„Am constatat, din analiza tehnică a proiectului (privind salarizarea unitară — n.r.), că vor fi reduceri salariale importante prin aplicarea actului normativ al PSD. La vremea respectivă au negat, ieri în comisie au recunoscut că da, vor fi reduceri salariale importante pentru multe familii ocupaționale. Atragem atenția că există o decizie a CCR — nr. 872 din 2010—, care explică foarte clar că dreptul la muncă este un drept complex, care include dreptul la salariu și diminuarea salariului pentru un angajat reprezintă practic o constrângere dacă acest lucru este propus printr-un act normativ, deci este o încălcare a unui drept constituțional”, a explicat, într-o conferință de presă, Sulfina Barbu.
Ea a spus că prevederile privind reducerile salariale au rămas valabile în proiectul de act normativ aflat în dezbatere la Senat.
„Cu siguranță, dacă legea va trece așa și de Camera Deputaților, va face obiectul unei plângeri la CCR, deoarece soluția pe care PNL a propus-o și considerăm că este soluția corectă e ca acele salarii care sunt mai mari decât coeficienții prevăzuți astăzi în grilă să fie înghețate până la momentul în care ajunge salariul din grila respectivă la nivelul pe care îl au astăzi în plată”, a adăugat Sulfina Barbu, potrivit Agerpres.
PNL consideră că pentru salariile care sunt mai mari soluția corectă este înghețarea lor până la momentul la care vor ajunge la nivelul grilei de salarizare din lege.
„Ca o concluzie, acest proiect de lege este un eșec răsunător al PSD și cerem PSD să se așeze cu picioarele în apă rece, să analizeze toate grilele salariale, să elimine toate inadvertențele din această lege și toate inegalitățile din această lege și să facă o dezbatere serioasă pe legea salarizării unitare. Oricum, PNL a început rescrierea acestei legi pentru a prezenta un act normativ corect constituțional, plecând de la necesitatea unei legi a salarizării în sistem bugetar”, a conchis Sulfina Barbu.