Suedezii boicotează supermarketurile timp de șapte zile, începând de luni. Protestul față de prețurile uriașe din magazine a devenit viral pe TikTok și Instagra, fiind un punct fierbinte politic, scrie The Guardian, citat de digi24.ro.
Potrivit unor estimări făcute de agenția guvernamentală Statistics Sweden, costul anual de a hrăni o familie în Suedia a crescut cu până la 30.000 de coroane (peste 13 mii RON) din ianuarie 2022. Un pachet de cafea este așteptat să atingă în curând pragul simbolic de 100 de coroane (45,51 RON).
Oamenii spun că prețurile au crescut din cauza unui „oligopol” al supermarketurilor și producătorilor mari, care prioritizează profitul în detrimentul clienților și a lipsei de concurență între companii.
De cealaltă parte, supermarketurile spun că de vină pentru scumpirile alimentelor sunt mai mulți factori, printre care războaiele, geopolitica, prețurile la materii prime, recoltele și criza climatică.
Inițiativa „Bojkotta vecka 12” (Boicotul săptămânii 12, numit astfel deoarece are loc în săptămâna a 12-a a anului) a cerut suedezilor să nu mai facă cumpărături din marile lanțuri de mazaxine, inclusiv din Lidl, Hemköp, Ica, Coop și Willys, pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor.
„Nu avem nimic de pierdut, dar avem totul de câștigat,” , „Prețurile la alimente au scăpat de sub control, în timp ce marile companii alimentare și producătorii mari fac miliarde de profit pe seama noastră.”, sunt doar câteva dintre comentariile apărute pe rețelele de socializare.
Potrivit site-ului de monitorizare Matpriskollen, cel mai mult s-a scumpit ciocolata, care a cărei preț a crescut luna trecută cu 9,2%. De asemenea, prețurile la ulei au crescut cu 7,2%, iar la brânza cu 6,4%. Laptele și smântâna au crescut cu 5,4%.
Politicienii se acuză între ei pentru situația prețurilor din Suedia. Purtătorul de cuvânt al social-democraților pe probleme economice, Mikael Damberg, acuză coaliția guvernamentală condusă de Partidul Moderat de lipsă de acțiune.
„În Suedia de astăzi, familiile obișnuite își golesc conturile de economii și împrumută bani pentru a face față vieții de zi cu zi.”, a spus Damberg în Parlament.
În replică, ministrul Finanțelor, Elisabeth Svantesson, a spus că inflația a scăzut de când guvernul a preluat mandatul în 2022, când era de aproximativ 10%. În februarie 2025, rata inflației era de 1,3% – în creștere față de 0,6% în ianuarie. Totuși, ea a recunoscut că prețurile la alimente rămân ridicate.
„Este important să sprijinim pe cei care se confruntă cu dificultăți,” a spus ea. „Este, de asemenea, important să vedem acum ce putem face în legătură cu prețurile la alimente.”, a spus ministrul Finanțelor.
Ministrul pentru afaceri rurale, Peter Kullgren, a spus că majorările de prețuri au fost cauzate în mare parte de factori internaționali, cum ar fi creșterea prețurilor la materii prime din cauza eșecurilor recoltelor, dar a subliniat că este necesară o mai bună concurență în comerț.
Vineri, guvernul a prezentat, de asemenea, o nouă strategie alimentară care include măsuri pentru creșterea producției alimentare suedeze.