Suma de 800 de lei aferentă voucherelor de vacanță poate fi utilizată și fracționat, dar completarea unei declarații false se sancționează conform Codului penal

Din 2025, bugetarii vor putea primi vouchere de vacanță în valoare de 800 de lei, cu condiția să achiziționeze un pachet turistic de minimum 1.600 de lei și să semneze o declarație pe propria răspundere privind respectarea cerințelor legale. Suma poate fi folosită și fracționat, însă orice informație falsă consemnată în declarație se pedepsește conform Codului penal, cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Filip Stan
28 apr. 2025, 08:56
Suma de 800 de lei aferentă voucherelor de vacanță poate fi utilizată și fracționat, dar completarea unei declarații false se sancționează conform Codului penal

Potrivit OUG nr. 8/2009, instituțiile publice vor putea acorda vouchere de vacanță în valoare de 800 de lei doar angajaților care au avut un salariu net de cel mult 8.000 de lei în luna anterioară acordării. Suma acoperă cel mult 50% din costul unui pachet turistic, diferența urmând să fie achitată de beneficiar. Practic, statul oferă 800 de lei, iar angajatul trebuie să contribuie cu o sumă echivalentă din resurse proprii.

Pentru a beneficia de acest ajutor, bugetarii trebuie să prezinte două documente:

– Factura care dovedește achiziția unui pachet turistic de cel puțin 1.600 de lei;
– O delarație pe propria răspundere.

Citește și: Vouchere de vacanţă 2025. Schimbarea care bulversează şi angajaţii, şi patronii din turism

Declarația pe propria răspundere trebuie să includă angajamentul salariatului că acceptă voucherele de vacanță în cuantumul și condițiile stabilite prin lege și că va acoperi din fonduri proprii suma de 800 de lei necesară pentru achiziționarea unui pachet turistic în valoare de minimum 1.600 de lei.

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a anunțat că ANAF va efectua controale aleatorii pentru a verifica dacă sumele acordate au fost utilizate conform prevederilor legale.

„ANAF va realiza verificări randomizate în rândul beneficiarilor și va urmări dacă, asociat CNP-ului persoanei care a primit cei 800 de lei, există o plată de cel puțin 1.600 de lei și o factură emisă de o unitate de cazare autorizată de Ministerul Turismului.”

În ce condiții banii acordați de angajator pe voucherele de vacanță trebuie restituiți

În cazul în care un salariat care beneficiază de vouchere de vacanță părăsește angajatorul sau în alte situații, acesta poate fi obligat să restituie, parțial sau integral, valoarea voucherelor primite, în cazul în care acestea sunt necuvenite sau neutilizate. Conform normelor metodologice din HG 215/2009, beneficiarul voucherelor de vacanță pe suport hârtie trebuie să le returneze angajatorului la sfârșitul perioadei de valabilitate, la data stabilită de angajator sau la încetarea raporturilor de muncă, scrie avocatnet.ro.

În cazul voucherelor de vacanță alimentate pe suport electronic și neutilizate în perioada de valabilitate, emitentul acestora trebuie să restituie valorile nominale către angajator, iar în cazul voucherelor de vacanță alimentate pe suport electronic și necuvenite, precum și în cazul încetării raporturilor de muncă, angajatorul are obligația de a comunica în timp util informațiile relevante emitentului, pentru ca acesta să poată face restituirea sumelor către angajator.

Apoi, la sfârșitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanță sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul trebuie să restituie angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, trebuie să-l restituie emitentului.

Totodată, utilizarea de către beneficiar de vouchere de vacanță pe suport hârtie sau pe suport electronic necuvenite îl obligă pe acesta la plata contravalorii voucherelor către angajator.

Se poate considera că au fost acordate necuvenit, de pildă, voucherele de vacanță care, în cazul cumulului de funcții, nu au fost acordate de către angajatorii unde beneficiarii lor își au funcția de bază, potrivit legii, sau, după caz, nu au fost acordate de fiecare angajator proporțional cu timpul lucrat, așa cum stabilesc normele.

De asemenea, mai sunt și situațiile în care beneficiarii voucherelor de vacanță activează în mediul privat, iar voucherele li se acordă acestora, potrivit regulilor actuale, “proporțional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă, într-un an calendaristic”.

Așadar, dacă un astfel de angajat pleacă din firmă la doar câteva luni de la începutul anului, dar a primit și folosit voucherele de vacanță pentru tot anul, va trebui să returneze o parte din suma primită.

Citește și: Vouchere de vacanţă 2025, scandal uriaş după noua procedură: „Mă tem că mulţi vor renunţa la ele”

 

 

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât de aproape un un război mondial. Cheltuieli uriașe pentru apărare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Cine este românul care a lucrat la mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta este singurul străin din echipă
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Minivacanța de 1 Mai: Amenzi uriașe pentru grătare, muzică și campare ilegală
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre