Executivul Uniunii Europene a recomandat încă din luna septembrie suspendarea unei finanțări de aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria din cauza corupției, primul caz de acest fel în blocul celor 27 de țări în cadrul unei noi sancțiuni menite să protejeze mai bine statul de drept, informa atunci Reuters.
Experţii Comisiei Europene au analizat măsurile luate de Ungaria în încercarea de a preveni suspendarea plăţilor.
Aceștia au ajuns la concluzia că eforturile anti-corupţie nu sunt suficiente pentru a transfera cei 7,5 miliarde de euro.
Comisia Europeană critică de mult timp corupţia extinsă din Ungaria și ar urma acum să propună Consiliului European ca cele 7,5 miliarde de euro să fie retrase, aşa cum de altfel a sugerat Bruxelles-ul încă din luna septembrie.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene împreună cu ceilalţi 26 de comisari europeni urmează să decidă săptămâna viitoare dacă vor înainta propunerea către statele membre.
Decizia finală va reveni Consiliului, adică statelor membre, în luna decembrie.
Cele 7,5 miliarde de euro nu sunt singurele fonduri ale Uniunii Europene pe care Ungaria riscă să le piardă din cauza suspiciunilor de corupţie şi a încălcărilor statului de drept.
Budapesta este de asemenea în dispută cu Bruxelles-ul şi în legătură cu plăţile din Planul de Redresare şi Rezilienţă, potrivit ziare.com
Cele 7,5 miliarde de euro se ridică la 5% din PIB-ul estimat al țării pentru 2022.
„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE”, a declara în luna septembrie, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn.