PANDEMIE CORONAVIRUS. În timp ce aproape întreg continentul este nevoit să stea în casă, pentru a opri răspândirea noului coronavirus, în Suedia situația stă altfel. După o iarnă lungă, s-a făcut suficient de cald pentru ca oamenii să profite de temperaturile ridicate, scrie BBC.
Ei continuă să iasă pe străzi, în localuri și să se întâlnească între ei, în ciuda pericolului infectării.
În toată capitala Suediei, cluburile de noapte au rămas deschise, însă singura măsură care s-a luat, a fost cea de a limita adunările care depășesc 50 de persoane.
Potrivit BBC, măsurile luate sunt mai mult recomandări, decât restricții: oamenii cu probleme de sănătate să stea în casă, să se spele pe mâini și să evite călătoriile care nu reprezintă o urgență.
„Noi, adulții, trebuie să fim exact asta: adulți. Nu să împrăștiem panică sau zvonuri. Nimeni nu este singur în criza asta, dar fiecare persoană are o mare responsabilitate”, declară un oficial.
Demografia țării este un alt factor important, deoarece mai mult de jumătate din totalul locuințelor din Suedia sunt compuse dintr-o singură persoană, ceea ce reduce semnificativ riscul de a răspândi virusul în familie.
De asemenea, autoritățile au precizat că un alt motiv pentru care nu au impus restricții este sănătatea psihică și fizică a oamenilor.
Conducerea țării speră, în continuare, că situația se va îmbunătăți, fără „măsuri draconice”. Potrivit ultimelor date ale Institutului Johns Hopkins, Suedia are până în prezent peste 3.400 de cazuri confirmate cu coronavirus, dintre care 105 sunt decese, iar 16 pacienți vindecați.
„O sesiune extraordinară a Consiliului de Miniştri a hotărât azi (vineri) limitatea adunărilor la 50 de persoane, în baza unei recomandări a Agenţiei Publice a Sănătăţii”, a declarat presei premierul Stefan Lofven.
Interdicţia urmează să intre în vigoare duminică.
Cei care organizează evenimente ce încalcă această regulă sunt pasibili de o amendă sau o pedeapsă cu închisoarea de până la şase luni.
„Dacă nu aveţi nevoie să călătoriţi, rămâneţi acasă. Este (o situaţie) gravă în prezent”, a declarat premierul, a cărui ţară înregistrează 92 de decese în 3.046 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus confirmate.
În faţa crizei sanitare în curs, Suedia şi-a păstrat – într-un contrast izbitor faţă de restul Europei – şcolile, cafenelele şi restaurantele deschise şi a încurajat copiii să-şi continue activităţile sportive.