Propunerile PSD
Social-democrații au propus ca, într-o primă etapă, să fie stabilit un pachet de obiective care trebuie atinse în perioada care vine, urmând ca, odată ce acest pachet ar fi agreat de partidele parlamentare, să urmeze discuția pentru desemnarea unui prim-ministru.
Citeşte şi: CONSULTĂRI la Cotroceni: Liviu Dragnea propune o nouă rundă de discuţii UPDATE
„Vreau să plecăm de la altceva, nu să plecăm de la a nominaliza o persoană care să umble și să bată la ușa fiecărui partid și să ceară sprijin politic, să-și încropească un program de guvernare și să stăm toți cu emoții dacă trece sau nu trece în Parlament și să venim din nou să prelungim criza. Dimpotrivă, vreau să facem acest pachet de obiective politice, care să fie baza răspunsului principal la marile întrebări care vin din societate”, a declarat președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, la finalul consultărilor cu șeful statului.
În opinia sa, trebuie stabilite obiectivele economice, sociale și politice de atins în perioada imediat următoare.
„Suntem deschiși la orice variantă care poate răspunde la solicitările profunde din societate și care poate atinge aceste obiective majore ale națiunii noastre. (…) Nu excludem varianta alegerilor anticipate. Vreau să ne sfătuim cu toții care este cea mai bună metodă prin care acest pachet minim de obiective economice, sociale și politice și care să conțină și răspunsuri imediate la răspunsurile din societate trebuie folosit”, a afirmat Liviu Dragnea.
Propunerile PNL
Liberalii nu au făcut nicio propunere de prim-ministru la consultările cu Iohannis, copreședintele Alina Gorghiu reafirmând că PNL susține organizarea de alegeri parlamentare anticipate. La finalul consultărilor de la Cotroceni, copreședintele liberalilor Vasile Blaga a indicat că, după câștigarea alegerilor, PNL îl va propune premier pe Cătălin Predoiu.
Citeşte şi: PNL, după CONSULTĂRILE cu Iohannis: Nu putem să OPTĂM decât pentru DIZOLVAREA PARLAMENTULUI şi ANTICIPATE
„N-am făcut absolut niciun fel de propunere pentru prim-ministru. Propunerea cu care PNL a venit a fost aceea de dizolvare a Parlamentului și de organizare a alegerilor anticipate. Ne-am spus toate argumentele, i-am arătat președintelui care sunt temeiurile pe care ne bazăm atunci când solicităm anticipate. (…) Suntem într-un moment foarte dificil pentru societatea românească, pentru clasa politică, și cred că înțelegând ceea ce se întâmplă nu putem să optăm decât pentru ideea de dizolvare a Parlamentului și organizare a alegerilor anticipate. N-am avansat niciun fel de calendar, mă bucur că am văzut că delegația PSD a avut o poziție echilibrată, nuanțată, care nu excludea alegerile anticipate. Cu toții credem că este acel moment în societatea românească în care nu mai este cazul de scandal, de crize politice la vârf, este momentul în care ar trebui să găsim o soluție de consens. (…) Altfel, nemulțumirea va persista”, a declarat Alina Gorghiu.
Ea a arătat că ar fi un avantaj organizarea de alegeri anticipate deoarece aceste alegeri s-ar suprapune peste cele locale, Gorghiu subliniind că propunerea de organizare a anticipatelor nu este una care aduce capital PNL.
„Este unul din acele momente în care chiar am gândit această soluție pentru a reuși să ieșim onorabil dintr-o criză politică ce a dat o serie de mesaje, iar alegerile anticipate și dizolvarea Parlamentului înseamnă că pricepem acest semnal de schimbare. Nu vom ezita să participăm la o consultare largă, dacă președintele o cere, într-un moment atât de important pentru societatea românească”, a spus Gorghiu.
Propunerile UDMR
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea a propus la consultările cu Iohannis crearea unui guvern tehnocrat, care să organizeze alegeri parlamentare înainte de termen.
Citeşte şi: UDMR cere un GUVERN TEHNOCRAT şi ALEGERI ANTICIPATE, după NEGOCIERILE cu Iohannis. UPDATE
„Noi propunem declanșarea de alegeri anticipate, dacă se poate găsi o soluție constituțională și legală pentru a declanșa alegeri anticipate, alegeri înainte de termen cu un guvern de tehnocrați, condus de un om care are libertatea de a-și alege miniștrii, nu trebuie să fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii conduși de un om tehnocrat și cu un mandat foarte clar: bugetul pentru 2016, modificarea legii alegerilor parlamentare și pregătirea alegerilor de anul viitor”, a spus Kelemen Hunor.
El a precizat că UDMR consideră că ar trebui organizate alegerile parlamentare concomitent cu alegerile locale. Președintele UDMR a susținut că un guvern de uniune națională nu ar fi un răspuns corect și cinstit.
Propunerile Grupului Minorităţilor naţionale
Liderul deputaților minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a declarat că majoritatea colegilor săi susțin că organizarea de alegeri anticipate nu ar fi o soluție, el arătând că atât un guvern de uniune națională, cât și un executiv tehnocrat sunt echivalente din punct de vedere al eficienței.
„Noi ne dorim să avem o soluție care se fundamentează pe principiile fundamentale ale democrației, pe Constituție și care să fie realizată sub auspiciile președintelui României, dacă nu o soluție de consens, măcar o soluție temperată. Sper să reușim lucrul acesta”, a afirmat Pambuccian, după consultările cu șeful statului.
El a arătat că în majoritate deputații minorităților naționale susțin că alegerile anticipate nu reprezintă o soluție. Liderul grupului a precizat că minoritățile naționale nu au nimic împotriva unui guvern de tehnocrați sau de uniune națională.
„Ambele soluții sunt, din punctul de vedere al eficienței, echivalente. Un guvern tehnocrat sau de uniune națională până la alegeri, indiferent dacă ele sunt anticipate sau la termen, ar fi un garant al faptului că alegerile nu ar beneficia de avantajul de a fi la putere”, a afirmat liderul grupului minorităților naționale.
Vineri, la Cotroceni sunt așteptați pentru consultări reprezentanții UNPR, cei ai ALDE, precum și reprezentanții societății civile.