Majorarea veniturilor vârstnicilor din 2024 este susţinută de ambele partide din coaliția de guvernare, însă opoziţia susţine că nu sunt suficienţi bani la buget pentru creşterea de 40%.
Citește și: Pensii 2024. Minerii pierd jumătate de sumă la pensie! Se taie în plus voucherele şi primele de Crăciun
Amendamentele la legea pensiilor au fost dezbătute în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor timp de cinci ore, în prezenţa ministrului Muncii. Simona Bucura-Oprescu a încercat să mențină liniște și ordine în sală pe timpul dezbaterilor, însă scandalul tot a început: „Rugămintea pe care v-o adresez este să jucăm în echipă şi nu pe contre”.
Reprezentanţii AUR au venit cu pancarte şi au susţinut că mulţi români vor fi dezavantajaţi de noua lege. Spiritele s-au încins şi în rândul sindicaliştilor veniţi la şedinţă, printre care mineri și ambulanțieri. Potrivit noii legi, pensiile care ar fi scăzut la recalculare vor rămâne la valoarea actuală dar nu vor mai fi indexate cu inflaţia în viitor.
„Noi avem calcul făcut pentru un miner care astăzi ar ieşi la pensie cu o pensie de 8.000 de lei, de la 1 ianuarie ar urma să aibă o pensie de 4.800 de lei”, a spus Darius Cîmpean, preşedinte Sindicatul Muntele.
Nemulţumiţi sunt şi ambulanţierii, pentru care nu se mai ia în calcul munca în condiţii speciale la stabilirea pensiei.
„Nu putem face gestul de grevă generală, dar o facem punându-ne viaţa noastră în pericol pentru favoarea cetăţenilor”, a afirmat și Gheorghe Chiş, preşedinte Federaţia Sindicală Ambulanţa.
Dezbaterea în plen a început cu o oră şi jumătate întârziere, astfel că deputaţii au fost rugaţi să-şi scurteze declaraţiile la 10 minute fiecare.
Adrian Solomon, deputat PSD: „Pentru timpii de dezbatere, cred că 10 minute sunt suficiente.”
Au urmat contrele între putere şi opoziţie.
„Din nou îi amăgiţi cu o minciună în prag de alegeri! Să vă fie ruşine, domnule Ciolacu!”, Ionel Dancă, deputat Forţa Dreptei, urmat de Cristian-Gabriel Seidler, deputat USR: „Această nouă lege este o minciună cap-coadă! Pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii”.
Majorările anunţate de până la 40% înseamnă cheltuieli de 25 de miliarde de lei anul viitor în 2024 şi de 33 de miliarde în 2025. Acest lucru va duce la un deficit bugetar de 6,3% din PIB, potrivit Comisiei Europene.
Coaliţia susţine însă că banii vor veni dintr-o colectare mai bună a taxelor. Potrivit calculelor efectuate de Ministerul Muncii, o persoană care primeşte în prezent indemizaţia socială minimă de 1.125 lei va avea, după majorarea din ianuarie şi recalcularea din septembrie, o pensie de 1.961 de lei. Ca exemplu, un profesor cu o pensie de 3.507 lei va ajunge să încaseze 4.618 lei, din septembrie 2024.
Citește și: Tichete sociale 2023. Moş Crăciun aduce şi în acest an „a 13-a pensie” seniorilor cu venituri modeste