Potrivit concluziilor unui raport elaborat de o fostă deputată pentru Ministerul Apărării, serviciul militar obligatoriu va fi restabilit pentru toți cetățenii suedezi născuți după 1999.
Măsura va fi adoptată în mod sigur de parlament, făcând obiectul unui consens între guvernul de stânga și opoziția de centru-dreapta.
În 2010, Suedia, care nu a cunoscut niciun conflict armat pe teritoriu său de peste două secole, a renunțat la serviciul militar obligatoriu, instaurat pentru prima dată în 1901, dar considerat neadaptat nevoilor unei armate moderne. A fost nevoie de numai cinci ani pentru a constata că o carieră militară nu atrăgea prea mult generațiile care nu au trecut niciodată de poarta unei cazărmi.
Circa 4.000 de tineri suedezi ar urma să fie chemați sub drapel în fiecare an.
‘Sper că vom găsi o cale spre un mod de recrutare mai stabil, robust și funcțional’, a declarat în timpul unei conferințe de presă ministrul apărării al Suediei, Peter Hultqvist.
În decurs de doi ani cât s-a aflat la putere, guvernul din care face parte Hultqvist a ales să majoreze bugetul pentru apărare, în condițiile în care în cele două decenii ce au urmat războiului rece armata suedeză a fost ‘pusă la regim’.
La mijlocul lui septembrie, armata s-a întors în regim permanent pe insula Gotland din Marea Baltică, pe fondul speculațiilor privind capacitatea acestei țări de a-și apăra teritoriul împotriva Rusiei.
Restabilirea serviciului militar obligatoriu este ‘o propunere inteligentă, în condițiile în care vedem de mai mulți ani că voluntariatul nu este suficient pentru a asigura armata cu soldați, atât cantitativ, cât și calitativ’, a comentat, pentru agenția de presă TT, John Osterberg, cercetător în cadrul Școlii de înalte studii privind apărarea.
Suedia nu este membru al NATO, însă participă la Parteneriatul pentru Pace, program lansat în 1994 pentru a dezvolta cooperarea militară între Alianța Tratatului Atlanticului de Nord și țările nemembre.