În 2012 şi 2013, condamnările definitive date în procesele DNA au adus, pe lângă pedepse totalizând câteva mii de ani de închisoare, şi decizii prin care se recuperau peste 210 milioane de euro, scrie capital.ro. Cel puţin teoretic, aceasta este suma pe care trebuie să o plătească infractorii care au primit o sentinţă finală în dosarele instrumentate de DNA în ultimii doi ani. Iar cea mai mare parte a acestor bani (66% în 2012 şi 83% în 2013) ar trebui să ajungă în conturile statului.
De exemplu, doar de la George Becali, în celebrul caz „Valiza”, statul a confiscat 1,7 milioane de euro. În alt proces de evaziune fiscală şi corupţie, finalizat în aprilie 2013, unde printre acuzaţi se afla şi Niculae Dinculeasa, şef serviciu în cadrul Ministerului Industriilor şi Resurselor, judecătorii de la Înalta Curte au decis ca inculpaţii să plătească ANAF peste 12 milioane de lei.
În alt dosar celebru, cel al senatorului Cătălin Voicu, magistraţii au hotărât să-i confişte demnitarului circa un milion de lei proveniţi din infracţiuni, în timp ce mai mulţi poliţişti de frontieră şi contrabandişti s-au trezit că trebuie să plătească daune de circa opt milioane de lei către stat după încheierea dosarului „Moraviţa 2”. Iar anul acesta cei din dosarul Transferurilor au fost condamnaţi la plata către stat a circa 40 de milioane de lei, în timp ce în dosarul fostului vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii, Remus Baciu, s-a dispus confiscarea a 1,7 milioane de lei.
În realitate, însă, lucrurile stau puţin diferit: mulţi infractori nu dispun nici pe departe de sumele pe care ar trebui să le achite şi nici averea lor nu se apropie de valoarea acestora. Aşa încât rămâne soluţia popririi. Cum legea limitează această metodă de recuperare la o treime din veniturile nete lunare, rezultă că un fost condamnat care are de dat statului un milion de lei şi care va realiza un venit egal cu salariul mediu (adică în jur de 1.600 de lei pe lună) îşi va plăti datoria în 156 de ani.