Un avion de tip Suhoi SU-35 rusesc a fost interceptat, vineri, 5 mai, de o aeronavă de tip L410 TURBOLET din dotarea Poliției de frontieră poloneze, care, în colaborare cu Poliția de frontieră romoână, executa misiuni de patrulare sub egida Frontex deasupra Mării Negre.
Aeronava a fost interceptată în spațiul aerian internațional în jurul orei 13.20, la circa 60 de kilometri Est de spațiul aerian al României.
În urma manevrelor agresive și periculoase executate de aeronava de luptă Suhoi SU-35 a Federației Ruse în proximitatea aeronavei poloneze, au fost create turbulențe și dificultăți majore în controlul acesteia.
În urma incidentului, două aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române și două ale Forțelor Aeriene Spaniole afkate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană au fost prealertate de către Centrul de Operații Aeriene Combinate NATO de la Torrejon, acestea fiind pregătite să intervină în orice clipă, decolarea acestora nefiind, însă, necesară.
Echipajul polonez a acționat cu calm în situația creată iresponsabil de pilotul rus, reușind să redreseze avionul, după ce a pierdut altitudine din cauza aeronavei Suhoi SU-35, reușind să aterizeze pe aeroportul Mihail Kogălnuceanu în siguranță, în jurul orei 13.50. Membrii echipajului aeronavei poloneze nu au fost răniți în urma incidentului.
În acest moment, autoritățile române se află în contact cu autoritățile poloneze pentru a clarifica circumstanțele producerii acestui eveniment aviatic. Agresivitatea aeronavei aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unei aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex, cu scopul de a monitorza risculmigrator în bazinul Mării Negre, este complet inacceptabilă.
Aeronava poloneză este dislocată în România, în perioada 19 aprilie – 17 mai, în cadrul Operațiunii „Multipurpose Maritime Operation (MMO) Western Black Sea 2023”, coordonată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă – Frontez.
La această operațiune mai participă Polonia, Spania și Suedia, dar și două agenții ale UE – Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA).