Suedezul Ola Bini a fost reţinut în timp ce încerca să plece în Japonia, în aceeaşi zi în care poliţia londoneză l-a arestat pe Assange, după ce Ecuadorul i-a retras acestuia azilul diplomatic.
Parchetul general de la Quito a anunţat sâmbătă inculparea ‘unui cetăţean suedez de 36 de ani pentru participare prezumtivă la delictul de atac împotriva integrităţii unor sisteme informatice’.
Un judecător a dispus ‘plasarea în detenţie preventivă a acuzatului şi îngheţarea conturilor sale bancare’.
Ministrul de interne ecuadorian, Maria Paula Romo, a declarat joi că o persoană apropiată de Assange, căreia nu i-a dezvăluit identitatea, a fost implicată într-un plan de ‘destabilizare’ a preşedintelui Lenin Moreno. Această persoană efectuase călătorii în străinătate cu fostul ministru de externe ecuadorian Ricardo Patino.
Citeşte şi Assange contestă cererea SUA de extrădare privind acuzaţiile de piraterie informatică
Maria Paula Romo a menţionat de asemenea ‘doi hackeri ruşi care trăiesc tot în Ecuador’ şi având legătură cu ‘atacuri sistematice’ contra guvernului de la Quito. Autorităţile ecuadoriene nu au precizat însă dacă cei doi ruşi erau apropiaţi de WikiLeaks.
Vineri, ministrul de interne l-a descris pe Ola Bini drept ‘o persoană apropiată de WikiLeaks’, care s-a deplasat în ultimii ani de cel puţin 12 ori la ambasada Ecuadorului de la Londra.
Australianul Julian Assange, 47 de ani, a fost arestat joi în sediul ambasadei ecuadoriene la Londra, unde se refugiase din 2012 pentru a evita extrădarea în Suedia, unde era acuzat de viol, un dosar clasat între timp.
Assange beneficia de azil diplomatic, acordat de preşedintele ecuadorian de la acea vreme, Rafael Correa (2007-2017).
Succesorul acestuia, Lenin Moreno, i-a retras lui Assange azilul, dar şi cetăţenia acordată în 2017.