Sudul şi sud-estul ţării, sub COD PORTOCALIU de ninsori şi viscol

Începând de duminică, ora 18.00, a intrat în vigoare CODUL PORTOCALIU de ninsori şi viscol anunţat de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru partea de SUD şi de SUD-EST a ţării. CELELALTE ZONE rămân sub incidenţa CODULUI GALBEN.
Romania TV
05 feb. 2012, 09:02
Sudul şi sud-estul ţării, sub COD PORTOCALIU de ninsori şi viscol

DUMINICĂ UPDATE, ora 21.15 Pentru intervenţii medicale de urgenţă în zone greu accesibile au fost dislocate mai multe ambulanţe speciale pentru transport multiple victime. Potrivit subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, mai multe ambulanţe din judeţe neafectate de cod portocaliu au fost trimise pentru a acţiona în cele vizate de avertizarea meteorologică. Aceste ambulanţe pot circula mai bine pe drumuri dificile şi pot tranporta mai mulţi pacienţi, fiind dotate cu patru tărgi şi cu opt scaune, pentru bolnavii care pot sta în şezut.

UPDATE, ora 21.00 Vârful codului portocaliu sub care se află sudul şi sud-estul ţării este aşteptat să se înregistreze de luni, după ora 14.00, până miercuri, potrivit subsecretarului de stat din MAI, Mihai Capră. Acesta a explicat că duminică seară, la ora 20.00, 138 de localităţi nu aveau energie electrică, 107 echipe ale companiilor de electricitate acţionând în teren pentru remedierea situaţiei. Vârful problemelor privind electricitatea s-a înregistrat duminică la ora 16.00, când 224 de localităţi nu aveau alimentare cu energie.

UPDATE, ora 20.45 În Capitală, autorităţile se tem mai mult de viscol decât de ninsori. „În Bucureşti se pare că nu zăpada va da bătăi de cap autorităţilor, ci mai degrabă vântul, care va începe încă din această noapte şi va continua luni până la prânz. Cablurile pline de gheaţă se pot rupe, la fel şi copacii. Azi (duminică, n.r.) a fost o problemă, mai multe crengi care au căzut şi au accidentat o persoană. Zăpada s-a curăţat repede de pe drumurile principale, dar nu s-a acţionat la fel de eficient cu material antiderapant. Le-am cerut drumarilor să dea cât mai repede cu antiderapant, înainte să înceapă vântul, pentru că după aceea se va forma rapid gheaţă”, a declarat prefectul Mihai Atănăsoaei, la Romania TV.

UPDATE, ora 20.25 La această oră ninge abundent în sudul Moldovei şi în Bărăgan, iar în celelalte zone din sud şi sud-est se înregistrează o perioadă de acalmie în privinţa precipitaţiilor şi a vântului. Lucrurile se vor modifica însă radical după miezul nopţii, când ninsorile se vor intensifica în toată regiunea vizată de codul portocaliu, la fel şi vântul. Meteorologul România TV Silviu Grigore a explicat că în cazul codurilor portocalii viteza vântului înregistrează intensificări între 70 şi 100 km/h, iar ninsorile reduc vizibilitatea sub 100 de metri:

„După miezul nopţii intensitatea ninsorii va creşte şi în Muntenia şi Oltenia, unde deocamdată este o perioadă de acalmie, ningând mai abundent doar în sudul Moldovei şi în Bărăgan. Situaţia va continua în următoarele două zile, dar nu există risc de cod roşu. Lucrurile se vor calma chiar din noaptea marţi spre miercuri. De miercuri dimineaţă însă va reveni gerul, cu minime între minus 20 şi minus 10 grade, chiar minus 25 în zonele depresionare, şi va persista până la finalul săptămânii. Temperaturile scăzute nu se vor înregistra doar pe timpul nopţii, ci şi ziua”.

