Procentul majorării pensiilor convenționale a fost discutat intens în cadrul Coaliției, ajungându-se acum la un procent de 12,5% de mărire al punctului de pensie. Anterior, s-a vehiculat posibilitatea unei majorări și mai mari, dar guvernanții au considerat posibilitatea apariției unui deficit în bugetul de stat. Pe de altă parte, guvernanții nu au venit încă cu modificări ale legislației acordării pensiilor speciale, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene, care a cerut această modificare în cadrul PNRR.
Cuantumul indemnizațiilor pentru pensiile speciale atinge sume extraordinare, motiv pentru care Comisia Europeană a înaintat un raport prin care cere modificarea calculului sumelor acordate după principiul contributivității, astfel încât pensiile să nu depășească valoarea salariilor în serviciu.
Potrivit Antena 3, Parlamentul va aloca anul viitor peste 50 de milioane de lei pentru pensiile speciale ale senatorilor și deputaților. În bugetul pentru 2023, Camera Deputaților are alocate 35 milioane de lei, iar Senatul, 20 de milioane de lei.
Peste 800 de foşti parlamentari încasează în prezent pensii speciale. La Camera Deputaţilor, spre exemplu, numărul pensionarilor speciali a ajuns la 578, în creştere de la lună la lună. Și la Senat numărul creşte, iar în prezent sunt 251 de foști senatori.
La momentul actual, peste 3 milioane de lei pe lună sunt alocați pentru pensiile speciale ale foștilor deputați și parlamentari, potrivit Infofinanciar. Cea mai mare pensie specială a unui fost deputat este de peste 12.000 de lei şi se calculează în funcție de numărul de mandate și de anii petrecuți în Parlament.
În ceea ce privește pensiile magistraților, cea mai mare depășește 40.000 de lei lunar, în timp ce valoare medie este de aproximativ 20.000 de lei pe lună. În România există peste 4.700 de foști magistrați care încasează indemnizații de serviciu.
În ciuda presiunilor din partea societății civile, ale unor actori din scena politică, dar și a Comisiei Europene, coaliția de guvernare nu a luat încă nicio măsură pentru modificarea legislației, deși termenul limită ar fi trebuit să fie 31 decembrie.
Potrivit declarațiilor ministrului Muncii, Marius Budăi, dezbaterile pe această temă se desfășoară în cadrul Coaliției, sub ghidajul Comisiei, și că legea există, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial și adoptată anul viitor.
„Aștept discuțiile finale cu Comisia. Cu siguranţă nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie, pentru că noi vorbim de cererea de finanţare 3. Comisia chiar a spus că ne recomandă să nu ne grăbim, ne mulțumește că am fost deschiși la dialog și să discutăm până ajungem la un acord final”, a spus Marius Budăi, potrivit Digi24.
Mai mult, se pare că pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor vor beneficia și ele de majorări de anul viitor, în cadrul ordonanței trenuleț, denumită astfel deoarece presupune modificarea mai multor acte normative, cu privire la majorarea pensiilor și salariilor, urmează să fie aprobată astăzi în ședința de guvern.