Potrivit OUG nr. 8/2009, instituțiile publice vor putea acorda vouchere de vacanță în valoare de 800 de lei doar angajaților care au avut un salariu net de cel mult 8.000 de lei în luna anterioară acordării. Suma acoperă cel mult 50% din costul unui pachet turistic, diferența urmând să fie achitată de beneficiar. Practic, statul oferă 800 de lei, iar angajatul trebuie să contribuie cu o sumă echivalentă din resurse proprii.
Pentru a beneficia de acest ajutor, bugetarii trebuie să prezinte două documente:
– Factura care dovedește achiziția unui pachet turistic de cel puțin 1.600 de lei;
– O delarație pe propria răspundere.
Citește și: Vouchere de vacanţă 2025. Schimbarea care bulversează şi angajaţii, şi patronii din turism
Declarația pe propria răspundere trebuie să includă angajamentul salariatului că acceptă voucherele de vacanță în cuantumul și condițiile stabilite prin lege și că va acoperi din fonduri proprii suma de 800 de lei necesară pentru achiziționarea unui pachet turistic în valoare de minimum 1.600 de lei.
Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a anunțat că ANAF va efectua controale aleatorii pentru a verifica dacă sumele acordate au fost utilizate conform prevederilor legale.
„ANAF va realiza verificări randomizate în rândul beneficiarilor și va urmări dacă, asociat CNP-ului persoanei care a primit cei 800 de lei, există o plată de cel puțin 1.600 de lei și o factură emisă de o unitate de cazare autorizată de Ministerul Turismului.”
În cazul în care un salariat care beneficiază de vouchere de vacanță părăsește angajatorul sau în alte situații, acesta poate fi obligat să restituie, parțial sau integral, valoarea voucherelor primite, în cazul în care acestea sunt necuvenite sau neutilizate. Conform normelor metodologice din HG 215/2009, beneficiarul voucherelor de vacanță pe suport hârtie trebuie să le returneze angajatorului la sfârșitul perioadei de valabilitate, la data stabilită de angajator sau la încetarea raporturilor de muncă, scrie avocatnet.ro.
În cazul voucherelor de vacanță alimentate pe suport electronic și neutilizate în perioada de valabilitate, emitentul acestora trebuie să restituie valorile nominale către angajator, iar în cazul voucherelor de vacanță alimentate pe suport electronic și necuvenite, precum și în cazul încetării raporturilor de muncă, angajatorul are obligația de a comunica în timp util informațiile relevante emitentului, pentru ca acesta să poată face restituirea sumelor către angajator.
Apoi, la sfârșitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanță sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul trebuie să restituie angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, trebuie să-l restituie emitentului.
Totodată, utilizarea de către beneficiar de vouchere de vacanță pe suport hârtie sau pe suport electronic necuvenite îl obligă pe acesta la plata contravalorii voucherelor către angajator.
Se poate considera că au fost acordate necuvenit, de pildă, voucherele de vacanță care, în cazul cumulului de funcții, nu au fost acordate de către angajatorii unde beneficiarii lor își au funcția de bază, potrivit legii, sau, după caz, nu au fost acordate de fiecare angajator proporțional cu timpul lucrat, așa cum stabilesc normele.
De asemenea, mai sunt și situațiile în care beneficiarii voucherelor de vacanță activează în mediul privat, iar voucherele li se acordă acestora, potrivit regulilor actuale, “proporțional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă, într-un an calendaristic”.
Așadar, dacă un astfel de angajat pleacă din firmă la doar câteva luni de la începutul anului, dar a primit și folosit voucherele de vacanță pentru tot anul, va trebui să returneze o parte din suma primită.
Citește și: Vouchere de vacanţă 2025, scandal uriaş după noua procedură: „Mă tem că mulţi vor renunţa la ele”