Cele mai eficiente advertoriale au puterea de a capta atenția cititorilor, a-i face curioși până la finalul textului, iar la final, prin concluzia pe care le-o oferă, ele îi fac să acționeze exact așa cum își doresc autorii materialelor.
Advertorialele pot căpăta diferite forme și pot avea diferite mărimi. Ele pot fi sub forma unor liste sau ghiduri, pot fi realizate ca videoclipuri sau pur și simplu ca articole în presă, pot cuprinde o singură pagină sau se pot întinde pe șase sau mai multe.
Indiferent de format sau mediu, punctul comun al tuturor advertorialelor este faptul că vând o poveste.
Hai să vorbim în continuare despre pașii specifici pe care trebuie să-i parcurgi ca să scrii advertoriale de succes!
Advertorialul tău va fi publicat într-o revistă sau pe un website, iar tu care realizezi advertorialul respectiv trebuie să studiezi mediul respectiv până în cele mai mici detalii. Începe cu observarea stilului acestuia și continuă cu lucruri precum titlurile, subtitlurile și alte elemente de finețe.
Dacă este o revistă de senzație și toate titlurile celorlalte articole te fac să tresari atunci când le citești, atunci și tu ar fi bine să procedezi la fel când alegi titlul pentru advertorialul tău. Pe de altă parte, dacă este vorba de o publicație care păstrează un ton mai neutru, oficial, cea mai bună abordare este să respecți și tu această regulă.
Alege la întâmplare mai multe articole și studiază-le. trebuie să înțelegi cum își convinge publicația respectivă cititorii să-i citească articolele până la capăt și să revină atunci când vor să afle informații noi.
Observă cum sunt scrise articolele din revista, ziarul sau publicația unde vrei să postezi advertorialul tău și scrie exact la fel în ceea ce privește fontul și așezarea în pagină a textului.
De asemenea, încearcă să păstrezi și același limbaj pe care îl folosesc autorii casei. Dacă este vorba de o revistă științifică, poți folosi și tu termeni de specialitate, dar dacă este o publicație de divertisment ca VICE sau BuzzFeed de exemplu, poți să fii mai informal.
Nu uita să te arunci o privire și asupra lungimii textelor. Articolele mai vechi ale publicației sunt niște texte scurte de câteva sute de cuvinte sau unele kilometrice?
Indiferent de ceea ce descoperi, ai grijă ca advertorialul tău să respecte întocmai toate condițiile identificate.
Cine citește publicația unde vrei să-ți postezi advertorialul și cel mai important: de ce?
Dacă ai posibilitatea, solicită proprietarilor publicației respective niște informații demografice și neapărat acordă-ți timp să citești secțiunea de comentarii pentru că acolo afli cu cine vei avea de-a face și cine va citi advertorialul tău.
Dacă ai ocazia, discută cu un editor care să-ți ofere informații din interior în legătură cu cititorii publicației și fă schimb de comentarii cu o parte din cititori. Toate lucrurile acestea te vor ajuta enorm să înveți limba și limbajul acestora și să ajungi să vorbești exact așa cum înțeleg ei cel mai bine.
Gândește-te la advertorialul tău ca și cum ai fi un jurnalist cu experiență. Colectează date și notează-ți citate.
Dacă e cazul, prezintă fiecare personaj care apare în povestea ta și dă câteva detalii cu privire la viața acestuia. Abia apoi vorbește despre conflictele în care el este implicat.
Ține minte că orice poveste bună este presărată cu intrigi și fă în așa fel încât și a ta să fie exact la fel.
În concluzie, fă puțin pe scriitorul dacă vrei să scrii un advertorial bun!