Vasilica, croitoreasă pricepută, lucrează chiar şi câte 39 de ore pe săptămână. Femeia primește un salariu brut 3.549 de franci elvețieni (aproximativ 17.745 lei) pe lună, iar după deducerea contribuțiilor mai rămâne cu 3.059,40 franci (aproximativ 15.295 lei).
Salariul pe care-l câștigă, transformat în lei românești, i-ar putea părea românului de rând unul fabulos. În Elveția, însă, este unul dintre cele mai mici salarii, nefiind de ajuns pentru un trai decent. Iar inflația care a lovit puternic țara le-a pus capac celor care muncesc din greu pe salariul minim.
„Îmi place munca mea pentru că îmi oferă ocazia de a pune femeile în lumina potrivită. Este pasiunea mea! Cu 3.500 de franci brut pe lună, nu trăiești, ci supraviețuiești. Este o nebunie să trebuiască să înduri și să trăiești așa ceva în Elveția. Unii politicieni spun că economia se adaptează sistematic la costul vieții și că nu este nevoie să intervenim. Dar în cei 15 ani de când lucrez aici, am avut o singură dată o creștere salarială!
Salariul meu orar a crescut de la 19,50 franci la 21 de franci. Asta e tot. Nu cer un salariu excesiv: 25 de franci pe oră. Pentru a trăi mai bine, bineînțeles, dar și pentru că, după atâția ani, aș considera acest gest ca fiind normal„, a declarat Vasilica într-un interviu pentru blick.ch
De câteva luni, Vasilica a fost nevoită să îşi cheltuiască economiile pentru a-și plăti facturile. Singurele cheltuieli pe care le poate ajusta din când în când sunt alimentele. Pentru a putea petrece două săptămâni pe an în vacanță la părinții ei în România, femeia își reduce drastic porția de mâncare.
„Odată cu creșterea prețurilor, totul devine mai dificil. Când câștigi ca mine, la final chiar contează când trebuie să cheltuiești câțiva franci în plus pentru asigurări, cumpărături și transport. De obicei, sunt deja la limită, dar acum. Acesta este lucrul din care pot reduce cel mai mult. Dacă sunt foarte atentă la ceea ce cumpăr și la facturile pe care trebuie să le plătesc, uneori pot pune deoparte 300 de franci.
Mi-aș dori ca oamenii de la vârf care guvernează această țară să deschidă în sfârșit ochii. Este de nesuportat ca muncitoarele să nu câștige suficient pentru a trăi. Este chiar rușinos!„, se plânge femeia.
Citeste si Salariul minim în Spania 2024. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să pleci la muncă în străinătate