitățile semnificative de calciu și magneziu din roșii sunt responsabile cu întărirea oaselor, prin faptul că ajută la asimilarea fierului în organism. Sucul poate fi o băutură răcoritoare foarte bună, adăugați sare și puțin busuioc și veți obține cea mai gustoasă băutură de vară.
Cei care beau suc de roșii frecvent știu că acesta are efecte benefice asupra ochilor. Roșiile previn afecțiunile oculare, datorită conținutului de vitamina A, luteină și zeaxantină, printre cei mai buni antioxidanți ce protejează retina. Așadar, sucul de roșii ajută la îmbunătățirea vederii și sănătății ochilor.
Sucul de roșii stimulează digestia, fiind foarte bun în curele de slăbire pe timp de vară, datorită substanțelor nutritive. Sucul de roșii îndepărtează senzația de foame, alungă constipația și vă ajută în dietele pentru slăbit sau menținere.
Roşiile sunt una dintre legumele cu cel mai scazut nivel de calorii, doar 18 calorii la 100 g. Sunt o sursa excelenta de antioxidanti, fibre, minerale si vitamine. Datorita acestor proprietăţi, roşiile sunt recomandate în curele de slăbit. Sucul de roşii este indicat şi în cazul persoanelor care au probleme cu colesterolul, respectiv probleme cu inima.
Roşiile conţin aproximativ 95% apă. Celelalte ingrediente de 5% sunt în principal carbohidrați și fibre.
Roșiile proaspete au un conținut scăzut de carbohidrați. Conținutul de carbohidrați constă în principal din zaharuri simple și fibre insolubile.
De asemenea, conţin potasiu, un mineral benefic pentru controlul tensiunii arteriale și prevenirea bolilor de inimă. Vitamina K1 este de asemenea prezentă în roşie. Are rol important în coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor.
Roşiile conţin şi Vitamina B9, importantă pentru creșterea normală a țesuturilor și funcția celulară.
Din roşii proaspăt stoarse se prepara sucuri care pot fi băute ca atare sau sucul poate fi folosit în preparea cocktailurilor, gen Bloody Mary.
Citeşte şi: Ciorbiţă de roşii. Reţeta delicioasă pentru verile caniculare
Roşiile coapte, prospete, se spală, se taie în bucăţi şi se pun într-o cratiţă la fiert, la foc tare. După câteva clocote, compoziţia se pune în blender şi se mărunţeşte până se transformă într-o pastă. Sucul de roşii rezultat poate fi consumat ca atare sau adăugat în ciorbe sau alte preparate.
Sucul de roşii Gazpacho
Inspirat din reţeta de supă spaniolă cu acelaşi nume, Suc de roşii Gazpacho se prepară foarte uşor. Ai nevoie de o jumătate de ardei iute roşu proaspăt curăţat de seminte, 800 g de roşii, jumătate de castravete, un ardei gras roşu tăiat bucati si fără seminte, o tulpina de apio (telina), un fir de ceapă verde, o legatura de patrunjel, zeama de la o lime.
Legumele curatate si spalate se mixeaza intr-un blender până când compoziţia se omogenizează. Adaugă zeama de lime şi sare după gust si mixeaza iar.
Toarnă Suc de roşii Gazpacho în pahare si adaugă gheaţă. De decor poţi pune frunze curatate si spalate de patrunjel.