Paul Dawson, profesor de siguranță alimentară la universitate Clemson, a studiat cât de multe bacterii se pot transmite pe suprafața tortului atunci când suflăm în lumânări. El a lucrat alături de studenții săi, notează The Atlantic.
Deși șansele de îmbolnăvire din această cauză sunt minime, acum știm cu siguranță că acele bacterii există, iar uneori pot fi în număr destul de mare.
Citeşte şi Tort cu cremă mascarpone, fără coacere
Dawson a improvizat mai multe forme de tort din polistiren și deasupra lor a pus o glazură asemănătoare cu cea a torturilor după care au fost congelate. Pentru a simula o petrecere, studenții au mâncat pizza, înainte de a sufla în lumânări. Următorul pas a fost numărarea bacteriilor. Echipa a diluat partea congelată în apă sterilă și au împrăștiat-o pe plăci de agar pentru ca bacteriile să crească.
Au fost descoperite multe bacterii pe glazura de tort. Ceea ce a fost surprinzător, însă, e cât de mult varia numărul bacteriilor în funcție de persoana care suflă în lumânări. În medie, bacteriile de pe glazură s-au mărit de 14 ori, însă au fost cazuri în care cantitatea de bacterii a crescut de 120 de ori.
„Unii oameni suflă în lumânări și nu trimit bacterii, iar alții, dintr-un motiv necunoscut, transferă foarte multe bacterii„, a afirmat profesorul.
Cu toate acestea, șansele să ne îmbolnăvim sunt minime, chiar dacă cineva suflă de 100.000 de ori în tort. De la apariția studiului, au apărut diverse moduri prin care ne putem proteja prăjitura aniversară de bacterii, precum un dispozitiv care acoperă glazura și are găuri pentru lumânări.