UPDATE, ora 20.10 Judeţul Buzău este în prezent efectiv izolat. Două persoane sunt date dispărute, iar toate drumurile naţionale din judeţ sunt închise din cauza ninsorii şi a viscolului. Cei care nu au apucat să iasă din judeţ înainte de instaurarea codului portocaliu şi-au căutat locuri de cazare, pentru a nu dormi în maşini. Primăria Buzău a venit în sprijinul celor care nu-şi permit să plătească pentru cazare şi a amenajat în sediul său o cameră în care aceştia se pot adăposti şi pot primi un ceai cald. Ninsoarea continuă să fie abundentă, ceea ce face inutilă intervenţia utilajelor de deszăpezire, care nu fac, efectiv, faţă.

UPDATE, ora 20.00 Şefii de armă din cadrul MAI s-au strâns la sediul Comandamentului de iarnă pentru a discuta despre situaţia creată în ţară de ninsorile abundente şi de viscol. 12.000 de angajaţi din Ministerul de Interne sunt pregătiţi de intervenţii, de asemenea şi 8 elicoptere. La Bucureşti, însă, aparatele de zbor nu se pot ridica de la sol, din cauza vremii.

UPDATE, ora 19.30 Un telespectator România TV ne-a informat despre un blocaj pe calea ferată între localităţile Tişiţa (jud. Vrancea) şi Tecuci (jud. Galaţi), unde un tren rămas înzăpezit. Locomotiva trimisă pentru intervenţie a rămas şi ea blocată în zăpadă. Trenurile care circulau dinspre Bucureşti sunt oprite în gara Focşani, iar cele dinspre Iaşi sunt blocate la Tecuci.

Codul portocaliu este valabil în perioada 5 februarie, ora 18.00 – 8 februarie, ora 10.00. În intervalul menţionat va ninge viscolit în sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia. În Dobrogea şi estul Munteniei vor mai fi precipitaţii mixte şi se va menţine poleiul. Viteza vântului va depăşi la rafală 70-80 de km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

În Capitală, vârful codului portocaliu va fi de luni, potrivit prefectului Mihai Atănăsoaei. Acesta le-a cerut drumarilor, celor de la ENEL şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, să fie pregătiţi să intervină în orice moment pentru a remedia eventuale problemele create de gheaţă, zăpadă şi viscol.

Viscolul se va manifesta în noaptea de 5 spre 6 februarie în sudul Moldovei şi în Bărăgan, apoi se va extinde spre celelalte regiuni menţionate, atingând intensitatea maximă în perioada 6 februarie, ora 14.00 – 7 februarie, ora 18.00.

La această oră, zeci de drumuri naţionale şi autostrada A2, pe tronsonul Bucureşti – Feteşti, sunt închise. Situaţia se modifică de la o oră la alta, în funcţie de cantitatea precipitaţiilor.

Odată cu intrarea în vigoare a CODULUI PORTOCALIU, drumurile naţionale din judeţele GALAŢI, BRĂILA, IALOMIŢA, VRANCEA, BUZĂU ŞI CĂLĂRAŞI au fost ÎNCHISE

Peste 1.000 de ŞCOLI vor fi ÎNCHISE luni în toată ţara. Această decizie s-a luat pentru judeţele Vrancea, Buzău, Olt şi Ialomiţa, din partea de sud şi sud-est, dar şi pentru instituţiile de învăţământ din judeţul Botoţani. Situaţia s-ar putea prelungi, în funcţie de evoluţia vremii.

UPDATE, ora 18.30 Autocarele şi microbuzele au interdicţie pentru curse de pasageri în zona de sud a ţării.

UPDATE Două TAB-uri ale armatei, puse la dispoziţie pentru a ajunge la urgenţe medicale au rămas înzăpezite. Unul dintre ele s-a blocat în judeţul Buzău, în jurul orei 14.00. TAB-ul plecase să salveze doi oameni bolnavi. În jurul orei 17.30, un alt TAB s-a înzăpezit în Vrancea, în drum spre localitatea Chiojdeni, unde plecase pentru a prelua o gravidă.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'