Mario Iorgulescu (28 de ani) a fost condamnat în octombrie 2023 la 13 ani și 8 luni de închisoare cu executare, ca urmare a accidentului mortal provocat în 2019. Decizia a fost definitivă și executorie, dar fiul șefului LPF nu a putut fi adus din Italia. Avocații au apelat la o cale extraordinară de atac.
Mario Iorgulescu se afla sub influența drogurilor atunci când a intrat frontal într-o altă mașină, iar oamenii legii au depistat că avea și alcoolemie de 1,96 g/l. În momentul impactului, tânărul circula cu 143 de km/h. La câteva zile de la nenorocire, fiul președintelui LPF a fost scos din țară și transferat în Italia, unde a fost internat într-o clinică privată. Decizia a fost luată de către familia acestuia, iar procesul s-a judecat în absența lui.
Există mai multe procese celebre în care avocații s-au ales cu sume uriașe de bani. Unul dintre cele mai mari onorarii vehiculate în spațiul public este cel primit de apărătorul lui Mario Iorgulescu. Potrivit Observator News, acesta ar fi primit 180.000 de euro pentru a-l apăra pe fiul lui Gino Iorgulescu în procesul în care a fost acuzat că a ucis un tânăr de 24 de ani, după ce s-a urcat drogat la volan.
În România, conform legislației, există trei tipuri de onorarii pentru avocați. Apărătorii sunt plătiți pentru timpul pe care îl alocă unui dosar sau, prin contract, pentru fiecare parte a procesului. De asemenea, mai este și onorariul de succes, în urma căruia avocatul ia un procent din despăgubirile primite de victime. Totuși, sumele diferă de la caz la caz. „Nu poate exista onorariu de succes, in afara unuia forfetar sau orar pentru ca aici am avea o abatere prevazută de legislatie. Complexitatea cauzei, pe care eu o consider cea mai importantă. Să știi dinainte sau să afli de la client cât timp va trebui să aloci tu acelui dosar. Un alt criteriu pe care îl consider la fel de important este specializarea avocatului.”, a declarat avocatul Ionuţ Sandu.
Tarifele avocaților diferă în funcție de tipul de proces. Spre exemplu, onorariul minim pentru un divorț este de 2.000 de lei, iar dacă este vorba despre un proces împotriva angajatorului pentru un litigiu legat de muncă, suma primită este de 2.900 de lei. Tariful crește considerabil în cazul unui proces unde se aduc acuzații de corupție ori de evaziune fiscală. În astfel de situații, apărătorii cer cel puțin 10.000 de euro.
Totuși, în realitate, avocații cer sume mult mai mari. Pentru un divorț, oamenii trebuie să scoată din buzunar minim 1.000 de euro, iar dacă este vorba despre un partaj sau se află un copil la mijloc, prețul poate să se dubleze. De asemenea, în cazul unui șofer prins băut la volan, apărătorii primesc sume începând de la 2.500 de euro. De precizat este că, atunci când vine vorba de situații mai complicate, succesul nu este garantat.
ICCJ a amânat din nou pronunţarea asupra recursului formulat de Mario Iorgulescu. Fiul şefului LPF se află într-o situație complexă, iar amânarea pronunțării de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie provoacă şi mai multă incertitudine în acest caz. Potrivit informațiilor, există mai multe scenarii posibile în continuare:
Citeşte şi: Cristian Rizea, ameninţat în închisoare. Ce a decis Administraţia Naţională a Penitenciarelor
La termenul din 28 martie 2024, avocații lui Mario Iorgulescu au invocat posibile nereguli pentru a contesta decizia de condamnare şi au folosit sintagma „fapta nu este prevăzută de legea penală”, care se referă la situațiile în care acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare sau nu poate fi exercitată, conform Codului de procedură penală.
Este important de subliniat că amânarea pronunțării și complexitatea acestui caz arată că procesul legal poate fi lung și complicat, iar deciziile finale pot fi influențate de mai mulți factori.